de Luana Mare şi Florica Pintea
Fie că vreţi să slăbiţi, fie că vreţi să faceţi detoxifiere sau să scăpaţi de celulită, împachetările corporale cu uleiuri esenţiale vă pot ajuta să obţineţi rezultate spectaculoase. Pielea dumneavoastră va căpăta un aspect mai catifelat, va fi mai hidratată, mai elastică. Despre efectele miraculoase ale împachetărilor cu uleiuri şi despre felul în care acţionează la nivelul întregului organism ne-a vorbit Margareta Mihai (medalion), specialist în înfrumuseţare la salonul de frumuseţe VicMar, din Bucureşti.
„Sunt recomandate pentru toate vârstele”
- Care sunt efectele împachetărilor cu uleiuri?
- Împachetările cu uleiuri fac parte din tratamentele corporale cu efecte vizibile imediat, pe toată suprafaţa pielii. Uleiurile esenţiale utilizate în aceste portocoale aduc beneficii asupra frumuseţii şi sănătăţii şi sunt eficiente pentru toate vârstele şi pentru multe probleme corporale. Ajută la: scăderea considerabilă a greutăţii corporale, prin eliminarea apei şi a toxinelor din organism, reducerea celulitei, accelerarea metabolismului, tratarea retenţiei de apă, îmbunătăţirea aspectului pielii, hidratare, îmbunătaţirea circulaţiei sangvine. Ameliorează durerile musculare şi articulare, optimizează starea de spirit. Fiecare problemă îşi are propria reţetă de uleiuri sau, mai bine zis, fiecare ulei are propriile sale acţiuni, de aceea experienţa specialistului în frumuseţe este necesară în cazul acestei proceduri.
- Care sunt etapele unei şedinţe?
- Împachetările cu ulei se fac la cald, în termocuvertă, cuvă sau tunel. Pentru persoanele cu fragilitate capilară, piele flască sau probleme circulatorii se poate alege varianta la rece, dar cu mai puţine beneficii pentru organism. De aceea vom vorbi despre împachetările cu termocuvertă, mult mai eficiente şi cu spectru mai larg de acţiune. Se începe printr-o procedură de exfoliere (peeling corporal), care are rolul de a îndepărta celulele moarte, de a stimula circulaţia şi de a pregăti ţesuturile pentru împachetare, deschizând porii în aşa fel încât pielea să fie receptivă şi să absoarbă tratamentul. Urmează apoi aplicarea uleiului ales în funcţie de scopul pentru care facem procedura, înfolierea în film osmotic, înfăşurarea în cearșeaf de plastic şi introducerea în termocuvertă, la 70 de grade Celsius sau chiar mai mult, timp de 50 de minute. După desfoliere se face masaj cu crema protectoare. Nu se recomandă duşurile imediate, deoarece substanţele continuă să acţioneze între șase ore și opt ore de la aplicare! Efectele se vor vedea imediat după prima şedinţă.
„Trandafirul este pentru catifelare şi grepfrutul, pentru hidratare”
- Ce uleiuri se folosesc şi ce acţiune au?
- Se utilizează uleiuri esenţiale de diferite plante: ardei iute, ghimbir, portocale, trandafir, grepfrut, cocos, struguri, scorţişoară, lavandă, mandarin, geranium, lămâie, susan, verbină, vetiver, mușcată, chiparos, lavandă, lămâie, patchouli, rozmarin. Se pot combina între ele, în reţete sofisticate, pentru acţiune mai amplă. De exemplu, pentru piele hidratată, catifelată, putem folosi uleiul de trandafir cu grepfrut sau portocală, pentru tratamentul celulitei şi pentru slăbit îl putem utiliza pe cel de ardei iute cu ghimbir. De asemenea, putem combina uleiul de cocos cu cel de lămâie, cu portocală, cu lavandă, tot pentru combaterea celulitei. Există multe reţete. Uleiul esenţial de portocale elimină toxinele, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui în ţesuturi, reface elasticitatea şi fermitatea pielii, stimulează reînnoirea și regenerarea celulelor, reglează metabolismul hidrolipidic, combate celulita. Uleiul esențial de bergamotă promovează regenerarea tisulară, hrănește și împrospătează pielea uscată și obosită, reduce exfolierea și iritația. Uleiul esenţial de verbină regenerează ţesuturile, întinereşte, netezește pielea, elimină moliciunea, crescând flexibilitatea epidermei în zonele cu probleme: coapse, fese, abdomen, piept.
- Sunt şi uleiuri pentru detoxificare?
- Desigur, cel mai bun este cel de trandafir, care netezeşte şi previne ridurile fine, regenerează pielea. Are şi acţiune antiedematoasă. Uleiul esenţial de vetiver creşte fermitatea şi elasticitatea pielii, ajută la întărirea epidermei, reduce porii, îmbunătățește felul în care se elimină transpirația. Uleiul de geranium are acţiune regeneratoare, decongestionantă, dar şi de tonifiere și acțiune vasodilatatoare, elimină dezechilibrul hormonal. Uleiul de geranium este util pentru pielea uscată și descuamată. Uleiul esenţial de grepfrut normalizează metabolismul grăsimilor, ajută la slăbit, la curăţarea sângelui şi a limfei de toxine. Cel de chiparos îmbunătățește schimbul de oxigen din sânge. Ajută la regenerarea rapidă a ţesuturilor, întărește pereții vaselor. Este util pentru pielea matură și îmbătrânită. Uleiul de lavandă ajută la eliminarea deșeurilor și toxinelor. Este un diaforetic, anticelulitic și diuretic. Stimulează regenerarea țesuturilor. De asemenea, acţionează asupra elasticităţii pielii și a netezirii ei.
„Nu sunt indicate celor care suferă de claustrofobie şi de hipertensiune”
- Se aplică doar uleiul esenţial?
- Se face un amestec de ulei-bază, care poate fi de cocos, de migdale, de struguri (30 ml), în care se pun maximum 20 de picături de uleiuri esenţiale.
- Există contraindicaţii ale acestor tratamente?
- Împachetările corporale nu sunt recomandate în bolile de piele, epilepsie, claustrofobie, hipertensiune, hipertiroidie, varice foarte pronunţate, boli de piele, boli respiratorii, boli cardiace grave, diabet, tumori, anemie. De asemenea, nu sunt indicate nici femeilor însărcinate, care alăptează sau celor aflate la menstruaţie și nici persoanelor care nu suportă căldura excesivă.
- Care este frecvenţa şedinţelor de împachetări cu uleiuri pentru un rezultat optim?
- Recomand o şedinţă la două săptămâni sau, în cazuri mai serioase, chiar săptămânal. Apoi, pentru întreţinere, se poate face o dată pe lună. Trebuie precizat că fiecare persoană este un caz în parte, iar procedura poate fi adaptată ca frecvenţă în funcţie de necesităţi, de scopul urmărit.
„Celulita poate fi combătută cu portocală şi chiparos“
O reţetă foarte bună recomandată în tratamentul anticelulitic, dar care şi tonifică pielea şi reduce vergeturile este axată pe ulei de portocală. Baza este din ulei de migdale (30 ml), la care se adaugă zece picături de ulei esenţial de portocală şi două picături de ulei esenţial de chiparos. Nu recomand aceste împachetări la domiciliu, ci numai cu asistenţa unei persoane specializate, care ştie să adapteze atât temperatura la termocuvertă, cât şi timpul şi tipul de tratament şi etapele procedurii conform scopului propus.