Main menu

header

817 28 1de Călin Popa şi Silviu Ghering

Un trend mai puțin dezbătut în opinia publică, dar care accelerează în ultimii ani, este acapararea resurselor de apă potabilă de bogații lumii - giganți financiar-bancari, politicieni și miliardari - care se aliază de ani buni pentru a achiziționa tot ce implică această resursă vitală, de la izvoare și rezerve subterane până la rețele de alimentare și linii de îmbuteliere.

„Resursa tuturor”, în câteva mâini

817 28 2Apa s-a alăturat recent aurului, petrolului şi altor materii prime tranzacţionate pe Wall Street. Noul contract, lansat de operatorul bursier CME Group Inc., ar putea atrage interesul fondurilor speculative şi băncilor, pe lângă fermieri, uzine şi companii de utilităţi interesate să obţină preţuri favorabile, detaliază raportorul special al ONU pentru acces la apă potabilă sigură şi canalizare, Pedro Arrojo-Agudo. Acest fenomen riscă să creeze o escaladare a preţurilor pentru „o resursă care aparţine tuturor” şi care este un instrument vital în combaterea pandemiei de COVID-19. „Vestea că apa va fi tranzacţionată pe piaţa futures de pe Wall Street arată că valoarea apei, ca drept fundamental al oamenilor, este acum în pericol”, a subliniat Pedro Arrojo-Agudo. Potrivit ONU, aprovizionarea cu apă se confruntă cu ameninţări crescute din partea schimbărilor climatice, creşterii populaţiei şi poluării din partea activităţilor miniere şi agricole. În tot acest timp, bogații lumii nu prididesc să cumpere tot ce înseamnă apă, de la lacurile subterane la rețelele orașelor.

Băncile se aliază pentru achiziții

Interesul marii finanțe, al unor politicieni și miliardari pentru apă include cumpărarea drepturilor asupra lacurilor, râurilor și rezervelor subterane, a pământului cu apă supraterană - lacuri, izvoare de suprafață - apoi proiecte de desalinizare, de purificare, de tratare, irigații, infrastructura pentru utilități și pentru toate sistemele de alimentare, casnice și industriale, serviciile de inginerie și retail, la care se adaugă livrarea și stocarea, notează ecologise.in. Aceste achiziții masive se derulează de la începutul anilor 2000. De altfel, în 2008, în cadrul unei conferințe, gigantul bancar Goldman Sachs denumea apa „noul petrol al secolului” și se comporta ca atare. Mai precis, din 2006, Goldman Sachs a cumpărat masiv în toată lumea utilități, companii de inginerie și resurse de apă. Este unul dintre cei mai mari investitori în fondurile de management al infrastructurii de acest tip, alocând peste 10 miliarde de dolari domeniului. Câteva exemple de achiziții sunt compania Veolia, care furnizează apă pentru 3,5 milioane de britanici, Ondeo Nalco, lider al sistemelor de tratare a apei, care operează în 130 de țări, sau China Water and Drinks, care furnizează apă îmbuteliată în China, achiziții pentru care gigantul de pe Wall Street s-a asociat cu alte entități, inclusiv bancare.

Campanii agresive, de miliarde

817 28 3„Piața apei va eclipsa curând petrolul, agricultura și metalele prețioase”, afirma, în 2011, economistul Citigroup, Willem Buitler. Aceasta era concluzia unor serii de cercetări pe care grupul financiar le făcuse în domeniu și care l-a determinat să se concentreze pe desalinizare, reutilizare, utilități, membrane de filtrare, sisteme de eficientizare. Luând în calcul faptul că piața filtrării apei se îndreaptă vertiginos spre 5 miliarde de dolari anual, Citigroup a pornit în urmă cu mai mulți ani o campanie agresivă de achiziții, prin intermediul unui fond special, care are în spate doar câțiva investitori. Într-un singur an, fondul a „sărit” de la 3 miliarde de dolari la 5 miliarde de dolari, notează Bloomberg. Unele dintre „mișcările” relevante au fost alianța cu alte bănci pentru achiziția companiei britanice Kelda, care livrează apă în Yorkshire, Marea Britanie, sau cu entități indiene private, pentru intrarea pe piața gigantică a alimentării din această țară.

„Criza definitorie a secolului al XXI-lea”

817 28 4În anul 2006, o divizie a multinaționalei UBS AG, cea mai mare entitate de fonduri de investiții din Europa, elabora un document intern cu titlul „Scăderea rezervelor de apă. Criza definitorie a secolului al XXI-lea”, în care era detaliat potențialul enorm al acestei piețe. Un an mai târziu, în parteneriat cu gigantul american JP Morgan și australienii de la Challenger Fund, era achiziționată compania-etalon de furnizare a apei potabile pentru sudul Marii Britanii, Southern Water, contra a 4,2 miliarde de dolari. La rândul lor, cei de la Credit Suisse, considerând că „apa este megatrendul de vârf al epocii contemporane”, și-au îndemnat investitorii „să profite de acest fenomen și să cumpere companii care se ocupă de furnizare, stocare, infrastructură și desalinizare”. Potrivit specialiștilor gigantului financiar, în orizontul anului 2025 două treimi din populația lumii va suferi de penurie a apei. Ca urmare, Credit Suisse a bătut palma, de pildă, cu General Electric, punând mână de la mână pentru a strânge 1 miliard de dolari cu care să cumpere rețele de apă în toată lumea, inclusiv pe cele din interiorul unor structuri complexe, cum sunt producerea de energie electrică, porturi, căi ferate, aeroporturi etc. Asta pentru că între timp, la nivelul anului 2010, gigantul financiar estima piața apei la 342 de miliarde de dolari…

Fondurile de pensii au intrat în joc

817 28 5JP Morgan Chase, una dintre cele mai puternice bănci ale lumii, a intrat într-o competiție dură cu rivalii de la Morgan Stanley și Goldman Sachs pentru achiziția unei companii de apă din Marea Britanie și a inițiat un fond de 2 miliarde de dolari încă din anul 2007 pentru a intra pe piața de furnizare a apei din India. La rândul lor, cei de la Allianz Group consideră că „apa este subevaluată și are un preț mai mic decât ar trebui, în toată lumea”. Ca urmare, gigantul asigurărilor achiziționează entități legate de apa potabilă la nivel global. Barclays PLC, Deutsche Bank, Bank of America, alături de tot felul de fonduri de investiții se ocupă de achiziția de resurse de apă. De asemenea, fondurile de pensii investesc în acest sector - BT Pension Scheme, din Marea Britanie, a cumpărat acțiuni la Thames Water în 2012, iar Canadian Pension Funds și Canada Pension Plan Investment Board au achiziționat South East Water și Anglian Water, potrivit Reuters.

Gigantul bancar Goldman Sachs a făcut o ofertă pentru concesionarea pe 50 de ani a rezervelor de apă din orașul Reno, Nevada, care a fost împiedicată de opoziția fermă a societății civile și de proteste

Fostul preşedinte George W. Bush deţine o rezervă enormă

817 28 6Miliardarii și politicienii de top nu stau departe de trendul achiziționării apei. Astfel, miliardarul Li Ka-shing, din Hong Kong, de pildă, a cumpărat o companie care furnizează apă potabilă pentru 2,6 milioane de britanici, Warren Buffet a achiziționat Nalco, o companie de procesare a apei, iar fostul președinte al SUA George W. Bush, împreună cu familia sa, deține peste 1.200 de kilometri pătrați de teren sub care se află bună parte din Acuifero Guaraní, a doua cea mai mare rezervă suberană de apă dulce de pe planetă, situată în America de Sud, notează globalresearch.ca.