de Claudia Stan
Ardeiul ornamental (Capsicum annuum) este o plantă decorativă, de talie mică, ce este originară din America Centrală şi de Sud. Planta este preferata multor împătimiţi de grădinărit, deoarece din flori se formează ardei iute în forme variabile, în nuanţe de roşu, portocaliu şi galben.
Fructe în culori variate
Frunzele ardeiului, în formă de lance, au aproximativ 12 cm şi sunt de culoare verde intens. Florile albe şi micuţe, ce apar primăvara devreme, nu sunt spectaculoase, dar Capsicum annuum nu este renumit pentru inflorescenţă, ci pentru roadele lui. Apogeul decorativ este atins toamna târziu, când se coc fructele. Pe toată perioada de dezvoltare, ardeii oferă un spectacol coloristic senzaţional, aceştia schimbându-şi culoarea de la violet la roşu şi portocaliu, până la galben. Ardeiul ornamental este planta perfectă pentru a armoniza încăperile. Totuşi, este bine să nu amplasaţi astfel de plante în camerele copiilor, deoarece fructul este iute. Chiar dacă este o plantă anuală ce se usucă după căderea fructelor, ardeiul ornamental este foarte apreciat de specialiştii în grădinărit datorită efectului optic extraordinar.
Umiditate redusă, în sezonul alb
Dacă doriţi ca ardeiul să facă multe fructe şi cât mai variat colorate, amplasaţi-l într-un loc luminos. Adoră să fie răsfăţat de razele solare, suportând temperaturi destul de ridicate. Vara se recomandă ca frunzele să fie pulverizate cu apă de ploaie sau să fie şterse cu bere cel puţin o dată pe lună. Din mai până în septembrie se va uda la trei zile, fără a îneca planta. Pe parcursul iernii, răriţi udările până la o dată pe săptămână, lăsând pământul să se usuce între udări. Pentru a avea fructe frumoase trebuie să feriţi ardeiul ornamental de aparatele de încălzire artificială. În plus, planta nu suportă fluctuaţiile de temperatură.
Preferă îngrăşământul lichid
Chiar dacă ardeiul ornamental este o plantă ce face fructe, nu este deloc pretenţioasă în ceea ce priveşte îngrijirea. Solul în care este sădit Capsicum annuum trebuie să fie alcătuit din pământ de grădină, turbă, pământ de frunze şi este necesar să aibă în compoziţie şi 15% fertilizant organic pe bază de bălegar şi de alge. Îngrăşământul care îi prieşte plantei este cel lichid şi se pune o dată la lună, urmându-se indicaţiile de pe eticheta produsului. Ardeiul nu este sensibil la dăunători, singurul care îl poate distruge parţial este păianjenul roşu.
Seminţele se plantează în februarie
În cazul în care cumpăraţi ardeiul în ghiveci va trebui să îl transplantaţi într-un vas mai spaţios decât cele din comerţ, pentru a-şi dezvolta mai bine rădăcinile. În lunile februarie-martie se plantează seminţele într-un vas cu pământ şi cu nisip umed, până ce vor ieşi primele firicele. Temperatura optimă este cuprinsă între 18 şi 21 de grade Celsius. Pe la sfârşitul lunii martie se vor scoate răsadurile şi se vor planta în ghivece separate. Până ce nu vor fi transplantaţi în ghivece, ardeii nu necesită fertilizare. Genul Capsicum ornamentali include şi ardei graşi şi gogoşari.
Atenţie! Tulpinile şi frunzele plantei sunt toxice! Ardeii sunt comestibili numai după ce se coc, dar sunt foarte iuţi!