de Elena Şerban
Primele semne de îmbătrânire apar, în cazul femeilor, la nivelul gâtului. Este vorba despre acele cute cunoscute şi sub denumirea de „flori de bătrâneţe”. Acestea sunt, probabil, singurele flori pe care reprezentantele sexului frumos nu vor să le aibă. Din fericire, există trucuri ce pot fi folosite pentru a scăpa de imaginea lor din oglindă.
Curătaţi zona cu o emulsie demachiantă
Aceste cute se formează din mai multe cauze, printre care se numără lucrul cu capul în faţă aplecat, fapt ce provoacă scăderea tonicităţii muşchilor de sub bărbie, spălatul frecvent cu apă şi săpun în acea zonă (îndepărtează substanţele grase protectoare) sau lipsa preocupării pentru aspectul gâtului la fel ca şi pentru faţă. Ce ar trebui făcut? Evident, nu se va renunţa la curăţarea zonei de sub bărbie. Acest lucru se face, preferabil, cu o emulsie demachiantă sau cu miere, însă imediat după această operaţiune se va unge zona cu o cremă puternic hidratantă. În acest sens fie se folosesc loţiuni pentru ten, fie creme preparate în casă. Iată o reţetă utilă: combinaţi, la bain-marie, 1 g lecitină, 20 g ulei de parafină de uz intern, 10 g lanolină, 5 g ceară albă şi 10 g apă. După ce toate ingredientele s-au topit, amestecaţi încet până la răcire şi apoi folosiţi.
Această cremă se utilizează pentru a preveni cutele inestetice de pe pielea gâtului.
Folosiţi miere, gălbenuş, ulei de măsline sau fructe
În cazul în care însă „florile de bătrâneţe” s-au instalat deja, înainte de a unge gâtul cu crema preparată după reţeta de mai sus aplicaţi apă tonică. Cea mai indicată în acest sens este cea care se prepară dintr-un amestec de: 50 g apă de roze, 1 g camfor, 0,5 g caolin, 2 g acid boric şi 20 de picături de benzoe. Folosiţi această apă tonică şi nu vă mai daţi pe gât cu parfumuri, apă de colonie sau orice soluţie ce conţine alcool.
Alte măşti bune pentru gât sunt cele care conţin miere, gălbenuş, caimac, drojdie sau fructe. Spre exemplu, una dintre cele mai eficiente este cea preparată dintr-un gălbenuş, o lingură cu ulei de măsline, o linguriţă cu caimac şi o linguriţă cu miere. Se pot adăuga şi două-trei picături de suc de lămâie. Amestecaţi ingredientele şi apoi întindeţi masca pe gât pentru câteva minute bune. Îndepărtaţi-o cu apă călduţă sau cu ceai de muşeţel.
Masca preparată din drojdie de bere e şi ea indicată pentru gât. Amestecaţi o linguriţă cu drojdie uscată în suc de cătină până obţineţi o pastă. Lăsaţi-o la rece zece minute, apoi întindeţi-o pe pielea de sub bărbie. Trebuie să acţioneze un sfert de oră, după care se îndepărtează cu apă din abundenţă.
Puteţi face şi o mască din banane, excelentă contra ridurilor, astfel: amestecaţi un fruct nu foarte copt cu o linguriţă cu miere şi un sfert de pahar cu iaurt. Întindeţi pasta cu grijă pe gât şi staţi întinsă pe pat aproximativ 20 de minute.
Faceţi masaj delicat
Pentru a preîntâmpina apariţia ridurilor de pe gât efectuaţi câteva mişcări de masaj ale zonei. Iată câteva tehnici recomandate: mângâiaţi cu mişcări fine, orizontale, partea de sub bărbie cu ambele mâini, alternativ. Cuprindeţi apoi gâtul cu o mână, folosind degetul mare, pe o parte, şi celelalte degete, de cealaltă parte, şi masaţi uşor, pornind de sus în jos. La final ciupiţi de-a lungul cutelor, luând pielea între degetul mare şi degetul arătător.
Dormiţi fără pernă
Pentru a întârzia apariţia ridurilor de pe gât este important să se ţină cont de câteva sfaturi. Astfel, chiar dacă la serviciu este obligatorie poziţia cu capul către înainte, din când în când aruncaţi uşor capul pe spate. De asemenea, efectuaţi zilnic mişcări de rotire a gâtului către stânga şi către dreapta. Un alt truc de neignorat este acela ca, în timpul somnului, să nu ţineţi bărbia în piept, deoarece astfel pielea gâtului stă „plisată”. Prin urmare, ar trebui să renunţaţi să dormiţi pe perne foarte mari sau tari. Dormitul fără pernă este cel mai sănătos!
Bărbia dublă trece cu apă şi sare
Neplăcuta bărbie dublă apare la persoanele aflate la vârsta a doua şi este urâtă de toate femeile. Grase sau slabe, cam toate reprezentantele sexului frumos se tem de acest inconvenient. Fenomenul apare deoarece muşchii din această regiune îşi pierd din tonicitate şi din elasticitate. Pentru că e mai uşor de prevenit decât de tratat este bine să luaţi din timp măsuri. Una dintre cele mai eficiente tehnici este aceea de a o „înfăşa” cu o bucată de bumbac. Îmbibaţi cârpa cu o soluţie de sare (o linguriţă la o cană cu apă), ungeţi-vă cu ulei de măsline, puneţi „faşa” şi legaţi-o deasupra capului. Se ţine astfel toată noaptea.
Ponturi!
- Cel mai bun exerciţiu pentru prevenirea cutelor gâtului este să mergeţi cu o carte grea pe cap. Având grijă să nu scăpaţi şi nici să o mişcaţi, creşteţi treptat distanţa parcursă, de la zi la zi. Capul trebuie să rămână drept, fără însă a înălţa umerii sau bărbia.
- Înainte de aplicarea măştilor şi a cremelor folosiţi comprese călduţe cu nalbă sau cu muşeţel.
- După ce v-aţi spălat cu apă caldă (indiferent dacă doar local sau în timpul unei îmbăieri sau duş), aplicaţi pe gât o compresă cu apă rece.