de Călin Popa şi Adrian Barna
Încercările oamenilor de a „păcăli” natura și de a crește în medii controlate plantele pe care le iubesc datează din vremea Imperiului Roman. Pe măsura evoluției civilizației, au apărut metode tot mai sofisticate de a realiza sere, iar structurile inovative au devenit emblemă ale proprietăților nobiliare. Cele mai spectaculoase grădini protejate ale lumii sunt adevărate opere de artă.
Sute de specii de camelii la Laeken
Situată în Bruxelles, Sera Regală a castelului Laeken a fost ridicată în 21 de ani, este una dintre cele mai frumoase din lume și un obiectiv emblematic încă din secolul al XIX-lea. Mare iubitor de portocali, Regele Leopold al II-lea a adăpostit aici 130 de astfel de arbori, unii vechi de 400 de ani. În prezent, sera se deschide o dată pe an, timp de două săptămâni, la sfârșit de aprilie și început de mai, atunci când toate plantele din interior sunt în deplină înflorire. Aici sunt reunite 305 specii de camelii, iar din fosta colecție de portocali încă există 45 de exemplare.
„Lumea într-o grădină” din Berlin
Atunci când a pornit la edificarea uneia dintre cele mai frumoase sere ale planetei, botanistul Adolf Engler, primul director al Grădinii Botanice Dahlem, din Berlin, a anunțat că își dorește ca acest loc să fie „lumea într-o grădină”. Ridicată pe locul unei foste grădini imperiale faimoase în secolul al XVII-lea, sera s-a dezvoltat continuu, iar astăzi oferă privitorului spectacolul a peste 20.000 de specii de plante din toate zonele globului, locuri de recreere unde se poate consulta un anuar cu documentație despre istoria instituției și un mic cimitir în care odihnesc personalitățile care au contribuit la succesul și faima serei, printre care și cel al lui Engler.
Savană în Finlanda
O colecție specială de sere se află în interiorul Grădinii Botanice Kaisaniemi, din Helsinki. Aici, la adăpostul a zece structuri interconectate, au fost realizate climatele ideale pentru plantele reprezentative ale savanei africane sau specii tipice pădurilor tropicale. Fiecare miniseră care alcătuiește ansamblul are condițiile specifice plantelor dintr-o zonă anume, experiența vizuală fiind unică prin faptul că se trece dintr-o zonă botanică a lumii în alta, în câteva secunde. De asemenea, în marea galerie centrală a serei sunt organizate faimoase expoziții florale temporare.
Nuferii celebri din Lyon
Singura grădină botanică din Franța, aflată în Lyon, este și locul în care există una dintre cele mai mari sere din lume. Deschisă permanent publicului, imensa grădină care se întinde pe 1.600 de metri pătrați reunește în adăpostul acoperit peste 15.000 de specii de plante, dintre care se remarcă sutele de nuferi celebri, mai bine de 100 de specii de trandafiri sălbatici și aproape 2.000 de plante alpine, iar unele exemplare de camelii care se pot admira aici au peste 100 de ani. Unul dintre segmentele serei reflectă flora Madagascarului prin 200 de specii de plante tipice acestei insule, iar într-o altă zonă sunt menținute condițiile ideale cactușilor.
Casa Palmierilor, din Londra
Seră emblematică pentru fastul epocii victoriene, Palm House, situată în Londra, este faimoasă pentru speciile pădurii tropicale care se bucură aici de condițiile ideale unui adevărat spectacol. Creat de arhitectul Charles Lanyon, costruit în 1840, ansamblul are o structură metalică în care sunt încastrate peste 1.600 de panouri din sticlă, care lasă să intre maximum de lumină naturală. Cu o colecție excepțională de palmieri, care, prin faptul că necesită căldură constantă, erau considerați un simbol al bogăției și prestigiului în Anglia acelui secol, sera oferă privitorilor specii ale pădurii tropicale din Australia, Asia, Africa și Pacific. Faimoasă încă de la inaugurare pentru performanțele inginerești pe care le-a implicat, această seră rămâne una dintre cele mai mari din lume și, în același timp, un loc de cercetare a felului în care speciile se dezvoltă și interacționează.
45.000 de piese din sticlă pentru plantele de la Schönbrunn
Sera din grădina Palatului Schönbrunn, din Viena, este cea mai mare din Europa continentală, nu doar prin faptul că este construită cu 45.000 de piese din sticlă, ci și pentru că, pe 113 metri lungime și 28 de metri înălțime la nivelul pavilionului central, acest spațiu adăpostește un măslin în vârstă de 350 de ani, un nufăr care înflorește o dată la patru decenii și o impresionantă colecție de azalee. Emblematică grație faptului că la început era încălzită cu aburi, sera de la Schönbrunn face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.
Hub al cercetărilor internaționale, la New York
Atunci când a fost inaugurată, la începutul secolului al XX-lea, sera „Enid A. Haupt”, din New York, costase (doar) 177.000 de dolari și era o mândrie a orașului, statutul emblematic păstrându-se până astăzi. Cu aspectul său de palat, cu peste 17.000 de piese din sticlă care asigură iluminatul natural, acest spațiu a fost renovat de mai multe ori, restaurat și chiar salvat de un investitor, în anii 1970. Sera beneficiază în prezent de sisteme computerizate de menținere a temperaturii și condițiilor de umiditate necesare pentru susținerea impresionantelor colecții de plante adăpostite aici. Configurația clădirii permite gestionarea dezvoltării unor exemplare reprezentative pentru toate zonele climatice, iar colecțiile alcătuite aici fac din New York un hub al cercetărilor internaționale, întrucât în fiecare an, exemplarele de cactuși sau de palmieri reunesc pentru studiu sute de cercetători și de botaniști din toată lumea. Pe de altă parte, turiștii sunt extrem de atrași de expozițiile tematice spectaculoase, cum sunt cele de orhidee.
Arbori în mărime naturală şi păsări cântătoare la Adelaide
Aflat în plină renovare (fără ca asta să afecteze programul de vizitare), construit în 1988, edificiul care adăpostește plantele din sera Grădinii Botanice din Adelaide, Australia, este o clădire de excepție, considerată printre cele mai frumoase din lume. În condițiile în care aici nu este nevoie să fie asigurată căldura necesară plantelor, ideea în jurul căreia s-a realizat edificiul este aceea a prezenței unui design futurist în mijlocul unui peisaj natural sălbatic, împădurit. În calitatea sa de cea mai mare seră din Emisfera Sudică, această clădire, care pare mai degrabă o navă spațială, are 100 de metri lungime, 47 de metri lățime și o înălțime de 27 de metri. În interior, numeroșii turiști care vizitează acest obiectiv se relaxează alături de arbori în mărime naturală și ascultă păsările cântătoare care trăiesc printre ramuri.