Main menu

header

877 29 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Deși nu este diagnosticat oficial, așa-numitul „somn scurt”, de doar patru ore pe noapte, este caracteristic unui număr foarte mic de persoane de pe planetă - maximum trei procente. Pe lângă oameni obișnuiți, personalități trecute sau contemporane se înscriu în „elita insomniacilor” - cei care prosperă și performează la cel mai înalt nivel dormind mult mai puțin decât majoritatea.

Thomas Edison credea că odihna este „pierdere de timp”

877 29 2Marele inventator Thomas Edison, care a dat lumii, printre altele, fonograful, sistemul de iluminat electric, difuzorul sau cimentul, spunea cândva că odihna este „pierdere de timp”. A rămas celebru pentru capacitatea de a avea o minte sclipitoare, unică, dormind doar trei ore pe noapte. La rândul său, marele rival al lui Edson, nu mai puțin celebrul Nikola Tesla, care a inventat radioul, iluminarea fluorescentă sau razele X, dormea două ore din 24 de ore, de regulă ziua, iar noaptea își făcea experimentele.

Indra Nooyi, fost CEO al PepsiCo, eficiență maximă cu „resetare” minimă

877 29 3Jesse Redniss, este unul dintre cei mai inovatori oameni din industria media, fondator și CEO al Qonsent și co-fondator al BRAVE Ventures, a revoluționat NBC Universal, unde era vicepreședinte, cu o serie de proiecte fără egal. Este binecunoscut pentru felul în care își gestionează deopotrivă cariera și timpul dedicat familiei, dormind foarte puțin - circa patru ore dintr-o zi. Despre performanță de excepția cu somn foarte scurt este vorba și în cazul Indrei Nooyi. Fost CEO al PepsiCo, cu un salariu de 31 de milioane de dolari în 2017, Indra și-a început cariera lucrând într-un cimitir - așa și-a plătit cursurile la Yale. Cei care i-au cercetat biografia au pus ambiția extraordinară și succesele sale ulterioare pe seama capacității de a fi perfect odihnită cu doar trei ore de somn pe noapte.

Jay Leno a lăsat relaxarea pentru stand-up comedy

877 29 4Gazdă legendară a unor show-uri de televiziune care au făcut istorie, faimosul Jay Leno își petrecea aproape tot timpul rămas între edițiile emisiunii „The Tonight Show with Jay Leno”, care a fost difuzată timp de 15 ani, în cluburi de comedie. Business Insider notează că Leno a făcut o medie de 150 de spectacole de stand-up pe an. La un calcul sumar, rezultă că faimosul om de televiziune dormea mai puțin de cinci ore pe noapte. O altă persoană publică de notorietate, Martha Stewart, care a înființat imperiul Martha Stewart Omnimedia, este faimoasă printre colaboratori și în rândul publicului pentru că doarme mai puțin de patru ore pe noapte, scrie CNN Money.

Jack Dorsey, co-fondator al Twitter, ațipește după ceas

877 29 5Fostul director de creație al Gucci, Tom Ford, a contribuit la creșterea valorii companiei cu 90%. Făcea parte cu siguranță din „elita insomniacilor”, știut fiind faptul că se odihnea doar trei ore în fiecare noapte. La rândul său, Marissa Mayer, fost CEO al Yahoo!, avea o reputație bine stabilită în cadrul Google: lucra în mod obișnuit peste 130 de ore pe săptămână, efort susținut cu mai puțin de cinci ore de somn zilnic. Nici Jack Dorsey, co-fondator al Twitter și CEO al Block Inc. nu crede în odihna prelungită: cu zece ore zilnic dedicate celor două companii de top mondial, rezultă un rest de patru ceasuri pentru somn, pe care și-l monitorizează cu ajutorul unui ceas.

Baroneasa Helena Morrissey, CEO al Newton Investment Management - nouă copii, câteva minute de pauză

877 29 6Este în același timp în fruntea unei companii globale de investiții, care gestionează portofolii financiare enorme, și mamă a nouă copii. Este baroneasa Helena Morrissey, CEO al Newton Investment Management, care își începe ziua de lucru la ora 5:00 și o încheie târziu în noapte. Capacitatea sa de a face timpul să se „dilate” este explicată în parte și de faptul că Morrissey reușește să doarmă în medie cinci ore în fiecare noapte. Și Sergio Marchionne a făcut față cu brio calităților de CEO al Fiat Chrysler Automobiles, FCA US LLC, Ferrari și Maserati dormind doar patru ore în fiecare noapte, rămânând celebru pentru cantitățile enorme de cafea cu care își „alimenta” performanțele zilnice.

Donald Trump: „Cum să poată concura cineva care doarme 12 ore pe zi cu cineva care doarme trei ore?”

877 29 7Unii dintre foștii președinți ai SUA au rămas faimoși și pentru capacitatea de a se odihni într-un răstimp foarte scurt. În timp ce se afla la Casa Albă, Barack Obama dormea mai puțin de șase ore pe noapte, de regulă după ora 1:00. De asemenea, în timp ce era președinte, Bill Clinton dormea mai puțin de cinci ore din 24 de ore. Se pare că acesta era un obicei din tinerețe. Potrivit „New York Times”, un profesor îi spusese cândva că „oamenii măreți au nevoie de mai puțin somn”. Nici Donald Trump nu a fost mai prejos: și-a exercitat mandatul cu doar trei ore de odihnă zilnic și a afirmat mereu că lipsa somnului „face parte din etica sa de muncă” și că activitatea prelungită îi oferă „un avantaj competitiv”: „Cum să poată concura cineva care doarme 12 ore pe zi cu cineva care doarme trei ore?”, a spus Trump, citat de „The Daily News”. De altfel, toți au avut un ilustru predecesor: Benjamin Franklin, care în autobiografia sa a menționat că nu dormea mai mult de cinci ore pe noapte și se trezea în fiecare dimineaţă la ora 4:00.

Potrivit unei cercetări de dată recentă, efectuată în cadrul Universității California, capacitatea unei persoane de a se odihni perfect în jumătate din timpul necesar majorității celorlalți este legată de anumite modificări genetice

Generalul Stanley McChrystal a dus campanii cu minimum de răgaz

Fostul premier al Marii Britanii, Margaret Thatcher, nu a dormit niciodată mai mult de patru ore pe noapte în timp ce și-a exercitat funcția și era mereu în alertă, scrie BBC. De asemenea, în ciuda faptului că a călătorit constant prin lume în calitate de secretar de stat al fostului președinte al SUA George W. Bush, Condoleeza Rice dormea foarte puțin și se trezea la ora 4:30 pentru a merge la sala de exerciții, indiferent în ce țară se afla. Tot un adept al mișcării fizice în paralel cu odihnă limitată era și fostul președinte al Taiwanului, Ma Ying-Jeou, care a condus țara timp de două mandate, până în 2016. Politicianul nu dormea mai mult de cinci ore și nu omitea niciodată alergarea de dimineață, care începea în zori. În ceea ce-l privește pe Stanley McChrystal, general american în retragere, fost comandant în cadrul Armatei SUA, care a avut nevoie de o cantitate enormă de energie pentru a face față unor complicate misiuni în Irak și în Afganistan, era cunoscut nu doar pentru că dormea doar patru ore zilnic, luându-și minimum de răgaz, ci și pentru obiceiul de a mânca o singură dată în 24 de ore, scrie TIME.