Main menu

header

913 23 1de Gheorghe Zmaranda

Trăim mai mult decât în oricare perioadă a anului o apropiere față de oamenii din jurul nostru. Este vremea introspecției, a bunăvoinței și alegem cu multă atenție cadourile pe care le vom dărui. Pentru că în fiecare gest al nostru ar trebui să existe responsabilitate față de mediul înconjurător vă propun să meditați asupra unei propuneri. Ce ar fi dacă ați oferi în dar un kit cu semințe și ustensile pentru plantare? Un astfel de cadou îl va aduce mai aproape de natură pe cel căruia i l-ați dăruit și va fi o resursă îndelungată de bucurie. Mónika Karácsony (medalion) este unul dintre fondatorii unui proiect care aduce oamenilor Natura la pachet și cea care ne-a vorbit despre trusele de plantare a florilor, arborilor și plantelor ornamentale.

„Când facem cu mâna noastră ne dăm seama ce efort depui ca să crești un brad și cât de simplu este să tai unul”

913 23 2- Cine e în spatele acestui proiect?

- În acest proiect suntem implicați doi fondatori, Mónika Karácsony și Gáll Attila-Árpád, colegi din școala generală, iubitori de natură și dornici să împuternicim legătura dintre natură și oameni. Familia lui Attila este foarte implicată în tot ceea ce ține de natură, creativitate și educare prin joacă, iar eu m-am alăturat acestui proiect deoarece cred din tot sufletul că acum mai mult decât oricând avem nevoie de și mai multă natură în jurul nostru, în mediul în care locuim și lucrăm. Attila are experiență în silvicultură și tot ce ține de semințe și plante, iar eu am experiență în marketing. După o sesiune de brainstorming parcă totul s-a așezat ca într-un puzzle și proiectul a prins viață.

- Cum ați ales acest nume?

- Ideea proiectului se „cocea” deja în mințile și inimile noastre când am început să ne gândim la un nume. Au fost multe propuneri, însă l-am ales pe acesta deoarece trusele de plantare sunt produse To Go, cum ar zice americanii. Dacă oamenii nu reușesc sau nu au posibilitatea să fie în natură deloc sau atât cât și-ar dori pot comanda o trusă și pot trăi experiența aducerii la viață a unei sămânțe. Este minunat să observi cum, după multă grijă și atenție, apare o plantă care crește și tot crește. Evident, nu este chiar atât de simplu. Când ne uităm în jur, luăm totul de bună seamă, există iarbă, flori, pomi, copaci, arbori etc., însă Mama Natură știe ce și cum să facă. Când vine vorba să facem noi, cu mâna noastră, atunci ne dăm seama, ce efort înseamnă să crești un brad, de exemplu, și cât de simplu este să tai unul.

„Adăugăm și eliminăm constant soiuri, momentan avem 20 de tipuri”

913 23 3- Pe ce concept s-a dezvoltat acest proiect?

- Am dorit să ducem natura în casele oamenilor pe cât posibil. Totodată, este un proiect de educație civică și silvică, de cunoaștere a naturii prin joacă și grijă față de natură, pentru toate vârstele. Sunt diverse produse similare și în alte țări, însă acelea sunt bazate pe ghiveci din carton și pământ-pastilă. Noi am preferat să căutam și să creăm produse personalizate strict pentru acest proiect. Ghiveciul și farfuria sunt modelate, arse, lăcuite și vopsite special pentru noi, în Corund, astfel încât ghiveciul să nu putrezească și să nu înghită toată apa. Tubul cilindric, de asemenea, este realizat special pentru noi, în București. De majoritatea semințelor se ocupă Attila, în pepinierele sale, iar celelalte sunt achiziționate de la alți producători locali. Și semințele trec printr-un proces de pregătire. De exemplu, semințele de salcâm sunt scarificate, astfel încât să fie pregătite pentru germinare, semințele de conifere sunt uscate până la 65% conținut de apă și sunt ținute la temperaturi între 2 și 10 grade. Ghidul de utilizare este creat tot de Attila și actualizat constat, în urma testărilor continue. Pământul este amestecat și uscat tot în pepinierele lui. Toate soiurile au fost testate și știm că funcționează bine.

- Ce kituri aveți pregătite, din ce categorii de plante?

- Adăugăm și eliminăm constant soiuri, momentan avem 20 de tipuri, respectiv molid, molid argintiu, pin silvestru, pin negru, jneapăn, salcâm, hibiscus, platan, gorun, larice, echinacea, stejar roșu, mac de grădină, floarea-soarelui, floare de colț, in decorativ, albăstrea, narcise, brândușe, șofran.

„Pachetul cuprinde ghiveci şi farfurie, săculeţ cu pământ, ghid de utilizare, sticluţă cu seminţe şi pipetă“

913 23 4- Ce conțin kiturile?

- În cilindrul de carton, care este refolosibil, se regăsesc componentele unei plantări complete, adică ghiveci și farfurie, săculeț cu pământ, ghid de utilizare, sticluță cu semințe (bulbi sau ghinde) și pipetă pentru dozarea apei. Proiectul de plantare a oricărui soi poate eșua din foarte multe motive, prea multă apă, prea puțină apă, apă dură sau cu prea mult clor, lumină directă sau umbră prea multă, mediu impropriu, alte plante infectate în apropiere etc. Tocmai de aceea, în truse, trimitem suficiente semințe pentru a semăna 20-40 de plante, astfel încât să existe șanse de reușită pentru oricine, chiar și pentru cei care nu au făcut asta niciodată. Bradul, spre exemplu, este planta cu un eșec extraordinar de mare la cultivare, de aceea nici nu avem acest soi. Semințele de brad nu au o germinație bună, circa 40% din semințe pot încolți, dar numai în condiții specifice iernii. Dacă nu sunt activate termic de frig, ger, îngheț nu vor încolți deloc. Frigul le activează enzimatic și le pregătește pentru încolțire. Acest efect nu poate fi redat cu ajutorul unui kit în casele oamenilor.

- Care este termenul de valabilitate pentru semințe?

- Termenul de valabilitate diferă de la soi la soi. La salcâm, de exemplu, am putea spune chiar 30 de ani dacă sunt păstrate în mediu propice. Majoritatea soiurilor sunt valabile cel puțin doi ani, bulbii de la câteva săptămâni la câteva luni, iar ghindele două-patru săptămâni.

Ponturi

  • Pentru Sărbătorile de iarnă avem o trusă specială, denumită Pom de Crăciun, care este pretabilă pentru un cadou natural și responsabil
  • Cea mai vândută trusă este cea cu floarea de colț. Această plantă este protejată în aria naturală, tocmai de aceea acum există posibilitatea să ne bucurăm în mediul controlat de această floare extraordinară. Este destul de ușor de crescut, însă abia după primul an începe să facă și flori
  • Seminţele de salcâm pot germina după patru zile, pe când ghindele de stejar roşu germinează după patru-cinci săptămâni