de Gabriela Niculescu
Recent, artistele Monica Anghel și Luminița Anghel s-au întâlnit într-un cadru feeric situat pe Transfăgărășan, deasupra Lacului Vidraru, pentru un concurs culinar organizat la Valea cu Pești. Și ce altceva ar fi fost mai potrivit să gătească în bucătăria de patru stele aleasă decât... pește și fructe de mare. Am avut bucuria să descoperim două femei minunate, soții excepționale, mame iscusite în arta creșterii fiilor lor, și talentate nu doar pe scenă, ci și în bucătărie. Trebuie să mărturisesc că preparatele au fost delicioase, iar juriului i-a fost greu să departajeze câștigătoarea, astfel că ambele au primit aprecieri și aplauze. Au acceptat provocarea de a ne vorbi despre ce gătesc în familie, ce mâncăruri preferă, unde excelează, unde nu se descurcă foarte bine și ne-au oferit o parte dintre secretele lor.
- Preparatul tău a făcut senzație, așa că te rog să-mi divulgi rețeta?
- Rețeta este simplă și se numește creveți cu legume picante. Am folosit creveți decorticați, pe care i-am tras la tigaie în puțin ulei de măsline, apoi i-am scos pe o farfurie. Separat, am tăiat morcovi, ciuperci champignon și dovlecei în bucățele mici și i-am călit în tigaie, în puțin ulei de măsline, iar peste legume am pus șase căței de usturoi tăiați mărunt, ardei iute verde feliat, sare și piper. Am adăugat creveții, am pus o jumătate de pahar cu apă, am controlat sarea, pentru că nu pun niciodată multă de la început, gust întotdeauna mâncarea. Apoi, am pus o lingură cu sos de soia, una cu sos worcester, ulei de susan, care îi dă mâncării o aromă foarte bună, și roșii tocate mărunt. De obicei, folosesc roșii proaspete tocate mărunt, scufundate puțin în apă clocotită, să le pot descoji ușor. În același timp, în paralel, am fiert orezul, clasic, ca pentru pilaf, doar cu sare. Într-o crăticioară am pus o cănuță cu orez și trei cu apă, am pus capacul și în 20 de minute a fost gata. L-am aşezat într-un bol de sticlă uns cu ulei, să nu se lipească, l-am presat, apoi l-am răsturnat pe o farfurie și cu un pahar am făcut un gol în mijloc. Acolo am pus creveții cu legume, evitând sosul, care este foarte bun în cazul în care faceți această rețetă cu paste, ele absorbându-l. După aceea, am pus creveți cu legume și pe marginea orezului. Este o mâncare picantă, dar, dacă nu mâncați picant, scoateți ardeiul iute dintre ingrediente.
„Eu și soțul suntem gurmanzi, mâncăm preparate cu gust”
- Ce gătești acasă, în general?
- Acasă pregătesc de toate și am o familie destul de pretențioasă, însă, îmi place la nebunie să gătesc. La noi se mănâncă foarte mult pește, de exemplu. Fiul meu cel mic mănâncă pește alb în toate formele, la cuptor, înăbușit cu legume, la grătar sau pane. Ceilalți membri ai familiei mănâncă și multă carne, curcan și porc, aproape deloc vită, pui - doar crescut la curte, pui de țară, și se mai mănâncă des ciorbe. Soțul meu ține toate posturile, așa că la noi se găsesc ciorbe cu toate legumele, fără carne, acrite cu mult borș și cu leuștean verde. Când nu este post, fac ciorbe de văcuță, de perișoare, supe-creme de legume, dar, spre deosebire de Moni (n.r. - Monica Anghel), eu pun în ele și lapte. Fac o supă-cremă de ciuperci foarte bună, în care pun lapte și mărar uscat la sfârșit. Mai fac supă-cremă de mazăre sau de broccoli, în care adaug ori două linguri cu smântână, ori lapte la sfârșit. Prepar fripturi la cuptor, mușchiuleț de porc împănat cu bacon și cașcaval, rulat și legat cu sfoară. Nu o să fiu ipocrită să spun că pledez pentru mâncarea bio, pentru că noi, într-adevăr, cumpărăm legume și carne pentru gătit din surse foarte sigure, nu din comerț, însă nu pot spune că în familia mea nu se consumă carne prăjită sau ceafă la grătar, spre exemplu. Și eu, și soțul meu suntem gurmanzi și mâncăm preparate cu gust, însă avem grijă.
- Ce alte puncte forte mai ai în bucătărie?
- Gătesc foarte bine și paste, chiar și de post. Pregătesc carbonara sau, pentru musafiri, fac paste vegetariene. Îmi place foarte mult să gătesc pentru invitați, dacă aș fi singură acasă și-ar trebui să fac doar pentru mine, nu aș face, dar dacă am cui, gătesc cu mare drag. Fac noodles (paste din orez) cu legume. Folosesc dovlecei, morcovi, usturoi, ciuperci, de multe ori cumpăr mix de ciuperci. Am descoperit recent niște hribi care au o textură cărnoasă, seamănă cu ficățeii de pasăre trași la tigaie. Dar, în general, folosesc ciupercile champignon la tot ceea ce gătesc cu legume, inclusiv în salata verde, cu morcov ras, roșie, ceapă, ardei gras și castravete. Revenind la rețeta cu paste, trag legumele la tigaie cu cinci-şase căței de usturoi, adaug sos de roșii, sos de soia și ulei de susan. Ca o paranteză, eu folosesc foarte mult usturoi, pun și la friptura preparată la cuptor, fac și mujdei pentru grătare și pentru cărnița de porc prăjită la ceaun. Fierb pastele, le scurg de apă, dar niciodată nu le clătesc, cum se obișnuiește. Cum spuneam, prefer pastele de orez, dar mai folosesc și tăiețeii de casă, cu ou, iar dacă invitații sunt vegetarieni, folosesc paste integrale. Mi-am pus la borcane sos de roșii din roșii bine coapte, pe care-l folosesc la aceste paste. Amestec sosul acesta cu piper, sare, legumele trase la tigaie și pastele. Dacă veganii din familie sunt la masă, rad deasupra cașcaval vegetal, dacă nu, pun peste pastele fierbinți parmezan sau cașcaval. Se fac ușor și sunt foarte gustoase. Mai fac ficăței în sos de vin alb, cu usturoi, cu garnitură de piure de cartofi, piure care, de altfel, este nelipsit din familia noastră.
„Prepar gogoşi doar pentru distracţia fiului meu“
- Deserturi faci?
- Deserturi n-am făcut niciodată în afară de gogoși, pe care le pregătesc doar pentru plăcerea fiului meu de a se juca, de a frământa coca. Am mai făcut brioșe de ciocolată la cuptor, pentru că am găsit praful la cutie, doar să-i pun lapte sau apă și să le pun în forme. Nu sunt mare fan dulciuri, pentru că la noi nu se mănâncă prăjituri de casă, cu excepția gogoșilor. Mi se pare pierdere de timp, având în vedere că se găsesc de toate pe piață, pentru toate buzunarele. Îmi aduc aminte că părinții mei, Dumnezeu să-i odihnească!, făceau deserturi multe, pentru că pe vremea aceea nu se găseau atâtea varietăți de dulciuri. Îmi făceau lapte de pasăre, chec cu lămâie, cu cacao, cu ciocolată, prăjituri la cuptor cu vișine... Dar nouă, dacă ne este poftă de ceva, aceea este înghețata, care se mănâncă des în familie. Fiecare are alte gusturi, așa că în congelatorul meu se găsește mereu înghețată de ciocolată, de vanilie, de caramel și de căpșuni.
- În ce a constat rețeta preparată de tine în cadrul concursului?
- Întâi trebuie să mărturisesc că eu nu știu să gătesc pește și fructe de mare, așa că ceea ce am pregătit aici este singura rețetă pe care știu s-o fac din pește. Și aceasta are la bază somonul, eu am avut o bucată de burtă. Am pus într-o tavă somonul, zeamă de lămâie până la jumătatea peștelui, apă plată, boabe de piper, capere, două foi de dafin, un pic de sare și l-am băgat la cuptor. La cuptorul acesta profesional, a trebuit să stea doar 15 minute. La cuptorul de acasă, pentru că nu se compară cu cele profesionale, trebuie să stea ceva mai mult, asta însemnând 35-45 de minute. Apoi am făcut o garnitură de cartofi natur, cu puțin unt și pătrunjel pe deasupra. La cartofii natur trebuie să puneți sare din timpul fierberii, să-și ia ei câtă le trebuie, acesta fiind un secret pe care eu l-am aflat destul de târziu. Se pare că a fost destul de bun și apreciat preparatul meu, și mă bucur foarte mult, pentru că eu îl fac des fiului meu. Este sănătos, nu neapărat ușor, pentru că somonul este un pește gras, însă, făcut în lămâie, este bun. Copiilor este bine să le dăm ulei de pește care se extrage, în general, din pește, gras. Acum nu știu cât de naturale mai sunt capsulele cu ulei de pește și nu știu cât ulei mai conțin, drept pentru care mai bine îi dau să mănânce un somon, pe care i-l prepar eu acasă și e foarte sănătos.
„Am inventat un desert cu brânză”
- Ce gătești, în general?
- De multe ori deschid frigiderul să văd ce mai am și gătesc cu ce găsesc în el. Însă, pot să vă spun că fac ciorbe și sarmale foarte bune. La deserturi nu sunt expertă, am doar trei feluri de dulciuri pe care le fac, dintre care unul este o prăjitură cu brânză, pe care eu am inventat-o, pentru că-mi doream să mănânc o pască fără aluat. Asta pentru că mie, din păcate, acel aluat de cozonac îmi face foarte rău, de aceea nici nu pot să mănânc cozonac. Și atunci am făcut această rețetă: 2 kg brânză de vaci, 250 g iaurt, 100 g smântână, 1 ceșcuță cu lapte dulce, 12 ouă, 6 linguri (cu vârf) cu griș și mirodenii (coajă de lămâie, esență de vanilie, de migdale, de rom, de toate, să fie aromată). Stafide nu pun, că și acelea îmi fac rău la stomac, așa că le evit, dar, dacă vă plac, puteți adăuga. Pun toate ingredientele într-un bol, le amestec cu mixerul, și apoi le bag la cuptor într-un vas de yena mare, pe care-l ung cu unt și-l tapetez cu făină. Încing cuptorul în prealabil și las prăjitura la copt timp de 50 de minute - o oră.
- Spuneai că faci ciorbe bune. Care sunt preferatele tale?
- Vă spun rețeta mea de ciorbă acră: aveți nevoie de morcovi, păstârnac, ceapă, țelină, gogoșar, ardei gras, praz, roșii... ce legume mai vreți voi, fără cartofi. Le dați pe răzătoare sau le tăiați mărunt, le puneți la fiert, și, după ce au fiert, puneți borșul și sarea după gust. Sau puteți face aceeași rețetă și cu carne, cu precizarea că prima apă de la fierberea cărnii trebuie aruncată, ca nu cumva animalul să fi fost bolnav. Aruncând toxinele eliminate în prima apă, nu vă asumați niciun risc. Ce mai fac foarte bun și-mi iese de vis este supa-cremă de legume. Pun cepele întregi și le scot după ce s-au fiert, și rămân morcovii, păstârnacul, broccoli, țelina, tot ce am la îndemână, pun doar sare la fiert, după ce au fiert legumele și apa a scăzut foarte mult, le dau prin blender, iar în momentul în care o mâncăm, îi punem zeamă de lămâie și puțin pătrunjel. Legumele sunt la îndemâna oricui, nu sunt nici scumpe și se fac foarte repede.
Aperitive uşoare, aspectuoase, delicioase
- Cu ce aperitive ușoare îți întâmpini oaspeții?
- Aperitive ușor de făcut pot fi tartinele cu somon fume. Vă trebuie o felie de pâine toast prăjită, tăiată în patru cât este caldă, unsă cu puțin unt, așezată bucățica de somon, peste ea se pune o felie de ou fiert, iar într-o scobitoare se înfig trei capere și-un triunghiuleț de lămâie (descojit) și se înfige în mijlocul tartinei. Crede-mă că am făcut într-un an, de ziua mea, șase platouri. A fost o muncă migăloasă, dar aperitivele au fost o bunătate și-au fost devorate. Mai fac un aperitiv ca un fel de doboș. De obicei, se fac triunghiuri din șuncă, unt și cașcaval, însă eu iau felia de șuncă, o ung cu unt, pun cașcavalul peste ea, o rulez, pun două scobitori și o tai în două. Arată și foarte bine. Bineînțeles, se mai pot face ouă umplute. Se fierb ouăle tari, se taie în jumătate, se amestecă gălbenușurile cu puțină cremă de brânză și cu piper, apoi se ornează cu frunzulițe de pătrunjel sau cu feliuțe de castraveți acri.