de Ştefania Băcanu şi Florica Pintea
Odată cu înaintarea în vârstă, pielea își pierde fermitatea, îmbătrânește, iar textura se reduce, îndeosebi la nivelul feței și al gâtului. Cele mai multe femei, trecute de 30 de ani, apelează la tratamente și proceduri minim invazive pentru a încetini procesul de îmbătrânire și, implicit, de reducere a ridurilor. Adânciturile din jurul nasului, numite și șanțuri nazolabiale, sunt printre primele care apar și se evidențiază. Doctorul Hussein Shamieh (foto), specialist în chirurgie plastică, recomandă corecția lor cu acid hialuronic, o procedură simplă, naturală și de durată.
„Evidenţierea se realizează după 30 de ani”
- Ce sunt ridurile nazolabiale și cum apar?
- Ridurile nazolabiale sunt o ușoară deformare cutanată care apare între obraz, aripa nazală și buze. Ridurile nazolabiale apar din mai multe motive printre care: îmbătrânirea pielii, surplusul de piele a obrazului, plus pierderea de volum adipos, dar și coborârii structurii musculo-grasoase a obrazului dinspre pomeți spre gură, din cauza efectului inevitabil al gravitației. Șanțul nazolabial, care ține pielea deasupra lui în poziția normală, este un șanț de ligamente dure. Din cauza diferențelor dintre cele două straturi vecine, dar foarte diferite, pielea de deasupra liniei suferă, la început, denivelări ușoare care mai apoi se accentuează devenind „riduri cornice”, când se rup fibrele de colagen la nivelul dermului profund, și va deveni un țesut cicatricial.
- După ce vârstă se realizează evidenţierea șanțurilor nazolabiale?
- Evidenţierea șanțurilor nazolabiale se realizează după vârsta de 30 de ani, din cauza scăderii volumului pomeților, scăderea elasticității cutanate („căderea obrazului”) și a tonusului crescut al muşchilor feței. De-a lungul timpului, șanțul nazolabial se adâncește și se transformă într-un rid dinamic. Pentru ridurile superficiale, este suficient un mililitru de acid hialuronic, dar pentru cele profunde, se utilizează o cantitate mai mare, de până la 2 mililitri de acid hialuronic, cu o remanență mai mare pentru a asigura remanență îndelungată în țesut.
„Tratamentele antiaging nu reprezintă o soluție”
- Le putem preveni?
- Putem preveni momentul apariției ridurilor adoptând un stil de viață sănătos, fără fumat, deoarece chimicalele din țigări nu fac altceva decât să ne distrugă colagenul și elastina. De asemenea, razele UV au o acțiune nocivă. Dar fiind vorba despre îmbătrânirea pielii, și anume de un proces biologic complex, influenţat de o combinaţie de factori de origine internă, dar şi de factori din afara organismului, tratamentele antiaging nu reprezintă o soluție, în cele mai multe dintre cazuri.
- Cum se tratează altfel?
- Principiul de acționare este „umplerea ridurilor” cu un filler dermal. Asta înseamnă că, pur și simplu, substanțele injectate vor umple zona unde se face injectarea și nivelează pielea la nivelul zonelor învecinate. În acest fel, adânciturile cauzate de riduri sau de îmbătrânire vor dispărea. Pentru umplerea ridurilor se folosesc substanțe precum: acidul hialuronic, colagenul, sau siliconul lichid. Acidul hialuronic este un polizaharid propriu organismului nostru, care se găsește în mod normal în mai multe țesuturi și are un rol deosebit de important, asigurând hidratarea pielii. Din păcate, funcția acidului hialuronic în organism este limitată de vârstă, iar cu trecerea anilor, producția acestuia se reduce și, astfel, apar ridurile. Această problemă a fost rezolvată prin reproducerea unei copii fidele a moleculei de acid hialuronic, care prin injectare rehidratează țesuturile și se umplu șanțurile nazolabiale.
„Vârsta recomandată este «odată cu apariția primelor semne»”
- Care este vârsta recomandată pentru aceste tratamente?
- Principalul efect al acidului hialuronic asupra pielii este de hidratare datorită proprietăților de a capta apa, chiar de 100 de ori față de propriul volum și de estompare a imperfecțiunilor survenite odată cu vârsta prin umplerea zonelor cu lipsă de țesut. Vârsta recomandată pentru începerea acestor tratamente este „odată cu apariția primelor semen”. Acidul hialuronic se distribuie perfect pe zona injectată, păstrând astfel aspectul natural al zâmbetului. Procedura este nedureroară, întrucât se realizează sub anestezie locală cu cremă. Tratamentul se recomandă a fi realizat cu canulă atraumatică, și nu cu ac. Avantajul canulei fiind legat de riscul minim de învinețire.
- Rezultatele sunt imediate?
- Rezultatele tratamentului cu acid hialuronic pot fi observate imediat după procedură, însă, eficiența injectărilor cu acid hialuronic depinde, în primul rând, de tipul de substanță utilizată. O sedință poate dura între 15 şi 30 minunte, iar rezultatele depind de calitatea și cantitatea produsului.
„Efectul durează între 12 şi 18 luni”
- Cât durează efectul?
- Când vorbim despre durată, putem spune că efectul injectărilor cu acid hialuronic poate fi vizibil până la 12-18 luni, dar dacă este cazul de o corecție suplimentară se poate reintervenii și mai devreme. Sunt mai mulți factori care influențează remanența acidului hialuronic în țesutul injectat, de aceea unele persoane revin mai repede, iar altele mai târziu. Se poate spune că longevitatea produselor injectate în piele depinde de cantitatea injectată, dar şi de tipul de piele. Astfel, pielea fermă, seboreică, păstrează mai bine produsul decât pielea subţire sau laxă, iar tratamentele injectabile trebuie să fie efectuate la intervale mai scurte pentru pielea subțire. Astfel că, vârsta pacientului și tipul pielii acestuia influențează rezultatele.
„Oferă rezultate vizibile imediate, naturale“
- Ce ar trebui să știe pacienţii înainte de injectare?
- Înainte de a apela la injectarea cu acid hialuronic, pacienţii ar trebui să știe că este o procedură nonchirurgicală minim invazivă, cu un disconfort redus, cu perioadă minimă de recuperare după procedură. În comparație cu acidul hialuronic, dacă se apelează la anumite tratamente cu silicon lichid, care este biocompatibil, dar nu biodegradabil la nivel facial, pacienţii pot avea de suferit după cinci ani, deoarece anatomia feței se schimbă și, astfel, pot apărea anomalii în zona în care este produsul injectat. Acidul hialuronic oferă rezultate vizibile imediate, naturale și uimitoare. Pacienţii nu trebuie să își administreze tratamente antiinflamatorii în ziua injectării, putând lua granule cu arnică pentru a preveni echimozele și tratament antiherpetic profilactic la persoanele care se confruntă cu astfel de probleme.
- Ce riscuri există după injectare?
- Cele mai frecvente reacții adverse sunt: senzația de disconfort în timpul şi post injectare, eritem la locul injectării, dar care dispare în două-trei zile, prurit, edem, echimoze, inflamație la locul injectării, dar toate acestea dispar spontan la câteva zile după injectare. În cazul utilizării canulei atraumatice, riscul de vânătăi este minim, de aceea se preferă această metodă de injectare. Și, cel mai important, corecția șanțurilor nazolabiale nu creează dependență. Acidul hialuronic este perfect biocombatibil cu țesuturile umane și nu va determina reacții adverse, iar efectul de umplere persistă între şase luni și un an, în funcție de concentrația și cantitatea de acid hialuronic folosită.