Main menu

header

908 28 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Chiar dacă atunci când este mai cald soiurile de varză ornamentală pot trece neobservate printre trandafiri și alte plante care atrag privirea, o singură noapte mai rece transformă aceste plante în spectacole irezistibile.

Aspect de plante exotice, cu „corole” imense

908 28 2Roz strălucitor, alb „înghețat” și tonuri de violet unice, deosebite, apar pe frunzele de varză ornamentală odată cu prima noapte geroasă a anului. Atunci când toate celelalte flori din grădină intră „la iernat”, aceste crucifere decorative își încep spectacolul de culoare. Frunzele în nuanțe uimitoare cresc odată cu planta, generând un aspect fermecător. Există soiuri cu margini neregulate, care nici nu seamănă cu varza standard și dau impresia de plante exotice cu „corole” imense, rezistente la îngheț. Mai mult, acest tip de varză este ideal pentru orice începător, întrucât nu are nevoie decât de soare și de o lopată cu compost pentru a oferi una dintre cele mai uimitoare decorațiuni naturale. De pildă, centrul de un roz luxuriant și frunzișul ondulat al verzei ornamentale numită „Buchet de trandafiri” permite oricâte aranjamente dorește imaginația. Acest soi stă spectaculos și într-un ghiveci, și în grădină. Se plantează în pământ bine drenat, îmbunătățit cu o cantitate generoasă de compost organic, care să ajute la prevenirea unor boli. Europenii din zonele de vest și de nord ale continentului apreciază în mod deosebit acest soi spectaculos și versatil.

Color-Up Pink are nevoie de 54 de zile reci

908 28 3Deși aceste plante pot fi cultivate și în zone mai calde, au, totuși, nevoie de o bună perioadă rece pentru a etala cea mai bună culoare. Apariția culorii la verzele ornamentale depinde de doi factori: temperaturi sub 10 grade Celsius și un răstimp mai rece între 40 și 60 de zile, în funcție de soi. De pildă, soiul Color-Up Pink, care are frunzele verzi-mentă înconjurând un miez în nuanțele unui fard de obraz, arată plin de viață exact atunci când un îngheț puternic blochează seva tuturor celorlalte plante din grădină. Primele valuri de roz pe această varză ornamentală apar după aproximativ 54 de zile de temperaturi foarte reci. Tocmai de aceea, acest soi este mai spectaculos în nordul friguros. Cu un inel exterior de frunze violet care înconjoară un centru magenta vibrant se prezintă soiul Roșu Osaka. Plantă viguroasă, cu creștere rapidă, această varză are capete compacte, care ajung la 30 de centimetri înălțime. Cea mai intensă colorare apare atunci când temperaturile variază între 1 și 7 grade Celsius. Dacă grădina este acoperită și de un strat de nea, aspectul acestor verze este spectaculos. Și soiul Condor este uluitor. Tulpinile lungi, neobișnuite ale acestei specii o fac preferata florarilor. Plantele cresc până la 70 centimetri înălțime, iar pe tijele lungi apar corole mici și puternic colorate, care arată cel mai bine plantate în grupuri de opt sau mai multe. Frunzele exterioare, de un verde strălucitor, înconjoară un nucleu de frunziș alb strălucitor, uneori cu doar o notă discretă de roz. Seria Condor include soiuri roșii și albe, precum și unele cu centru alb combinat cu roz. Foarte iubit, și acest soi de varză poate fi întâlnit în grădini din Europa, acolo unde perioada rece mai îndelungată favorizează faimoasa colorare.

Pigeon, ca o brioșă cu un fruct în vârf

908 28 4Frunzișul verde al soiului de varză ornamentală Pigeon Red este împodobit de nervuri albe, care „joacă” până în centrul roz aprins al plantelor. Semințele acestui soi se plantează cu aproximativ șase săptămâni înainte de primul îngheț mediu, iar cu câteva gesturi simple - amplasarea în soare direct (fără să fie acoperite, ci doar apăsate ușor în sol) și ceva îngrășământ la început, pentru a favoriza dezvoltarea -, imediat ce înghețul își face simțită prezența, aceste plante minunate vor începe să-și etaleze formele și culorile splendide. Aceleași câteva reguli sunt valabile și pentru „ruda” Pigeon White, preferată de cei care admiră o cromatică mai restrânsă. Mijlocul alb curat al acestui soi este uneori „punctat” de un „nod” roșu sau violet, care face aceste verze să arate ca niște brioșe cu frișcă și cu un fruct în vârf. Un avantaj semnificativ al acestei specii este acela că nu se limitează la perioadele de îngheț, plantele fiind la fel de darnice cu aceste culori și în primăverile mai răcoroase. Pe lângă soiurile roșii și albe, seria Pigeon oferă și opțiuni roz și violet.

Seria Tokyo, nucleu de expoziție

908 28 5Grădinarii preferă plantele din gama de varză ornamentală Tokyo pentru că poate constitui punctul central al unei adevărate expoziții. Este suficient ca soiul Pink, de pildă, să fie amplasat în mijlocul altor plante, care să înconjoare spectaculos verzele și să rămână verzi la temperaturi scăzute. Acest tip de varză ornamentală se apropie cel mai mult de forma și aspectul „rudei” pe care o murează gospodinele, miezul dens nefăcând altceva decât să-i potențeze aspectul decorativ. „Sora” Tokyo Red, cu frunzișul său albăstrui și centrul roz aprins, are nevoie de doar 40 de zile pentru a-și prezenta splendoarea coloristică. Iar Tokyo White este o simfonie a delicateții - frunzele mari și luxuriante satisfac orice simț estetic floral, cu atât mai pregnant cu cât aspectul minunat al acestei plante se vădește în plină iarnă. Nervurile albe și un centru de nuanțe difuze de roz arată uimitor într-o plantare în grupuri mai mari, alături de alte câteva plante discrete, perene, pentru un design demn de coperta unei reviste.

Pentru a se atenua gustul amar pregnant al frunzelor de varză decorativă comestibilă, acestea se fierb înainte de a se folosi pentru potențarea aspectului unui meniu

Gust foarte amar

Dat fiind faptul că aceste crucifere, familia extinsă din care fac parte și spectaculoasele verze ornamentale, sunt considerate alimente-minune din perspectiva aportului de nutrienți importanți pe care îi aduc organismului, soiurile ornamentale, chiar dacă sunt comestibile, au un gust suficient de neplăcut încât să fie cultivate doar în scop decorativ. Este adevărat că foarte mulți grădinari se în- treabă dacă pot consuma aceste spectacole ale naturii, iar specialiștii explică faptul că majoritatea sunt sigure pentru consum și pline, la rândul lor, de substanțe cu beneficii pentru organism. De pildă, frunzele de varză ornamentală Lacinato sunt surse de vitaminele A, C și K, precum și de calciu și de diverși antioxidanți. Un studiu publicat în revista BMC Genomics a constatat că anumiți stropi strălucitori de roz și violet de pe frunzele unor soiuri se datorează antocianinelor, substanțe cu efect antiinflamator care există și în afine. Obsta- colul major în calea consumului acestor plante este gustul foarte amar. De asemenea, este interzis consumul rădăcinii acestor verze, care este toxic și trebuie consultată cu mare atenție lista tipurilor de varză ornamentală care se pot consuma fără probleme.