de Silviu Ghering şi Eduard Popa
Barajul Gura Apelor din Parcul Național Retezat (județul Hunedoara) a fost inaugurat la 16 aprilie 1986, după 11 ani de muncă grea. Era atunci cel mai mare baraj de anrocamente (bolovani) şi argilă din Europa, dimensiunile sale întrecând, potrivit reprezentanţilor Hidroconstrucţia, de trei ori pe cele ale piramidei lui Keops! „Ține în spate” un lac de acumulare întins pe 420 de hectare, cu o adâncime maximă de 169 de metri. Spectaculos și, mai ales, eficient.
A pus „la lucru” Râul Mare în 11 hidrocentrale
Situat la cota 1.000 faţă de nivelul mării, barajul Gura Apelor are o lungime de 464 de metri şi o înălţime de 168 de metri. Lățimea la bază este de peste 550 de metri, iar la coronament de 12 metri. Galeria subterană principală are o lungime de 18,5 kilometri şi o înălţime de 5 metri. Pe traseul ei, colectează apele pâraielor Netiş, Bodu şi Valea Mare, pe care le revarsă în baraj. Barajul Gura Apelor „îmblânzește” Râul Mare și-l „pune la lucru” pentru producerea de energie electrică, regularizând, totodată, cursul şi atenuând undele de viitură. În avalul său sunt înșirate nu mai puțin de 11 hidrocentrale în depresiunea Hațegului!
Locuri ideale de refugiu odihnitor, departe de lumea dezlănțuită
Dacă nu este deloc de recomandat nici celui mai bun înotător să facă baie în lacul de la Gura Apelor din cauza unui strat gros de nămol care trage orice la fund ca nisipurile mișcătoare, malurile Râului Mare, în schimb, sunt locuri ideale pentru picnic înainte să se „piardă” în marele lac. Răcoarea aerului de munte, apa spumegând între pietre ca un jacuzzi reinventat de natura sălbatică fac din zonă un refugiu odihnitor şi ieftin. Drumul care îl traversează barajul îi duce pe turişti la Poiana Pelegii, locul de pornire al multor trasee turistice din Parcul Naţional Retezat.
32 de kilometri de galerii au fost săpaţi în munte pentru a devia cursul a 12 pâraie de pe versantul nordic al Retezatului spre lacul de acumulare de la Gura Apelor