de Carmen Ciripoiu şi Gabriela Comşa
Pentru toate doamnele, genele reprezintă un indicativ al frumuseții și feminității. Nu există femeie care să nu-și dorească gene lungi și dese, dar sunt și momente în care se trezesc că acestea cad. Iată care sunt motivele care duc la apariția madarosis-ului, denumirea medicală a pierderii genelor.
Blefarita cronică, cea mai comună cauză
Deși căderea genelor nu este o amenințare gravă pentru sănătate, orice femeie care se confruntă cu o asemenea problemă ajunge uneori în pragul disperării și ar face orice ca să arate la fel ca odinioară. Potrivit specialiștilor, trebuie să știți că, așa cum podoaba dumneavoastră capilară se regenerează, tot așa se întâmplă și cu genele. Sunt perioade din an în care acestea cad, urmând să crească din nou fire de păr. Sunt însă și persoane care se confruntă cu o cădere masivă a genelor, ba chiar ajung să constate că acestea au dispărut. Oamenii de știință spun că printre cele mai importante cauze sunt inflamațiile și infecțiile care afectează ochiul. Pe primul loc se situează blefarita cronică, adică inflamaţia marginii libere a pleoapelor, asociată cu iritarea și înroșirea sa, și formarea unor scuame la nivelul genelor. Afecțiunea are numeroși factori favorizanți, precum nepurtarea ochelarilor, infecțiile, poluarea, praful, terenul alergic, diabetul zaharat, uscăciunea oculară, umiditatea, frigul, cosmeticele, tonusul palpebral inadecvat, factorii hormonali, dermatita seboreică, acneea rozacee. De asemenea, factorii infecțioși în blefarită sunt Staphyloccocus aureus, Staphyloccocus epidermidis, Corynebacterium, Propionobacterium acnes.
De vină poate fi menopauza sau chimioterapia
Se pot confrunta cu căderi ale genelor și persoanele care suferă de probleme dermatologice, precum dermatita atopică, dermatita seboreică, psoriazis şi alopecie fibroasă frontală postmenopauză, o cunoscută formă de calviție la femei. În cele mai multe dintre cazuri, genele cad ca urmare a scărpinării frecvente, ca răspuns la senzaţia de mâncărime cauzată de aceste probleme. Rărirea părului pe scalp, dar și pe sprâncene și gene este un lucru de care au parte și doamnele aflate la menopauză. Motivul îl constituie pierderea de estrogen care blochează creșterea părului și duce la distrugerea foliculilor de păr, iar de aici la gene mai subțiri nu mai e decât un pas. Foliculii de păr mai pot fi afectați până la căderea genelor și de tulburările endocrine, respectiv hipertiroidism şi hipotiroidism. Totodată, căderea genelor poate fi cauzată și de alopecie areată, o cunoscută tulburare autoimună. Studiile au arătat că există și medicamente după a căror administrare puteți avea probleme cu genele, respectiv cele antiacnee administrate oral, unele anticoagulante, medicamentele pentru scăderea colesterolului, tratamentele pentru reglarea hormonilor tiroidieni şi cele pentru tensiune. Un caz special de pierdere a genelor are loc în timpul chimioterapiei.
Nu vă machiați excesiv!
Un factor important al căderii genelor este machiajul excesiv. În plus, vă poate da mari bătăi de cap o mascara de calitate inferioară, dar și cea rezistentă la apă. În consecință, nu trageți niciodată de gene pentru a îndepărta rimelul și folosiți întotdeauna un demachiant eficient. Rețineți și faptul că dormitul cu machiaj slăbește genele, iar acestea pot deveni atât de fragile, încât pot începe să cadă în cantități care să vă sperie. Totodată, e posibil ca, atunci când folosiți anumite produse cosmetice, să aveți parte și de reacții alergice. Specialiștii susțin și că expunerea continuă la stres este asociată cu pierderea părului, dar și a genelor. În consecință, spuneți stop problemelor.
Uleiul de măsline stimulează creșterea
Dacă vă confruntați cu madarosis, puteți apela la seruri speciale pentru regenerarea genelor. Atenție! Atunci când achiziționați un ser pentru gene, alegeți un produs care conține aminoacizi. Puteți apela și la ajutorul uleiului de ricin, care are proprietăți ce stimulează creșterea genelor și, totodată, previne dezvoltarea microbilor și detoxifică pielea, datorită conținutului de acid ricinoleic. Pentru activarea foliculilor este bun și uleiul de rozmarin. Acesta se aplică cu ajutorul unei periuțe curate de rimel sau folosind un bețișor pentru urechi. Excelent pentru îngrijirea genelor este și uleiul de măsline pentru că elimină orice urmă de machiaj, care poate cauza căderea genelor. Pentru a întări genele și astfel a preveni căderea acestora este util și uleiul de migdale. Ungeți genele cu acest ulei folosind vârfurile degetelor. Pentru efect maxim, repetați tratamentul de două ori pe zi.
Aplicați vaselină înainte de culcare
Pentru hidratarea genelor, vaselina este un bun prieten. Luați puțină vaselină cu vârful degetelor și aplicați pe gene, de la rădăcini în sus. Remediul se folosește în fiecare seară, înainte de culcare. Tot pentru regenerarea genelor deteriorate de produsele cosmetice, folosiți vitamina E. Aplicarea acesteia pe gene susține îngroșarea lor și, în timp, stimulează creșterea acestora. Spargeți o capsulă de vitamina E și ungeți genele cu uleiul din interior, folosind vârfurile degetelor. Aplicați acest remediu în fiecare noapte, înainte de culcare. Genele întoarse par mult mai mari și vă fac să arătați senzațional, dar în timp vă dăunează, mai ales dacă modul folosit este incorect. În consecință, folosiți ondulatorul doar pe genele scurte și sub nicio formă nu le curbați după ce ați aplicat mascara, pentru că le puteți smulge. Păstrați întotdeauna ondulatorul de gene curat și spălați-l în fiecare zi cu apă și săpun. Nu împrumutați niciodată unei alte persoane ondulatorul pentru gene.
Pentru a nu vă confrunta cu căderea genelor, introduceți în dieta zilnică vitaminele A, B și E, magneziu, fier, acizi grași Omega 3, dar și proteine de calitate superioară
Implantul, o soluţie extremă
O ultimă soluție pentru a avea gene superbe este să apelați la implant. Părul folosit se extrage din scalpul pacientului, apoi foliculii de păr sunt reîncadrați în linia naturală a genelor. Înainte de implantarea grefelor recoltate, se practică anestezie locală, la nivelul liniei de implantare a genelor. Ulterior, implantarea se va face printr-o tehnică microchirurgicală. Ca și în cazul sprâncenelor, părul transplantat pentru gene va cădea după procedura de implantare, urmând să crească și să arate perfect natural.