de Cătălina Tăgârţă
Alimentaţia îşi spune cuvântul nu doar în ceea ce priveşte silueta, ci şi aspectul tenului. De aceea, adolescenţii, dar şi persoanele care au coşuri trebuie să ia măsuri cu privire la conţinutul farfuriei. Iată care sunt cele şapte reguli ale unui ten fără pete, dezvăluite de nutriţionistul Lara Field site-ului totalbeauty.com.
1. Înlocuiţi ardeiul iute cu rozmarin
Condimentele picante (piperul, boiaua sau ardeiul iute) pot exacerba acneea. Din fericire, există o mulţime de alte mirodenii care pot fi folosite fără a provoca un episod „acut”, cum ar fi cimbrul, rozmarinul sau menta. Dar nu faceţi asta doar acasă, ci comandaţi preparate puţin picante chiar şi când mergeţi la local. În acest fel veţi face primul pas spre un ten luminos şi fără pete.
2. Alegeţi legume pline de vitamina A
Legumele cu conţinut mare de apă, cum ar fi de exemplu castraveţii, pot fi de mare ajutor. Acest lucru este cât se poate de logic, întrucât apa este esenţială pentru eliminarea toxinelor din organism. Însă ea calmează şi inflamaţia asociată cu coşurile. De asemenea, sunt importante produsele bogate în vitamina A (bună pentru detoxificare), cum ar fi morcovii, pepenele galben, pătrunjelul, broccoli, salata verde sau cartofii dulci. Aceştia din urmă sunt ideali sub formă de piure sau copţi şi stropiţi cu puţin ulei de măsline.
3. Consumaţi scoici, bogate în zinc
Se ştie că scoicile stimulează apetitul sexual, însă sunt şi alimente-cheie în prevenirea acneei. Prin conţinutul ridicat de zinc, ele ajută în controlul eliberării de hormoni masculini - responsabili pentru apariţia problemelor pielii. În plus, se pare că zincul ajută organismul să absoarbă mai bine vitamina A din alimente. Ideal e ca scoicile să fie consumate cât mai proaspete.
4. Spuneţi „Da” laptelui bătut
Dacă aţi auzit că lactatele nu sunt prietene cu petele de pe piele să ştiţi că nu e adevărat. Kefirul sau laptele bătut, cel puţin, ajută la prevenirea bacteriilor „rele” - care pot duce la acnee. Aceste lactate pot fi introduse în alimentaţie sub formă de smoothie fie dimineaţa, fie seara. Printre combinaţiile recomandate de specialişti în lupta contra acneei se numără fie iaurtul cu afine, fie cu banane sau cu căpşuni şi miere.
5. Ciocolată neagră, în loc de prăjituri dulci
Dieta ideală conţine prăjituri cu frişcă, bomboane colorate şi alte delicii cu foarte mult zahăr, dar niciuna dintre acestea nu face bine tenului. În schimb, ciocolata neagră este „duşmanul” coşurilor, aşa că aţi face bine să o includeţi în alimentaţie în locul produselor enumerate anterior. Bogată în antioxidanţi, aceasta neutralizează efectul radicalilor liberi, care determină apariţia unor afecţiuni precum acneea. Pentru varietate, topiţi ciocolată neagră şi cufundaţi bucăţi de fructe uscate sau covrigi din cereale integrale în sosul obţinut.
6. Nu uitaţi de apă!
Toată lumea ştie că aportul zilnic de apă e extrem de important. Teoretic, e nevoie de opt pahare cu apă pe zi, însă practic nu e chiar aşa. Numărul este de fapt mai puţin important decât conceptul de a menţine corpul hidratat pe tot parcursul zilei. Acest lucru ajută la eliminarea toxinelor rele, dar menţine şi pielea hidratată. Dacă nu sunteţi adepţii acestui lichid puteţi „păcăli” papilele gustative storcând câteva picături de zeamă de lămâie sau portocală în apă. Şi, ca să variaţi, şi frunzele de mentă vă pot fi de ajutor.
7. Alcoolul conferă un aspect tern
Cine crede că, dacă nu consumă alcool în timpul săptămânii, are voie să îşi facă de cap în week-end greşeşte. E recomandat să bei alcool în cantităţi moderate, însă consumul excesiv dăunează grav organismului. În plus, alcoolul agravează acneea şi îi conferă pielii un aspect tern, nesănătos. De aceea e ideal ca vinul, de exemplu, să fie amestecat cu apă minerală, pentru a diminua concentraţia de alcool. Sunt binevenite şi cocteilurile cu concentraţii mici de alcool şi două-trei părţi de suc de fructe.
Acneea este o problemă în special în societăţile care urmează un regim alimentar occidental, adică acolo unde oamenii au un consum ridicat de zahăr şi cereale rafinate, susţine dermatologul Elliott Weiss, din cadrul Laser & Skin Surgery, din New York. La polul opus, societăţile care urmează încă modelul vânător-culegător şi al dietei bazate pe carne neprocesată, legume, cereale integrale, ci nu alimente rafinate sau ambalate, nu au o probleme cu acneea. Aşadar, doctorul Weiss recomandă evitarea produselor alimentare delicioase, cu mult zahăr, excesul de produse lactate sau cereale prelucrate, se arată pe site-ul totalbeauty.com.
• Alimentaţia trebuie să fie una echilibrată, sănătoasă, bogată în vitamine şi minerale - care ajută corpul să se menţină puternic şi sănătos atât la interior, cât şi la exterior.