de Călin Popa şi Adrian Barna
Fără insecticide, dar tratate. Rezistente la înțepăturile insectelor, dar prietenoase cu pielea. Textilele antițânțari sunt o invenție de ultimă oră a experților americani și se adresează unui mare număr de beneficiari.
Eficiență 100%
Cercetătorii de la Universitatea Carolina de Nord, din SUA, au creat un material rezistent la agresiunea țânțarilor. După o serie de teste în care s-a evaluat rezistența acestor textile, experții au observat că sunt evitate complet înțepăturile insectelor. Specialiștii au urmărit în special să experimenteze eficiența materialului în cazul comportamentului speciei Aedes aegypti, țânțarul care poartă viruși ce provoacă boli precum Zika, febra Dengue și febra galbenă. „Ultimele articole de îmbrăcăminte care au fost produse au fost 100% rezistente la mușcături”, confirmă expertul Michael Roe. Imediat ce testele au confirmat calitățile protectoare ale acestui tip de material, o companie a anunțat că intenționează să producă în viitorul apropiat haine din aceste textile „care au împiedicat țânțarul să străpungă materialul și au oprit astfel atingerea pielii”, după cum explică specialistul Andre West.
De la lenjerie intimă la cămăși pentru militari
Experții americani afirmă că materialele antițânțari vor putea fi eficiente împotriva majorității speciilor de astfel de insecte, datorită similitudinilor de comportament. În aceste condiții, aria de utilizare a acestor textile este una extinsă, de la lenjerie intimă la cămăși pentru militari. „Există diferite utilizări potențiale pentru îmbrăcăminte din acest material. Ideea este să avem un model care să acopere toate articolele vestimentare posibile pe care și le-ar dori vreodată o persoană”, arată cercetătorul Kun Luan, unul dintre autorii studiului. În teste succesive, cercetătorii au ales o serie de materiale tricotate și țesute, care au îndeplinit parametrii de rezistență la mușcături determinați de modelul inițial și au validat rezultatele folosind și voluntari umani. De asemenea, au fost testate piesele de îmbrăcăminte din perspectiva confortului, pentru a se evalua în primul rând cât de bine eliberează umezeala.
„Acum, hainele pe care le purtăm în fiecare zi pot fi rezistente la înțepăturile țânțarilor“ (William Neal Reynolds, Universitatea Carolina de Nord)