de Silviu Ghering
Un sud-coreean are cel mai mare IQ din lume!
De la bun început trebuie să lămurim o problemă pe care o avem toți, dar absolut toți pe lumea asta. TOȚI ne credem DEȘTEPȚI. Nu-i o nenorocire, e ceva normal. Doamne ferește să ne facă cineva proști... Dar ce este deșteptăciunea asta, în ce se măsoară ea, de fapt? Ești deștept dacă ai o cultură vastă sau dacă știi să te descurci în „jungla” din jur? Ești deștept dacă inventezi ceva ce n-a văzut Parisul, cum se spune? Ești deștept dacă prevezi viitorul sau dacă știi să tragi învățăminte din trecut? Ești deștept dacă descoperi o sursă nouă de energie sau leacul cancerului? Și pentru că la toate aceste întrebări trebuia să existe un singur răspuns, s-a „inventat” COEFICIENTUL DE INTELIGENȚĂ. Mai simplu, IQ. Geniali cei care l-au „născocit”, nu? Sigur cu IQ peste 130. Nu sunteți lămuriți ce este cu IQ-ul ăsta? Găsiți în continuare explicații pe larg. Precum și povestea incredibilă a omului considerat că are cel mai mare IQ din lume! Iar în paginile următoare puteți afla care sunt primii 100 de oameni din istorie după „deșteptăciune”. Adică, după IQ. Printre ei și doi români. Citiți și minunați-vă!
Incredibil, dar adevărat!
Pare, într-adevăr, de domeniul fantasticului, dar au scris despre el agenții de știri din toată lumea și este consemnat în „Guinness Book of World Records” ca având cel mai mare IQ din lume: 260. Determinat, calculat științific, nu estimat! Imens!! Uriaș!!! Incredibil!!!! Îl cheamă Kim Ung-Yong și a apărut pe lume la 7 martie 1962, în Hongje-dong, Gangneung, Gangwon, Coreea de Sud. La scurt timp după naștere au apărut semnele unei capacități intelectuale extraordinare. A început să vorbească la 4 luni și putea conversa fluent la 6 luni. La 1 an și jumătate a învățat conceptele de multiplicare și putea să înțeleagă conceptele de calcul diferențial. La 4 ani era capabil să citească, în afară de coreeană, evident, și în japoneză, germană și engleză, având nevoie de aproximativ o lună pentru a învăța o limbă străină. Avea 5 ani când, la 2 noiembrie 1967, la o televiziune japoneză, a rezolvat probleme complicate de calcul diferențial și integral și a conversat fluent în chineză, spaniolă, vietnameză, germană, engleză și japoneză. De la 4 la 7 ani a audiat, ca student-invitat, cursurile Universității de Fizică din Hanyang. În 1970, la vârsta de 8 ani, a fost invitat la NASA, în SUA, unde a terminat studiile universitare și a început o activitate de cercetare în fizica spațială.
Orezul dulce de acasă...
Și-a luat doctoratul în fizică cu „Magna Cum Laude” și a continuat cercetarea până în 1978, când a decis să treacă la ingineria civilă și s-a întors în Coreea de Sud. A publicat 96 de lucrări privind sistemele hidraulice în diferite reviste științifice. Deși a avut oferte exorbitante de la cele mai prestigioase universități din lume, dar și de la cele mai cunoscute agenții și servicii de informații, a ales să rămână în țara sa și, începând din 2007, este profesor la Facultatea de Fizică de la Universitatea Națională din Chungbuk. Mulți consideră că s-a ratat, că nu și-a „exploatat” la maximum capacitatea intelectuală fabuloasă. „Doar” profesor universitar... Departe, foarte departe de ceea ce așteptau majoritatea semenilor de la un geniu. Numai că, întrebat dacă e fericit, Kim Ung-Yong a răspuns: „Îmi consider viața un succes. Nu mulți au ocazia să facă ce vor în viață, iar eu o fac!”. Simplu și concis. Deștept om, nu-i așa?
„Până la 18 ani mi-am dus viața ca o mașină, mă trezeam, rezolvam ecuația care îmi era atribuită zi de zi, mâncam, dormeam, și tot așa. Altceva nu făceam, eram singur, nu aveam prieteni. Apoi m-am deșteptat (n.r. - s-a «deșteptat» un om cu un IQ de 260!!) și am început să trăiesc pentru mine. Acum îmi consider viața un succes, nu mulți au ocazia să facă ce vor în viață, iar eu o fac“ (Kim Ung-Yong în 2012, la împlinirea vârstei de 50 de ani)
Ce este coeficientul de inteligenţă
IQ este abrevierea de la „Intelligenz-quotien”. Termenul îi este atribuit psihologului german William Stern, născut în 29 aprilie 1871 la Berlin și decedat la 27 martie 1938 în Statele Unite, la Durham, în Carolina de Nord. Stern a scris primul despre „intelligenz-quotien” prin 1912. Întâmplător, aceeași abreviere se potrivește și pentru expresia din limba engleză - „Intelligence Quotient”. Reprezintă un concept și este, concret, un scor derivat din diferite teste standardizate prin care se încearcă măsurarea inteligenței. Foarte schematic, IQ-ul ne diferențiază după cum urmează:
- 0-20: imbecilitate - needucabil, neantrenabil
- 20-50: idioție - needucabil, antrenabil
- 60-70: stupiditate - incapabil de învățătură, dar poate ajunge să facă o muncă necalificată
- 70-80: inteligență la limită - slab la învățătură, munci necalificate
- 80-90: inteligență sub mediu - termină gimnaziul, munci calificate
- 90-100: inteligență medie - termină un liceu, poate să ocupe un loc de muncă decent
- 100-110: inteligență medie superioară - termină mai greu studii universitare, dar cu efort poate ajunge la performanța categoriei superioare
- 110-120: inteligență peste medie - studii superioare, reușită majoră la locul de muncă
- 120-130: inteligență mult peste medie - studii superioare, rezultate deosebite la locul de muncă sau în creație
- 130-140: inteligență superioară excepțională - creatori, manageri foarte buni, specialiști de înaltă clasă
- peste 140: inteligență de geniu - mari creatori de nou!
Şi invenţiile lor minunate
Este imposibil de cuantificat care este cea mai mare descoperire a omenirii. Sau cel mai mare geniu al omenirii. Contribuții esențiale la dezvoltarea speciei noastre au avut toți cei din topul prezentat. Cu invenții de la Principiul de bază în hidrostatică sau cum pot pluti corpurile scufundate într-un lichid (Arhimede), primele concepte ale unei mașini de zburat (da Vinci), ale unei mașini de socotit (Pascal), teoria heliocentrică a sistemului solar (Copernic), tiparnița (Gutenberg), teoria evoluției (Darwin), anti- bioticele (Pasteur), teoria relativității și celebra ecuație a energiei nucleare (Einstein), legea atracției universale (Newton), telefonul (Bell), becul (Edison), curentul alternativ, radioul și radarul (Tesla), radioactivitatea (Curie), mașina cu aburi (Watt), până la computerele și telefoanele inteligente (Jobs). Și această enumerare este infinitezimală...
Ei sunt cei mai deştepţi oameni din istorie!
Institutul american pentru biografii (The American Biographical Institute - ABI) este, începând din 1967, Dumnezeul clasificării oamenilor de valoare din toate timpurile. După IQ. TAIFASURI vă prezintă primele 100 dintre geniile incluse de ABI în TOP 500, cu specificația că IQ-ul după care s-a făcut „clasamentul” este unul estimat după o formulă proprie ABI și destul de complicată în cazul celor plecați de mult din această lume. Atenție: dacă aveți „favoriți” pe care nu-i găsiți în lista următoare, asta nu înseamnă că aceştia au fost omiși! Nume imense precum Socrate, Julius Cesar, Alexandru cel Mare, Martin Luther, Regina Elisabeta I a Marii Britanii, Ludwig van Beethoven, Michelangelo Buonarroti, Cristofor Columb, Napoleon Bonaparte, Charles Darwin, Alexander Bell, Abraham Lincoln, Charlie Chaplin, Steve Jobs își au locurile lor între 100 și 500. Ne-ar fi trebuit un ziar întreg să-i trecem pe toți...
- JOHANN WOLFGANG GOETHE (28 august 1749, Frankfurt am Main, Germania - 22 martie 1832, Weimar, Germania) / IQ=230 / german / om de știință, poet, dramaturg, romancier, avocat, diplomat.
- ISAAC NEWTON (4 ianuarie 1643, Woolsthorpe-by-Colsterworth, Anglia - 31 martie 1727, Kensington, Anglia) / IQ=220 / englez / erudit, matematician, fizician, filosof, astronom, teolog, inventator, alchimist, om politic.
- ALBERT EINSTEIN (14 martie 1879, Ulm, Germania - 18 aprilie 1955, Princeton, SUA) / IQ=215 / german de etnie evreiască, apatrid din 1896, elvețian din 1899, emigrat în SUA în 1933, naturalizat american în 1940 / fizician, inventator, filosof al științei, scriitor, astronom.
- JAMES CLERK MAXWELL (13 iunie 1831, Edinburgh, Scoția - 5 noiembrie 1879, Cambridge, Anglia) / IQ=210 / scoțian / fizician, matematician, inginer, inventator, fotograf.
- JOSIAH WILLARD GIBBS (11 februarie 1839, New Haven, SUA - 28 aprilie 1903, New Haven, SUA) / IQ=210 / american / matematician, fizician, chimist.
- RUDOLF JULIUS EMANUEL CLAUSIUS (2 ianuarie 1822, Koszalin, Polonia - 24 august 1888, Bonn, Germania) / IQ=205 / german / fizician, matematician.
- LEONARDO DA VINCI (15 aprilie 1452, Vinci, Italia - 2 mai 1519, Amboise, Franța) / IQ=200 / italian / erudit, pictor, sculptor, poet, astronom, filosof, matematician, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist, scriitor, diplomat, compozitor, muzician.
- THOMAS YOUNG (13 iunie 1773, Milverton, Anglia - 10 mai 1829, Londra, Anglia), IQ=200 / englez / istoric, om de știință, fiziolog, muzician.
- HERMANN LUDWIG FERDINAND VON HELMHOLTZ (31 august 1821, Potsdam, Germania - 8 septembrie 1894, Berlin, Germania) / IQ=195 / german / fizician, oftalmolog, muzicolog, teoretician al muzicii, psiholog.
- ARISTOTEL (384 î.Hr., Stagira, Grecia - 322 î.Hr., Chalkis, Insula Euboea, Grecia) / IQ=195 / grec / erudit, metafizician, biolog, cosmologist, logician, zoolog, critic literar, matematician, maestru al eticii, epistemolog, filosof al politicii, lingvist, scriitor, filosof.
- GALILEO GALILEI (15 februarie 1564, Pisa, Italia - 8 ianuarie 1642, Arcetri, Italia) / IQ=195 / italian / erudit, astronom, astrolog, fizician, matematician, inventator, filosof.
- GILBERT NEWTON LEWIS (23 octombrie 1875, Weymouth, SUA - 23 martie 1946, Berkeley, SUA) / IQ=195 / american / chimist, fizician.
- RENÉ DESCARTES (CARTESIUS) (31 martie 1596, Descartes, Franța - 11 februarie 1650, Stockholm, Suedia) / IQ=195 / francez / filosof, matematician, muzicolog, fizician, astronom, scriitor, teoretician al muzicii, actor, om de știință.
- GOTTFRIED WILHELM FREIHERR VON LEIBNIZ (1 iulie 1646, Leipzig, Germania - 14 noiembrie 1716, Hanovra, Germania) / IQ=195 / german / matematician, jurist, fizician, filosof, diplomat, istoric, bibliotecar, muzicolog, om de știință, scriitor, teoretician al muzicii.
- PIERRE-SIMON, MARCHIZ DE LAPLACE (23 martie 1749, Beaumont-en-Auge, Franța - 5 martie 1827, Paris, Franța) / IQ=195 / francez / matematician, astronom, fizician, om politic, filosof.
- LUDWIG EDUARD BOLTZMANN (20 februarie 1844, Viena, Austria - 5 septembrie 1906, Tybein, Austria) / IQ=195 / austriac / fizician, chimist.
- LEONHARD EULER (15 aprilie 1707, Basel, Elveția - 18 septembrie 1783, Sankt Petersburg, Rusia) / IQ=195 / elvețian / matematician, fizician, muzicolog, teoretician al muzicii.
- VOLTAIRE, născut François-Marie Arouet (21 noiembrie 1694 Paris, Franța - 30 mai 1778, Paris, Franța) / IQ=195 / francez / scriitor, filosof.
- NIKOLA TESLA (10 iulie 1856, Smiljan, Croația - 7 ianuarie 1943, New York, SUA) / IQ=195 / austriac de etnie sârbă, emigrat în SUA în 1884, naturalizat american în 1891 / inventator, fizician, inginer mecanic, inginer electrician.
- ETTORE MAJORANA (5 august 1906, Catania, Italia - dispărut de pe un vapor, între Palermo și Napoli, la 28 martie 1938) / IQ=195 / italian / fizician.
- JULES HENRI POINCARÉ (29 aprilie 1854, Nancy, Franța - 17 iulie 1912, Paris, Franța) / IQ=195 / francez / matematician, filosof, astronom, fizician, inginer, topologist, filosof al științei.
- ROBERT HOOKE (18 iulie 1635, Freshwater, Insula Wight, Anglia - 3 martie 1703, Londra, Anglia) / IQ=195 / englez / arhitect, astronom, fizician, ziarist.
- HENRY BROOKS ADAMS (16 februarie 1838, Boston, SUA - 27 martie 1918, Washington DC, SUA) / IQ=195 / american / istoric, jurnalist, academician, scriitor.
- VILFREDO FEDERICO DAMASO PARETO (15 iulie 1848, Paris, Franța - 19 august 1923, Céligny, Elveția) / IQ=190 / italian / economist, sociolog.
- KARL FRIEDRICH GAUSS (30 aprilie 1777, Braunschweig, Germania - 23 februarie 1855, Göttingen, Germania) / IQ=190 / german / matematician, fizician, geofizician, geodezist, astronom, scriitor.
- JOSEPH-LOUIS LAGRANGE (25 ianuarie 1736, Torino, Italia - 10 aprilie 1813, Paris, Franța) / IQ=190 / francez de origine italiană / matematician, astronom, fizician, om politic.
- JEAN-BAPTISTE-CLAUDE DELISLE DE SALES (29 aprilie 1741, Lyon, Franța - 22 septembrie 1816, Paris, Franța) / IQ=190 / francez / filosof.
- NICOLAS LÉONARD SADI CARNOT (1 iunie 1796, Paris, Franța - 24 august 1832, Paris, Franța) / IQ= 190 / francez / fizician, matematician, inginer militar.
- CHRISTIAAN HUYGENS (14 aprilie 1629, Haga, Olanda - 8 iulie 1695, Haga, Olanda) / IQ=190 / olandez / matematician, fizician, astronom, muzicolog, inventator.
- ERWIN RUDOLF JOSEF ALEXANDER SCHRÖDINGER (12 august 1887, Viena, Austria - 4 ianuarie 1961, Viena, Austria) / IQ=190 / austriac / fizician.
- JOHN NEPOMUCENE NEUMANN (28 martie 1811, Prachatitz, Cehia - 5 ianuarie 1880, Philadephia, SUA) / IQ=190 / ceh, emigrat în SUA în 1836, naturalizat american în 1846) / preot catolic, primul episcop american canonizat (19 iunie 1977) de Papa Paul al VI-lea.
- LINUS CARL PAULING (28 februarie 1901, Portland, SUA - 19 august 1994, Tampico, Mexic) / IQ=190 / american / chimist, fizician, esperantist.
- RICHARD PHILLIPS FEYNMAN (11 mai 1918, New York, SUA - 15 februarie 1988, Los Angeles, SUA) / IQ=190 / american / fizician, inginer, scriitor.
- ENRICO FERMI (29 septembrie 1901, Roma, Italia - 28 noiembrie 1954, Chicago, SUA) / IQ=190 / italian / fizician, inventator.
- PIERRE GASSENDI (22 ianuarie 1592, Champtercier, Franța - 24 octombrie 1655, Paris, Franța) / IQ=190 / francez / călugăr iezuit, fizician, matematician, astronom, filosof.
- BLAISE PASCAL (19 iunie 1623, Clermont-Ferrand, Franța - 19 august 1662, Paris, Franța) / IQ=190 / francez / matematician, fizician, filosof, teolog.
- MAX KARL ERNST LUDWIG PLANCK (23 aprilie, 1858, Kiel, Germania - 4 octombrie, 1947, Göttingen, Germania) / IQ=190 / german / fizician.
- PAUL ADRIEN MAURICE DIRAC (8 august 1902, Bristol, Anglia - 20 octombrie 1984, Tallahassee, SUA) / IQ=190 / englez / fizician, matematician.
- EMPEDOCLE (aprox. 490 î.Hr., Agrigento, Italia - aprox. 430 î.Hr., Etna, Italia) / IQ=190 / grec / filosof.
- GEORGE GREEN (14 iulie 1793, Nottingham, Anglia - 31 mai 1841, Nottingham, Anglia) / IQ=190 / englez / matematician, fizician.
- ARHIMEDE (aprox. 287 î.Hr., Siracusa, Sicilia - aprox. 212 î.Hr. Siracuza, Sicilia) / IQ=190 / grec / matematician, fizician, astronom, inventator, inginer, scriitor, filosof.
- JOHN WILLIAM STRUTT, LORD RAYLEIGH (12 noiembrie 1842, Maldon, Anglia - 30 iunie 1919, Witham, Anglia) / IQ=190 / englez / fizician, om politic.
- GABRIELLE ÉMILIE LE TONNELIER DE BRETEUIL, MARCHIZĂ DU CHÂTELET (17 decembrie 1706, Paris, Franța - 10 septembrie 1749, Lunéville, Franța) / IQ=190 / franțuzoaică / matematician, fizician, filosof.
- HYPATIA DIN ALEXANDRIA (aprox. 365-370, Alexandria, Egipt - 415, Alexandria, Egipt) / IQ=190 / grecoaică / matematician, filosof, astronom.
- ANDRÉ-MARIE AMPÈRE (20 ianuarie 1775, Lyon, Franța - 10 iunie 1836, Marseille, Franța) / IQ=190 / francez / fizician, matematician, inginer.
- ATHANASIUS KIRCHER (2 mai 1602, Geisa, Germania - 27/28 noiembrie 1680, Roma, Italia) / IQ=190 / german / medic, geolog, orientalist, teolog.
- WILLIAM SHAKESPEARE (23 aprilie 1564, Stratford-upon-Avon, Anglia - 23 aprilie 1616, Stratford-upon-Avon, Anglia) / IQ=190 / englez / dramaturg, poet, actor.
- FRIEDRICH WILHELM JOSEPH VON SCHELLING (27 ianuarie 1775, Leonberg, Germania - 20 august 1854, Bad Ragaz, Elveția) / IQ=190 / german / filosof.
- EPICUR (341 î.Hr., Samos, Grecia - 270 î.Hr., Atena, Grecia) / IQ=185 / grec / filosof.
- PERCY WILLIAMS BRIDGMAN (21 aprilie 1882 Cambridge, SUA - 20 august 1961, Randolph, SUA) / IQ=185 / american / fizician.
- WILLIAM THOMSON, din 1892 LORD KELVIN (26 iunie 1824, Belfast, Irlanda - 17 decembrie 1907, Netherhall, Scoția) / IQ=185 / irlandez / fizician, matematician, filosof.
- HUGO GROTIUS (10 aprilie 1583, Delft, Olanda - 28 august 1645, Rostock, Germania) / IQ=185 / olandez / istoric, jurist, diplomat.
- NICOLAUS COPERNIC (19 februarie 1473, Toruń, Polonia - 24 mai 1543, Frombork, Polonia) / IQ=185 / polonez de etnie germană / prelat catolic, astronom, cosmolog, matematician, economist.
- THOMAS WOLSEY (17 martie 1473, Ipswich, Anglia - 29 noiembrie 1530, Leicester, Anglia) / IQ=185 / englez / cardinal, om politic.
- OLIVER HEAVISIDE (18 mai 1850, Londra, Anglia - 3 februarie 1925, Torquay, Anglia) / IQ=185 / englez / matematician, fizician, inginer electrician.
- ROBERT WILLIAM BOYLE (25 ianuarie 1627, Lismore, Irlanda - 31 decembrie 1691, Londra, Anglia) / IQ-185 / irlandez / fizician, chimist, inventator, filosof.
- OTTO VON GUERICKE (20 noiembrie 1602, Magdeburg, Germania - 11 mai 1686, Hamburg, Germania) / IQ=185 / german / om de știință, inventator, om politic.
- ARTHUR SCHOPENHAUER (22 februarie 1788, Stutthof/Danzig, Germania - 21 septembrie 1860, Frankfurt pe Main, Germania) / IQ=185 / german / filosof, scriitor, muzicolog.
- HERON DIN ALEXANDRIA (aprox. 10, Alexandria, Egipt - 70 d.Hr., Alexandria, Egipt) / IQ=185 / grec / matematician, enciclopedist, arhitect.
- ALAN MATHISON TURING (23 iunie 1912, Londra, Anglia - 7 iunie 1954, Wilmslow, Anglia) / IQ=185 / englez / informatician, matematician, logician, criptanalist, filosof.
- JOHANN CHRISTOPH FRIEDRICH VON SCHILLER (10 noiembrie 1759, Marbach am Neckar, Germania - 9 mai 1805, Weimar, Germania) / IQ=185 / german / poet, dramaturg.
- EUCLID DIN ALEXANDRIA (aprox. 325 î.Hr., Damasc, Siria - 265 î.Hr., Alexandria, Egipt) / IQ=185 / grec / matematician.
- HUMPHRY DAVY (17 decembrie 1778, Penzance, Anglia - 29 mai 1829, Geneva, Elveția) / IQ=185 / englez / chimist, inventator.
- JOHN STUART MILL (20 mai 1806, Islington, Anglia - 8 mai 1873, Avignon, Franța) / IQ=185 / englez / filosof, economist, scriitor, om politic.
- JEAN LE ROND D’ALEMBERT (16 noiembrie 1717, Paris, Franța - 29 octombrie 1783, Paris, Franța) / IQ=185 / francez / matematician, fizician, filozof, enciclopedist, muzicolog, scriitor, traducător.
- MARIE CURIE, născută Maria Salomea Skłodowska (7 noiembrie 1867, Varșovia, Polonia - 4 iulie 1934, Sancellemoz, Franța) / IQ=185 / poloneză / fizician, chimist.
- ISIDORE MARIE AUGUSTE FRANÇOIS XAVIER COMTE (19 ianuarie 1798, Montpellier, Franța - 5 septembrie 1857, Paris, Franța) / IQ=185 / francez / sociolog, filosof.
- EMANUEL SWEDENBORG (29 ianuarie 1688, Stockholm, Suedia - 29 martie 1772, Londra, Anglia) / IQ=185 / suedez / om de știință, om politic, filosof, teosof, inginer de mine, militar, astronom, medic, zoolog, anatomist, economist.
- FRIEDRICH WILHELM HEINRICH ALEXANDER VON HUMBOLDT (14 septembrie 1769, Berlin, Germania - 6 mai 1859, Berlin, Germania) / IQ=185 / german / fizician, chimist, geograf, naturalist, geolog, mineralolog, vulcanolog, botanist, zoolog, climatolog, oceanograf, demograf, astronom.
- PAOLO SARPI (14 august 1552, Veneția, Italia - 15 ianuarie 1623, Veneția, Italia) / IQ=185 / italian / istoric, teolog, legislator eclesiastic, om politic.
- SRINIVĀSA RĀMĀNUJAN IYENGAR (22 decembrie 1887, Erode, India - 26 aprilie 1920, Chetput, India) / IQ=185 / indian / matematician.
- NIELS HENRIK DAVID BOHR (7 octombrie 1885, Copenhaga, Danemarca - 18 noiembrie 1962, Copenhaga, Danemarca) / IQ=185 / danez de origine evreiască / fizician, chimist, filosof.
- THOMAS ALVA EDISON (11 februarie 1847, Milan, SUA - 18 octombrie 1931, West Orange, SUA) / IQ=185 / american / inventator, inginer electrician.
- GEORGE BERKELEY (12 martie 1685, Kilkenny, Irlanda - 14 ianuarie 1753, Oxford, Anglia) / IQ-185 / irlandez cu descendență engleză / filosof, teolog, teoretician în domeniul educației.
- GEORGE ELIOT, născută MARY ANNE EVANS (22 noiembrie 1819, Nuneaton, Anglia - 22 decembrie 1880, Londra, Anglia) / IQ=185 / englezoaică / romancier.
- ANNE LOUISE GERMAINE DE STAËL-HOLSTEIN, cunoscută mai ales ca MADAME DE STAEL (22 aprilie 1766, Paris, Franța - 14 iulie 1817, Paris, Franța) / IQ=185 / elvețiancă / scriitor.
- ANTOINE ARNAULD (16 februarie 1612, Paris, Franța - 8 august 1694, Bruxelles, Belgia) / IQ=185 / francez / teolog, filosof, matematician.
- WILLIAM GILBERT (24 mai 1544, Colchester, Anglia - 30 noiembrie 1603, Londra, Anglia) / IQ=185 / englez / fizician, medic, filosof, inventator.
- PHILIPP MELANCHTHON,numele grecizat al lui Philipp Schwarzerd (16 februarie 1497 Bretten, Germania - 19 aprilie 1560, Wittenberg, Germania) / IQ=185 / german / filolog, filosof, umanist, teolog, astronom, poet neolatin, scriitor, autor de manuale.
- WILLIAM PITT CEL TÂNĂR (28 mai 1759, Bromley, Anglia - 23 ianuarie 1806, Londra, Anglia) / IQ=185 / englez / om politic.
- FILIPPO BRUNELLESCHI (1377, Florența, Italia - 15 aprilie 1446, Florența, Italia) / IQ=185 / italian / bijutier, inginer constructor, arhitect, sculptor.
- BARTHOLD GEORG NIEBUHR (27 august 1776, Copenhaga, Danemarca - 2 ianuarie 1831, Bonn, Germania) / IQ=185 / danez de origine germană / istoric, bancher, om politic.
- IMHOTEP (aprox. 2.650 î.Hr., Egipt - 2.600 î.Hr., Egipt) / IQ=185 / egiptean / erudit, arhitect, inginer, medic, poet, filosof, mare preot.
- PITAGORA (aprox. 580 î.Hr., Insula Samos, Grecia - aprox. 495 î.Hr., Crotone, Italia) / IQ=180 / grec / matematician, filosof, om politic.
- WERNER KARL HEISENBERG (5 decembrie 1901, Würzburg, Germania - 1 februarie 1976, München, Germania) / IQ=180 / german / fizician.
- IMMANUEL KANT (22 aprilie 1724, Königsberg/Kaliningrad, Rusia - 12 februarie 1804, Königsberg/Kaliningrad, Rusia) / IQ=180 / german / filosof, antropolog, fizician, bibliotecar, scriitor.
- FRANCIS BACON (22 ianuarie 1561, Londra, Anglia - 9 aprilie 1626, Londra, Anglia) / IQ=180 / englez / filozof, om de stat, om de știință.
- JOHANNES KEPLER (27 decembrie 1571, Weil der Stadt, Germania - 15 noiembrie 1630, Regensburg, Germania) / IQ=180 / german / matemati- cian, astronom, naturalist.
- SIGMUND FREUD, născut SIGISMUND SCHLOMO FREUD (6 mai 1856, Freiberg/Příbor, Imperiul Austriac/ Cehia - 23 septembrie 1939, Londra, Anglia) / IQ=180 / austriac de etnie evreiască / medic, neuropsihiatru, psihanalist, neurolog, scriitor, eseist.
- PLATON (aprox. 427 î.Hr., Atena, Grecia - aprox. 347 î.Hr., Atena, Grecia) / IQ=180 / grec / filosof.
- FRIEDRICH WILHELM NIETZSCHE (15 octombrie 1844, Röcken, Germania - 25 august 1900, Weimar, Germania) / IQ=180 / german / filosof, lingvist, poet, scriitor, compozitor, filolog.
- THOMAS JEFFERSON (13 aprilie 1743, Shadwel, SUA - 4 iulie 1826, Charlottesville, SUA) / IQ=180 / american / om politic, învățător, criptograf, arhitect, avocat, scriitor, diplomat, filosof, inventator, agricultor.
- BARUCH SPINOZA, latinizat BENEDICTUS DE SPINOZA (24 noiembrie 1632, Amsterdam, Olanda - 21 februarie 1677, Haga, Olanda) / IQ=180 / olandez de etnie evreiască / filosof.
- BERTRAND ARTHUR WILLIAM RUSSELL (18 mai 1872, Trellech, Țara Galilor - 2 februarie 1970, Penrhyndeudraeth, Țara Galilor) / IQ=180 / galez / matematician, critic social, eseist, logician, epistemolog, lingvist, activist politic, filosof, scriitor.
- LEV TOLSTOI sau contele LEV NICOLAEVICI TOLSTOI (28 august / 9 septembrie 1828, Iasnaia Poliana, Rusia - 7 noiembrie / 20 noiembrie 1910, Astapovo (acum Lev Tolstoi), Rusia) / IQ=180 / rus / scriitor.
- KARL HEINRICH MARX (5 mai 1818, Trier, Germania - 14 martie 1883, Londra, Anglia) / IQ=180 / german / filosof, istoric, economist, sociolog.
- SOREN AABYE KIERKEGAARD (5 mai 1813, Copenhaga, Danemarca - 11 noiembrie 1855, Copenhaga, Danemarca) / IQ=180 / danez / filosof, poet, romancier, teolog.
- JEREMY BENTHAM (15 februarie 1748, Houndsditch, Anglia - 6 iunie 1832, Londra, Anglia) / IQ=180 / englez / filosof, scriitor, economist.
- LUDWIG JOSEF JOHANN WITTGENSTEIN (26 aprilie 1889, Viena, Austria - 29 aprilie 1951, Cambridge, Anglia) / IQ=180 / austriac / logician, matematician, epistemolog, lingvist, filosof.
- ERASMUS (DESIDERIUS) DIN ROTTERDAM (28 octombrie 1466, 1467 sau 1469, Rotterdam, Olanda - 12 iulie 1536, Basel, Elveția) / IQ=180 / olandez / erudit, teolog, umanist.
„În râuri, apa pe care o atingi este cea din urmă care a trecut şi cea dintâi care vine; la fel este şi timpul prezent“ Leonardo da Vinci
„Omul este un animal sociabil“ (Aristotel)
„Înţelepţii nu stau niciodată să îşi jelească pierderile, ci caută cu voioşie să-şi vindece rănile“ William Shakespeare
„Prejudecăţile sunt raţiunea proştilor“ (Voltaire)
„Toți se gândesc cum să schimbe lumea, dar niciunul nu se gândește cum să se schimbe pe el însuși“ Lev Tolstoi
„Istoria tuturor societăţilor este istoria luptelor de clasă“ (Karl Marx)
Avem şi noi geniile noastre! cel mai bun neurochirurg din Europa
Are aproape 83 de ani (s-a născut la 1 iulie 1933, în Darabanii Botoșaniului) și operează şase pacienți pe zi, în condițiile în care un neurochirug de „afară” are, de obicei, trei operații pe săptămână! Privire ageră, nu are nevoie de ochelari, și mână sigură. Este considerat cel mai bun neurochirurg din Europa și figurează printre primele 500 de genii ale secolului al XXI-lea și primele 5.000 de personalități importante ale lumii de la începuturile sale până în ziua de azi.
Contribuția sa la medicina românească și cea mondială este imensă. Absolvent al cursurilor de zi ale Facultății de Medicină din Iași (1958) și ale Facultății de Filozofie-Psihologie din București (1972), a studiat neurochirurgia timp de un an la New York, în cadrul unei burse Fullbright (1980-1981), și a participat la diferite specializări, cursuri și schimburi de experiență la Budapesta (1978 și 1979), Delft (1981), Moscova (1982), Edinburgh (1990), Glasgow (1990), Düsseldorf (1991), Paris (1991), Bruxelles (1995). Datorită acestor specializări și aplicării celor mai moderne tehnici operatorii, a reușit să facă operații neurochirurgicale dintre cele mai complexe și să scadă mortalitatea operatorie la procente comparabile cu ale celor mai renumite clinici de neurochirurgie din lume. Astfel, în cazul neurinoamelor de acustic a redus mortalitatea operatorie de la 51% la 4%, iar în domeniul anevrismelor intracerebrale, de la 49% la 4%!!
Peste 40.000 de pacienți redați unei vieți normale!
Aceste rezultate se datorează unei tehnici operatorii originale de mare valoare și precizie, precum și faptului că a introdus în arsenalul sălii de operație din România microscopul operator (1979) și laserul (1984). Până la începutul anului 2016 a efectuat peste 40.000 de intervenții chirurgicale, dintre care 14.700 cu microscopul operator și 715 cu laserul. Gradul de dificultate al intervențiilor chirurgicale (peste 2.700 de anevrisme intracraniene, peste 300 de malformații arteriovenoase, peste 350 de neurinoame acustice, peste 250 de tumori hipofizare, peste 1.300 de meningioame și nenumărate tumori de trunchi cerebral, tumori medulare, tumori intraorbitare, tumori de bază a craniului, tumori intraventriculare, tumori de glandă pineală ș.a.), numărul uriaş al acestora, precum și excelentele rezultate obținute postoperator prin reducerea semnificativă a mortalității îl situează în rândul celor mai mari genii din toate timpurile. În plus față de zecile de mii de pacienți redați unei vieți normale și familiilor, împreună cu cercetătorul Viorel Păiș, doctor în biologie, a descoperit, după 30 de ani de studii și cercetări, cordocitul, un fenotip special de celulă interstițială în creierul uman. Este membru al Academiei Române, al Academiei de Științe Medicale și al altor 21 de academii și societăți științifice din lume. Deține 18 brevete de inventator și 10 de inovator. Este autor a 39 de cărți de specialitate. Mai vreţi?
Virgil Enătescu sau viziunea cibernetică asupra medicinei
Virgil Enătescu s-a născut la Braşov, în 11 noiembrie 1940, dar s-a stabilit în Satu-Mare. A absolvit Facultatea de Medicină din Cluj în 1964. Nu i-a fost de ajuns: „Pentru a reuşi să înţeleg mai bine bazele cibernetice ale fenomenelor biologice şi medicale, am dat admitere la Electronică. Am stat un an acasă şi am aprofundat fizică şi matematică. Învăţam de dimineaţa de la ora 7:00 până seara la ora 21.00. Aşa că am făcut şi a doua facultate. Astfel, aveam o altă perspectivă, o altă viziune asupra fenomenelor lumii vii. Reuşisem să înţeleg ceea ce până atunci era ferecat priceperii mele”. A frecventat şi a onorat cu lucrări şi comunicări Cercul de Bionică de la Timişoara, Cercul de Filozofia şi Metodologia Medicinei al Academiei Române. A obţinut primul doctorat în 1977, la Institutul de Medicină şi Farmacie Timişoara, definind un nou domeniu - analiza comunicării extraverbale. Al doilea doctorat l-a făcut la Academia Română, între 1996 și 1998, în domeniul antropologiei culturale. Este membru al Academiei Române şi preşedinte al numeroase foruri şi comisii ştiinţifice interne şi internaţionale. Ca o recunoaştere a contribuţiei sale ştiinţifice, americanii l-au inclus în rândul celor 500 de genii ai secolului al XX-lea.
A inventat primul calculator de proces medical
Virgil Enătescu are opt brevete de invenţie şi două certificate de inovator, a semnat şapte cărţi şi monografii, peste 350 de articole ştiinţifice, a participat la 140 de conferinţe medicale interne şi internaţionale. Printre invenţiile sale se găsesc primul calculator de proces medical MED 80, primul calculator grafic românesc, primul traductor pentru analiza scrisului, prima punte de analiză a vibraţiilor de presiune. Este părintele unor noi domenii precum obiectivizarea şi analiza automată a comunicării nonverbale, modele ale psihicului uman şi ale proceselor psihice, diagnostic în spațiul N-dimensional, sisteme cu programe de inteligenţă artificială. Are studii şi cercetări recunoscute pe plan internațional în psihiatrie, cibernetică, informatică, inteligenţă artificială, ştiinţe cognitive, antropologie, psihoterapie, biofeeadback, neuroștiință, nanomedicină, euristică medicală, dialogul medic-bolnav.
„Sunt cel mai sărac medic din lume! Dacă ar fi s-o iau de la capăt, aş face tot ce am făcut până acum. M-aş duce în străinătate să văd cum se operează, ce tehnici utilizează, dar m-aș întoarce apoi în România“ (Leon Dănăilă)
„Hobby-urile mele sunt alpinismul, unde performanţa nu este că ai învins muntele, ci că te-ai învins pe tine şi ai dat maximum din ce puteai da.
Mai nou, mi-am descoperit un nou dar, lumea prozei, a imaginarului. Îmi place să trăiesc alături de personajele mele“ (Virgil Enătescu)