de Elena Nedelcu
Culoarea părului, fie ea naturală sau artificială, este foarte importantă pentru aspectul fizic, de aceea este necesar să vă informaţi temeinic atunci când alegeţi o nuanţă nouă. Potrivit specialiştilor, pentru a obţine efectele dorite, culoarea podoabei capilare trebuie să se armonizeze cu nuanţa chipului şi a ochilor.
Şaten pentru feţele deschise la culoare
Există anumite culori care nu sunt recomandate tuturor femeilor, deoarece le pot face să arate mai în vârstă sau nu le reflectă personalitatea. Dacă aveţi tenul cu nuanţe de crem şi ochii închişi la culoare, ar trebui să optaţi pentru o tentă de şaten sau de roşcat mediu. Pentru acelaşi ten, dar cu ochi căprui, verzi sau albaştri puteţi să alegeţi între nuanţe de castaniu deschis ori blond mediu. Evitaţi blondul platinat, care, de cele mai multe ori, vă face să păreţi mai obosite decât sunteţi.
Auriu, la roşcovane
În cazul în care vă încadraţi în categoria tenului roşcovan şi aveţi ochii negri sau căprui închis, ar fi indicat să decideţi în favoarea nuanţelor de negru, şaten mediu sau arămiu. Pentru tenul roşcovan, asociat cu ochi căprui deschis, verzi sau albaştri, stiliştii recomandă culorile mai deschise, precum blond auriu sau castaniu mediu.
Tenul măsliniu se asortează cu ciocolatiul
Dacă aveţi tenul măsliniu şi ochi negri, în niciun caz nu trebuie să alegeţi o tentă de blond, deoarece ar putea contrasta cu nuanţa caldă a feţei, făcându-vă să păreţi mult mai mature. De aceea, în această situaţie se recomandă o culoare şaten ciocolatie. Ochilor căprui, verzi sau albaştri li se asortează tot o tentă de şaten, dar de data aceasta e mai bun un şaten deschis sau mediu. Evitaţi culorile arămii sau cele roşcat deschis, pentru că acestea nu se potrivesc tenului măsliniu! În cazul în care vă tundeţi foarte scurt puteţi încerca şi blondul platinat.
Dacă tenul este mai închis alegeţi nuanţe de castaniu sau cenuşiu, evitând, pe cât posibil, blondul.
Ochilor negri li se potriveşte tenta de mahon
În cazul în care faţa dumneavoastră are o culoare palidă, pământie, optaţi pentru nuanţele de blond cenuşiu până la blond platinat. Ochii negri sau căprui se pot asorta cu nuanţe mai reci, pornind de la mahon şi ajungând până la negru. O culoare albastră sau verde a irisului se potriveşte de minune cu o tentă de castaniu deschis sau blond mediu. Feriţi-vă de nuanţele aurii, deoarece acestea vă fac faţa să pară mai palidă şi cu tentă bolnăvicioasă!
Vopsiţi-vă natural, cu decoct de arin negru
Pentru că până acum v-am recomandat ce nuanţe să alegeţi ca să arătaţi cât mai bine, acum vă sfătuim şi cum să ajungeţi la nuanţele respective pe cale naturală, astfel încât să fiţi şi frumoase, şi sănătoase în acelaşi timp. Deoarece colorarea regulată a părului cu produse chimice vă poate afecta grav firele de păr, puteţi încerca vopseaua naturală, care să acţioneze ca o mască protectoare. Iată câteva plante care vă ajută:
- muşeţelul sau gălbenelele sunt un colorant ideal pentru blondul natural. Adăugaţi doi pumni cu flori la doi litri de apă fierbinte, acoperiţi cu o farfurie şi lăsaţi să se infuzeze timp de 30 de minute. După baia obişnuită, clătiţi-vă părul cu ceaiul obţinut şi staţi aşa o oră şi jumătate, apoi spălaţi-vă cu apă caldă, fără şampon.
- henna este o plantă care provine din zonele tropicale ale Africii de Nord şi oferă părului, după mai multe utilizări, o tentă roşcată. Aceasta este indicată, în special, brunetelor. Puteţi păstra o culoare închisă a firului de păr folosind henna în combinaţie cu ceai concentrat de muşeţel, puţin oţet şi apă fiartă. Masaţi-vă bine scalpul, acoperiţi capul cu o pungă din plastic pentru cel puţin 30 de minute şi apoi clătiţi cu apă din abundenţă.
- arinul negru poate fi folosit la vopsirea părului blond sau roşcat. Acesta va căpăta o nuanţă mai închisă. Pentru prepararea ceaiului fierbeţi doi pumni cu frunze în doi litri de apă, timp de 30 de minute. După ce vă spălaţi pe cap clătiţi-vă părul cu ceaiul obţinut şi staţi aşa o oră şi jumătate, apoi spălaţi-vă cu apă caldă, fără a utiliza şampon.