Main menu

header

870 23 1de Ștefania Băcanu şi Flori Pintea

Produsele homemade au început să câștige tot mai mult teren, mai ales în ultimii doi ani, de când mulți întreprinzători au fost nevoiți să o ia de la capăt. Alexandra Bucălae a ales a realizeze lumânări decorative din ceară natuală, cu arome speciale, inspirată din cultură asiatică. Din mâinile ei ies produse care pot înlocui cu succes un buchet de flori oferit de Ziua Iubrii sau de Mărțișor. Ne-a prezentat și nouă o parte dintre minunățiile cu care își întâmpină clienții și surprizele pe care le-a pregătit pentru sărbătorile primăverii.

„Decorul din flori criogenate este ținut netopit de parafină”

- În primul rând, spune-mi cum ai ajuns să realizezi aceste minunății, aceste lumânări decorative?

- Am dezvoltat o pasiune pentru lumânări botanice pe care am conturat-o în ceea ce se numește June Handmade Candles and More. Astfel, aici creez lumânări decorative de diverse dimensiuni, lumânări de nuntă și botez, odorizante de încăperi ce pot fi oferite drept mărturii sau pur și simplu cadou și multe alte produse viitoare ce vor aduce în case arome minunate și confortul vieții de zi cu zi. Toate sunt 100% handmade, create din ceară naturală de soia și palmier, parfumuri nontoxice, fitiluri din fibre naturale din hârtie și bumbac și flori naturale criogenate. Ideea mi-a venit în noiembrie 2020, când am văzut online niște lumânări asemănătoare, create în Japonia, și instant mi-am dorit să pot realiza și eu asemenea minunății.

- Spuneai că ceara folosită este naturală…

- Ceara folosită pentru partea de interior a lumânării este naturală, din soia și palmier. Aceasta este partea care se topește pe parcursul arderii fitilului. Decorul din flori naturale crio este ținut netopit de parafină - o ceară mult mai dură, care nu se topește pe parcursul arderii și astfel, pereții formează un efect de lampă până la ultima ardere.

„Hortensia este cea mai folosită”

870 23 2- Cum le realizezi? În ce constă întregul proces?

- Întregul proces are mai multe etape și durează între două și patru zile. Este un proces pe care mi-am dorit să îl învăț direct de la sursă, din Japonia, dar, din păcate, producătorii nu ofereau cursuri, așa că mi-am dezvoltat propria tehnică, pentru care am muncit foarte mult și care, cred eu, este ceea ce diferențiază lumânările June de altele. Fiecare floare este aleasă cu grijă și așezată cu ustensile speciale pentru că întregul design să creeze un tot. În același timp, la interacțiunea cu parafina, florile se reașează natural și își găsesc locul singure.

- Ce flori folosești?

- Florile folosite în mare parte sunt hortensii naturale criogenate, dar și altfel de flori uscate, cum ar fi glixia sau floarea miresei. Cele mai reușite decoruri se creează cu hortensii, de aceea ele sunt prezente în toate produsele June. Am testat foarte multe flori uscate la început și multe tipuri de iarbă și licheni, inspirată fiind de ceea ce văzusem la produsele japoneze, dar hortensiile, prin simplitatea și finețea lor au fost mereu câștigătoare ca imagine și am renunțat la orice ar fi putut să încarce un design perfect creat de ele.

„Verde poate însemna fresh, dar și citric”

870 23 3- Ce simbolizează în funcție de culoare, de aromă?

- Am observat că pentru fiecare persoană culorile se combină diferit cu aromele, în funcție de amintiri sau de decorul casei. Pentru mine verde va însemna fresh, dar pentru altcineva poate însemna o aromă citrică, de exemplu. Mă bucur mult să văd că uneori amintirile generației mele sunt comune. De curând o fată a comandat o lumânare cu hortensii verzi în două nuanțe și cu aromă de smochine, ca să îi aducă aminte de copilărie și de bunica ei, care îi făcea dulceață de smochine.

- Pentru că tot se apropie Dragobetele, ce pregătești pentru această zi?

- Urmează o perioadă frumoasă, dar și încărcată, evenimente care celebrează iubirea în diverse forme: Dragobete, 1 și 8 Martie. Pentru toate am pregătit lumânări și odorizante în culori vibrante și arome noi. O surpriză pentru această primăvară este că vom lansa lumânări cu arome inspirate de parfumuri celebre de femei (Tiziana Terenzi, Victoria’s Secret, Coco Mademoiselle, Chanel no. 5).

„Facem mărțișoare din odorizante ce exprimă viață, fericire, renaștere”

- Cum le vei combina, cu ocazia acestor sărbători?

- Toate produsele noastre sunt ambalate în cutii de cadou. Ele sunt gândite tocmai pentru a fi oferite cu diverse ocazii persoanelor apropiate de ziua de naștere, de Dragobete, 1 și 8 Martie. Lansarea aromelor inspirate de parfumuri celebre este ceva nou pe piața din România și o lumânare care să împrăștie în cameră parfumul preferat al mamei sau iubitei, soției, fiicei, este un cadou de neuitat, cu siguranță. Se pot combina cu flori sau dulciuri, desigur, dar și cu parfumurile preferate. Ca și culori, roșul aprins exprimă dragostea mereu, dar la fel de bine o pot face și celelalte, în funcție de semnificația proprie. Pentru mine, de exemplu, albul exprimă dragostea.

- Iar pentru 1 Martie? Se poartă un mărțișor din ceară handmade?

- Demult, mărțișoarelor li se detașează șnurul, pe care îl purtăm la mână și cam atât. Tocmai pentru că nu vrem că acest simbol să fie un obiect mic uitat într-o cutie, noi vom face mărțișoare din odorizantele care vor împrăștia aromă, deci chiar și dacă este lăsat într-un colț, cu siguranță nu va fi uitat. Cred că aromele de flori exprimă viață, fericire, renaștere, așa cum simțim când este primăvară.

„Produsele se fac în mare parte pe comandă, după combinația de aromă și culori a florilor pe care o dorește fiecare cumpărător, astfel, fiecare produs este unic“

„Odorizantele din ceară eliberează aromă în încăperi sau în dulapuri și se pot dărui ca mărturii, mărțişoare sau sub orice alt pretext. Și ele sunt decorate cu aceleași flori în infinite tipuri de design și arome“

„Doresc să transmit iubire“

870 23 4- Ce dorești să transmiți prin aceste minunății pe care le realizezi?

- Iubire este cuvântul. Din dragostea pentru lumânări, flori, arome, culori și frumos s-a născut June. De fiecare dată când termin de creat o lumânare mă surprind zâmbind datorită frumuseții ei. Același zâmbet, împreună cu toată energia pozitivă, vreau să îl trimit mai departe fiecărui om care are un obiect creat de mine. Gândurile bune au cea mai mare putere de vindecare, de calmare, iar împreună cu flacăra caldă a unei lumânări pe undeva prin preajmă, cu aromă emanată de ea și culorile minunate ale hortensiilor, starea de spirit se echilibrează mereu. E magic, încercați!