de Ştefania Băcanu şi Florica Pintea
Buze mai pline şi contur mai arcuit sunt unele dintre cele mai cerute intervenţii estetice la care apelează femeile de toate vârstele. Unele au defecte, iar altele nu sunt mulţumite de forma naturală. Aşa ajung pe mâna medicilor esteticieni. Beauty Art Aesthetics le întâmpină cu o tehnică revoluţionară, Russian Lips, foarte promovată şi utili- zată de vedetele internaţionale. Mădălina Brânduşescu (medalion), managerul clinicii, a explicat în ce constă acest nou trend şi prin ce se deosebeşte de celelalte proceduri.
„Trebuie să păstrăm simetria trăsăturilor”
- Ce este şi cum se realizează Russian Lips?
- Russian Lips este un nou trend, din Russia, care a ajuns şi la noi şi care se bazează pe un volum pronunțat al buzelor, în special la cea superioară. Această variantă combină mai multe tehnici de injectare, cea mai des utilizată fiind „lip tenting”. La finalul procedurii buzele sunt mai pline, iar arcul lui Cupidon, acel V de la buza superioară, este foarte pronunțat. Russian lips se bazează foarte mult pe volum, nu pe contur.
- Ce are în plus faţă de celelalte tehnici de mărire?
- Acest trend de injectare, în comparație cu celelalte tehnici, oferă un volum pronunțat, buze mai pline, mai cărnoase și o formă specială. Când spun specială, mă refer la o formă arcuită. Practic, schimbăm cumva forma naturală a buzei. Dar, foarte important: această tehnică nu este pentru toată lumea. De exemplu, dacă forma noastră naturală şi fizionomia nu ne permit să realizăm Russian Lips, trebuie să păstrăm simetria trăsăturilor. Pe româneşte, trebuie să îţi stea bine cu această construcţie. Faţă de celelalte tehnici, Russian Lips schimbă forma buzelor, dar nu se bazează foarte mult pe contur, cum se întâmplă în cazul firelor bioresorbabile PDO. Această procedură este foarte căutată, pentru că a fost promovată intens de vedetele internaţionale şi, bineînţeles, de rusoaice, despre care ştim cu toţii că sunt un simbol al frumuseţii.
„Un produs care se regăseşte în cartilaje şi piele”
- Care este diferenţa între Russian Lips şi Kendall Lips, de exemplu?
- În cazul procedurii Kendall Lips, se folosesc fire PDO pentru contur, plus 1 ml acid hialuronic, în timp ce la Russian Lips, folosim o cantitate mai mare de acid hialuronic, între 1,5 şi 2 ml, în funcţie de ţesut. Diferenţa este clară. În cazul Kendall, ne bazăm foarte mult şi pe contur, de aceea folosim şi firele bioresorbabile pentru a evidenţia conturul, iar volumul buzelor va fi mediu.
- Ce substanţe se folosesc?
- Ca şi în cazul celorlalte tehnici, procedura se realizează cu substanţe de umplere, adică acid hialuronic. Ca să se înţeleagă mai bine şi să nu mai existe dubii referitoare la acidul hialuronic, acesta este un produs pe care atât organismul uman, cât şi cel animal, îl produc în mod natural şi este prezent în fiecare celulă, dar se găseşte, îndeosebi, în cartilaje şi piele. Organismul uman îşi produce singur cantitatea de colagen şi de acid hialuronic necesar, însă, după vârsta de 27-30 de ani, acestea se consumă mai mult decât cantitatea care se produce, având ca şi consecinţă apariţia ridurilor şi pierderea elasticităţii pielii.
„Reacţiile alergice sunt extrem de rare”
- Practic, acidul hialuronic reîntinereşte pielea?
- Acidul hialuronic, denumit şi „fântâna tinereţii”, este produsul-minune pentru restabilirea volumului pierdut, pentru proprietăţile sale de a stimula colagenul. Principalul beneficiu pe care îl aduce acidul hialuronic împotriva îmbătrânirii este de a hidrata pielea, de a estompa ridurile, de restabilire a volumetriei feţei, hidratare a gâtului şi a mâinilor. Efectul este imediat, iar durata, temporară.
- Ce riscuri există?
- Fiind o substanţă de umplere temporară, unele paciente raportează echimoze (vânătăi), hematoame, edeme sau inflamaţii. Pentru a preveni astfel de reacţii adverse, se vor evita antiinflamatoarele, de exemplu, aspirina, nurofenul, paracetamolul sau tratamentele cu anticoagulant, cu două săptămâni înainte de procedură. În ceea ce priveşte reacţiile alergice la acidul hialuronic, acestea sunt extrem de rare. Cele mai multe dintre ele sunt legate de crema anestezică sau de substanţa anestezică care se foloseşte la amorţirea locului.
- Este o procedură dureroasă?
- Nu este o procedură dureroasă, deoarece folosim anestezie, aceeaşi anestezie ca la medicul stomatolog, intraorală, sau se poate realiza şi anestezie topică pe bază de cremă, în funcţie de sensibilitatea fiecărei persoane. Şi în cazul anesteziei intraorale putem opta pentru două tipuri: o anestezie forte, al cărei efect durează până la două ore, sau anestezia fără adrenalină pentru copii şi vârstnici, căreia îi trece efectul în 30 de minute. Rezultatele, în cazul acidului hialuronic se văd pe loc, dar un efect final se va observa în şapte zile de la injectare, timp în care ţesutul se va vindeca. Imediat după injectare, volumul buzelor va fi mai mare cu 15%-20% din cauza edemului inflamator. De aceea, rezultatul final se va vedea într-o săptămână.
„Remanenţa este mai mare decât în cazul celorlalte proceduri”
- Cât durează efectul?
- Aici este discutabil. Dacă ne aflăm la prima injectare, remanenţa nu este îndelungată, între patru şi şase luni. Dacă ne aflăm la a treia, a patra injectare, efectul va fi de până la 12 luni. Foarte important de precizat. De exemplu, dacă, în trecut, s-au folosit alte tehnici de injectare, trebuie topit tot acidul hialuronic, să aşteptăm trei săptămâni, apoi să intervenim cu tehnica dorită. În cazul acestei proceduri, se foloseşte un acid special, cu putere de volumizare mai mare, de aceea şi remanenţa este mai mare decât în cazul celorlalte tehnici.
- Ce ar trebui să ştie pacienta înainte de injectare?
- Înainte de injectare, pacienta trebuie să ştie că efectul este influenţat şi de ţesut şi de forma naturală a buzelor. Tehnica Russian Lips, practic, va schimba forma naturală a buzei. De menţionat faptul că noi folosim cele mai bune branduri de acid hialuronic de pe piaţă, la fel ca şi celelalte produse şi sevicii pe care le oferim clienţilor noştri.
În cazul acestei proceduri, se foloseşte un acid special, cu putere de volumizare mai mare, de aceea şi remanenţa este mai mare decât în cazul celorlalte tehnici“
„Rezultatele, în cazul acidului hialuronic, se văd pe loc, dar un efect final se va observa în şapte zile de la injectare“
Fără machiaj timp de 12 ore
- Care sunt recomandările postinjectare?
- Imediat după injectare, nu trebuie să atingem buzele cu mâinile neigienizate, deoarece există riscul de infecţie. Dacă avem animale de companie, nu trebuie să le pupăm, nu trebuie să stăm în praf, nu avem voie cu machiaj timp de 12 ore. De asemenea, nu avem voie să consumăm alcool 12 ore, nu ne putem expune la soare, solar, tip de 14 zile, iar exerciţiile fizice sau efortul trebuie evitate primele două-trei zile. Revenirea în cabinetul medicului estetician se va face după câteva luni pentru completare cu acelaşi acid care a fost injectat şi la prima şedinţă.