de Roxana Istudor şi Florica Pintea
Aplicarea ventuzelor pentru stimularea circulației sangvine și a influxului de energie din organism este o veche practică a medicinei tradiționale chi- neze. În ultima perioadă a căpătat și o valență cosmetică.
Susțin circulația sangvină
Beneficiile ventuzelor asupra aspectului și vitalității pielii sunt promovate nu doar de vedete ca Gwyneth Paltrow, ci și de numeroși specialiști în înfrumusețare. Astfel, aplicarea ventuzelor faciale poate trata cu succes acneea severă, este de părere Vivian Tam, fondator al Cosmetic Acupuncture, din Melbourne, Australia. „Ventuzele faciale și acupunctura pot fi aliați de calibru pentru ameliorarea multor probleme ale tenului, inclusiv a acneei, întrucât susțin circulația sangvină pe zona respectivă și implicit accelerează vindecarea. Atunci când există drenaj limfatic sunt înlăturate și toxinele, și inflamațiile locale”, punctează specialista.
Diminuează semnele, liniile fine, ridurile de expresie
Veche procedură a medicinei alternative, aplicarea de ventuze este considerată o excelentă terapie neinvazivă. „Există o serie de avantaje și de beneficii ale tratamentului cu ventuze faciale. Mișcarea de ridicare pe care o implică reduce semnele de pe chip, liniile fine, acneea, ridurile de expresie, relaxează musculatura și conferă o imagine de chip mai tânăr”, argumentează Paulina des los Reyes, de la Australian Skin Clinic. De asemenea, metoda nu are efecte secundare și este foarte sigură. Aplicarea ventuzelor a intrat în atenția opiniei publice în 2016, când înotătorul Michael Phelps a declarat că tratează în acest fel aproape totul, de la durerile musculare la problemele pielii. În prezent, numeroase celebrități, printre care Kim Kardashian sau Kate Beckinsale, susțin că își mențin tinerețea și farmecul chipului cu ajutorul acestei proceduri.
„Ventuzele faciale stimulează circulația sangvină la nivelul tenului, relaxează și, spre deosebire de ventuzele care se aplică pe spate, nu lasă urme“ Debra Jaliman, dermatolog, New York