de Irina Ţolea şi Florica Pintea
Chiar dacă din această săptămână România renunță la Starea de Urgență, accesul publicului în sălile de spectacol va fi în continuare restricționat. În Starea de Alertă porțile teatrelor rămân închise iar vizionarea spectacolelor online rămâne deocamdată singura și cea mai sigură cale de acces a spectatorului la actul cultural sau de divertisment. În continuare vă prezentăm câteva dintre ofertele instituțiilor de cultură pentru această săptămână.
„Dumnezeu se îmbracă de la second hand”, la TNB
La fiecare sfârșit de săptămână Teatrul Național din București vă oferă posibilitatea de a viziona gratuit câte un spectacol de referință din repertoriul său. În acest week-end este programat spectacolul „Dumnezeu se îmbracă de la second hand”, de Iulian Margu, în regia lui Ion Caramitru. Textul trece în revistă existența unei familii autohtone, laitmotivul scenic și liantul dintre generații fiind mereu un pian care, odată moștenit, transmite mai departe povestea proprietarilor. Traversând diverse epoci, din perioada războiului prin perioada comunistă și ajungând în prezent, spectacolul constituie un veritabil „album de familie”, din fiecare „poză” nelipsind pianul. Din distribuție fac parte: Lari Giorgescu, Dorin Andone, Carmen Ungureanu, Teodora Mareș, Armand Calotă, Fulvia Folosea și Diana Dumbravă. Spectacolul va fi difuzat online pe 15 mai, de la ora 16:00 și pe 16 și 17 mai, de la ora 18:00, în sistem streaming live pe canalul de YouTube și pagina de Facebook ale Naționalului bucureștean.
Teatrul German din Timișoara vă invită la „Fetița din bolul peștelui auriu”
„Rămânem aproape de public, venim în întâmpinarea spectatorilor”, transmite echipa Teatrului German de Stat din Timișoara, argumentând decizia de a difuza online săptămânal câte o producție din repertoriul său în această perioadă grea. Astfel, pe 14 mai, între orele 18:00 și 21:00, pe pagina de Facebook a Teatrului German de Stat din Timișoara puteți viziona online spectacolul „Fetița din bolul peștelui auriu”, de Morris Panych, în regia lui Radu Afrim. Textul spune povestea unui copil de 10 ani care, sub influența confruntării directe cu problemele adulților din jurul său, se refugiază într-o realitate alternativă, mult mai ofertantă chiar dacă e construită cu gesturi uneori exagerate. Într-o interpretare plină de candoare și energie o puteți descoperii în rolul principal pe Silvia Torok, alături de protagoniștii Georg Peetz, Olga Torok și Horia Săvescu.
„Werther” de Jules Massenet, la Opera Națională din Cluj
Opera Națională din Cluj Napoca ține deschisă stagiunea specială online prin intermediul căreia spectatorii de pretutindeni se pot bucura de magia momentelor lirice și coregrafice ale ultimelor stagiuni. Următoarea producție programată de teatrul liric clujean este opera „Werther”, una dintre cele mai importante lucrări ale compozitorul Jules Massenet. Intriga inspirată de romanul „Suferințele tânărului Werther” de Johann Wolfgang von Goethe reflectă destinul dramatic al dragostei fără speranță prezentând povestea celor doi îndrăgostiți, Werther și Charlotte, despărțiți de convențiile sociale ale vremii. Spectacolul, o înregistrare a premierei din 2015, poartă semnătura regizoarei franceze Nadine Duffaut, care impresionează prin viziunea rafinată, plină de profunzime și emoție. În rolurile principale îi puteți vedea pe tenorul Călin Brătescu și mezzosoprana Iulia Merca (fiica regretatului Iuliu Merca, unul dintre fondatorii celebrei trupe „Semnal M”), acompaniați de Orchestra Operei Naționale Cluj, condusă de dirijorul József Horváth. Spectacolul va fi difuzat în data de 15 mai, de la ora 18:00, pe site-ul oficial al instituției (www.operacluj.ro.), fiind accesibil timp de 24 de ore de la momentul postării.
Producții celebre la Covent Garden, oferite spectatorilor din întreaga lume
Solidară cu publicul său, Opera Regală din Londra a lansat programul #OurHouseToYourHouse, oferind iubitorilor genului acces gratuit la o serie de producții lirice proprii. Spectacolele pot fi vizionate online pe site-ul Operei Regale londoneze (https://www.roh.org.uk/), dar și pe canalele sale de YouTube și Facebook. Astfel, până pe 24 mai puteți viziona online spectacolul „Glorianna”, de Benjamin Britten, o producție lansată în 2013, cu prilejul aniversării a 60 de ani de la încoronarea Reginei Marii Britanii. De asemenea, până la 1 iunie este disponibil virtual spectacolul de balet „Poveste de iarnă”, o adaptare după textul lui W. Shakespeare pe muzica lui Joby Talbot. Producția strălucitoare, abundând în decoruri fantastice și costume de poveste este realizată de celebrul coregraf Christopher Wheeldon. Până pe 8 iunie 2020 puteți viziona gratuit și celebra operă „Traviata”, de G. Verdi. Drama inspirată de „Dama cu Camelii” a lui A. Dumas prinde viață în decoruri grandioase și reunește pe scenă o serie de voci celebre, în rolurile principale fiind distribuți de soprana Renee Fleming și tenorul Joseph Calleja. Din 15 mai, de la ora 19:00, și până pe 28 mai, va fi disponibil online spectacolul de balet „Anastasia”, de Kenneth MacMillan pe muzica lui Ceaikovski și Bohuslav Martinu. Baletul creat după o poveste reală, ilustrează destinul Annei Andreson, femeia care s-a crezut a fi Anastasia, fiica cea mică a Țarului Nicolae al II-lea, singura supraviețuitoare după asasinarea Romanovilor. Producția reunește pe scenă prim soliști precum: Natalia Osipova, Marianela Nuñez, Federico Bonelli, Christopher Saunders și Edward Watson.
Întâlnire live cu artiști consacrați la Festivalul Familiei
Anul acesta, Ziua Mondială a Familiei prilejuiește organizarea în România a unui eveniment inedit: Festivalul Familiei, o petrecere online la care participă peste 40 de artiști consacrați, copii talentați și sportivi, reuniți sub mottoul „România se vindecă împreună”. Marius Manole, Daniela Nane, Rona Hartner, Chris Simion-Mercurian, Anca Sigartău, Marcela Moțoc, Victoria Dicu, Feli, Alex Ștefănescu, Fabian Sanchez, sunt doar câteva dintre vedetele care vor oferii live momente unice de muzică, dans, teatru, storytelling, magie și multe alte surprize. Evenimentul este prezentat live pe 14 mai pe pagina de Facebook a platformei „Fă bine!” între orele 10:00 și 20:00. Inițiativa are ca scop sprijinirea celor aflați în nevoie atât în timpul acestei crize, cât și ulterior, ținând cont de efectele economice generate de pandemia de COVID-19. Donațiile se pot face până în data de 14 mai, ora 23:59, pe Facebook sau direct pe pagina Fondului de Solidaritate din Platforma „Fă Bine!”.