de Elena Marinescu şi Florica Pintea
Slăbirea bruscă în greutate după o dietă rapidă sau în urma unei operaţii de micşorare a stomacului lasă urme inestetice, pentru că pielea de pe brațe, picioare și abdomen devine flască. În ultimii ani, din cauza lipsei de timp, a prins contur o nouă metodă în materie de intervenţii estetice, aceea de a corecta două zone sub aceeaşi anestezie. Cum se procedează în astfel de cazuri aflăm de la medicul Carmen Giuglea (medalion), doctor în ştiinţe medicale şi specialist în chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă.
„Remodelarea corporală are efecte spectaculoase”
- Care sunt beneficiile şi dezavantajele unei astfel de intervenţii?
- Pentru pacient cu siguranţă este benefic, chiar dacă recuperarea este uneori puţin mai dificilă. Singurul dezavantaj mai important al acestei decizii este prelungirea exagerată, peste 3,5-4 ore, a operaţiei, pentru că o intervenţie şi o anestezie de prea lungă durată pot predispune la probleme şi complicaţii. De aici apare necesitatea existenţei unei echipe chirurgicale bine rodate, care să se coordoneze perfect şi să facă posibilă scurtarea la maximum a intervenţiei chirurgicale. Remodelarea corporală are efecte importante, adeseori spectaculoase, asupra psihicului pacientelor, în mod special. Închipuiți-vă cum se poate simți o femeie care, din obeză, devine o femeie cu un corp suplu, armonios. Înfloresc pur și simplu, devin mult mai feminine și le crește stima de sine, li se schimbă atitudinea. Este o tendinţă a ultimilor ani, în care femei care se hotărăsc să apeleze la chirurgia estetică şi consideră că au nevoie de mai multe corecţii solicită cuplarea acestora într-o singură intervenţie. Acest lucru se datorează în mare parte dorinţei de a folosi cât mai eficient timpul de recuperare postoperatorie.
- Ce tipuri de corecţii chirurgicale pot fi făcute concomitent?
- În practica mea, cele mai frecvente combinaţii sunt corecţiile abdomenului şi ale sânilor. Acest lucru este posibil la paciente tinere, care au avut variaţii în greutate, dar nu foarte mari, cum ar fi, de exemplu, într-o sarcină. De regulă, în aceste cazuri se asociază abdominoplastia cu ridicarea sânilor sau ridicare asociată cu un implant. Pentru pacientele sau pacienţii care au suferit slăbiri masive în greutate este cvasiobligatoriu să asociezi mai multe corecţii, cum ar fi abdominoplastia cu liftingul de fese (lifing circular) şi chiar şi cu brahioplastia (corecţia braţelor) şi, ulterior, corecţia sânilor, în funcţie de indicaţie, concomitent cu liftingul de coapse. A treia situa- ţie de concomitenţă a intervenţiilor se întâlneşte în cazul persoanelor tinere care îşi doresc două corecţii simultane, cel mai frecvent augmentare mamară şi rinoplastie, intervenţii uşor de combinat.
„Se corectează excesul cutanat şi adipos neplăcut şi inestetic”
- Ce este brahioplastia şi cum se procedează în acest caz?
- Liftingul brahial sau brahioplastia este operaţia care permite suprimarea excesului cutanat şi întinderea pielii la nivelul feţei interne a braţelor, reducând în acelaşi timp şi masa adipoasă. Căderea pielii rezultă în mod natural, din cauza îmbătrânirii sau a variaţiilor de greutate, a sarcinilor şi a regimurilor alimentare recurente. Eliminarea surplusului de piele şi repunerea ei în tensiune permit pacienţilor regăsirea unui aspect armonios pe întregul ansamblu al zonei, corectând excesul cutanat şi adipos neplăcut şi inestetic. Liftingul de braţe se poate realiza folosind două tehnici: o liposucţie (aspirarea grăsimii situate pe faţa internă a braţelor) sau o brahioplastie (operaţia chirurgicală care are rolul de a suprima excesul de piele şi ţesut adipos din aceeaşi zonă). În anumite situaţii, cele două procedee se pot asocia.
- Este necesară o pregătire specială pentru pacient?
- În timpul consultaţiei, chirurgul plastician va face fotografii şi o evaluare clinică detaliată, cu scopul de a determina tehnica necesară (lipoaspiraţie, poziţionarea cicatricii) şi de a stabili tipul de anestezie şi de spitalizare. Pe de altă parte, va informa pacientul despre desfăşurarea operaţiei, recomandările preoperatorii, complicaţiile posibile şi rezultatul la care trebuie să se aştepte. În acelaşi timp, medicul se va asigura că nu există contraindicaţii la operaţie. Se recomandă renunţarea la fumat cel puţin o lună înainte şi o lună după intervenţie, cu scopul de a evita toate dificultăţile legate de procesul de cicatrizare şi pentru a reduce riscul de necroză cutanată. Toate medicamentele pe bază de aspirină sunt interzise cu zece zile înainte de operaţie. În cazul în care s-a optat pentru anestezie generală, pacientul nu va consuma alimente şi băuturi cu şase ore înainte de intervenţia chirurgicală. După operaţie pot să apară senzaţii de întindere a pielii, iar intensitatea durerii este în general suportabilă şi poate fi atenuată cu antialgice. Pot să apară echimoze (vânătăi) sau edeme (umflături), care se vor atenua după 10-20 de zile, în această perioadă fiind de evitat toate mişcările de tracţiune cu braţele.
„Este indicat să nu se intervină în aceeaşi etapă în locuri învecinate“
- Ce operaţii nu se pot face?
- Trebuie evitată intervenţia pe două zone alăturate atunci când acest lucru presupune tracţiuni de forţe în direcţii diferite, acestea putând distorsiona rezultatul final. Sau, alteori, este bine ca aceste corecţii să fie făcute într-o ordine prestabilită, prima influenţând-o pe următoarea, astfel încât rezultatul final să fie optim. De cele mai multe ori însă, cu grijă şi cu atenţie, pot fi făcute orice corecţii cer pacienţii, cu condiţia ca ei să înţeleagă limitele şi riscurile intervenţiilor şi să şi le asume, alături de doctor. Deci este indicat să nu se opereze în aceeași etapă zone învecinate, pentru că se influențează direct una pe alta. De regulă, se recomandă corecția abdomenului și a feselor (liftingul circular) simultan cu cel al brațelor (brahioplastia), iar în timpul 2 coapsele și sânii. În acest fel, se pot rezolva cinci zone în două intervenții mari, cu rezultate optime.
- Care sunt cele mai afectate zone de excesul de piele?
- După scăderile masive în greutate, majoritatea regiunilor corpului sunt afectate, atât la femei, cât și la bărbați: abdomen, fese, coapse, sâni, brațe, față. Aspectul lor diferă de la o persoană la alta, în funcție de numărul de kilograme slăbite, în primul rând, dar și de vârsta pacientului, de calitatea pielii lui, de cum se îngrijește etc. Pentru persoanele cu slăbiri moderate, în jur de 20-30 kg, sunt necesare corecții mai puține, dar când vorbim despre pierderi în greutate de 70-100 kg, atunci au nevoie de corecții toate zonele antemenţionate. Cel mai frecvent sunt solicitate zonele pe care pacienții și le văd şi îi deranjează cel mai mult, respectiv: abdomenul, sânii și coapsele, apoi brațele și fesele. Intervenţiile sunt adresate atât bărbaţilor, cât şi femeilor.