de Roxana-Ioana Ancuța
Trebuie să recunoaștem că leguma-vedetă din mai toate bucătăriile lumii este cartoful. Acesta se regăsește într-o multitudine de preparate culinare, mai mult sau mai puțin sofisticate. Cu siguranță nu există meniu al vreunui restaurant fără mâncăruri din cartofi trecute pe lista specialităților oferite clienților. Dar veți fi, oare, surprinși să aflați despre cartofi că pot fi utilizați cu mare succes și în treburile casnice pe post de agenți de curățare? Dacă nu știați, iată ce puteți curăța cu ajutorul cartofilor.
Tigăi din fontă şi tacâmuri ruginite
O lecție rapidă: cartofii conțin acid oxalic, care ajută la descompunerea ruginii. Prin urmare, puteți folosi un cartof pentru a restaura o tigaie din fontă ruginită. Tăiați cartoful în jumătate (în lungime sau în cruce), înmuiați partea tăiată în detergent de vase sau bicarbonat de sodiu și frecați-o peste zonele ruginite. În momentul în care simțiți că devine alunecoasă partea cartofului cu care frecați tigaia, tăiați felia respectivă, înmuiați din nou cartoful în detergentul de vase ori în praful de bicarbonat și continuați curățarea tigăii. Repetați acest procedeu până când rugina va fi definitiv îndepărtată. La final, clătiți și ștergeți tigaia. Dacă ați dat peste furculițe, cuțite, foarfece sau alte unelte de uz casnic peste care s-a instalat rugina, recurgeți la tehnica de mai sus și totul va fi ca nou.
Îndepărtează murdăria de pe argint
Plănuiți să faceți piure pentru masa de prânz ori pentru cină? Ce bine... Profitați de ocazie și păstrați apa cu amidon după ce s-au fiert cartofii. Aruncați în oala cu apă (fără cartofi, evident) bijuteriile, obiectele din argint care prezintă pete de murdărie și lăsați-le în această baie specială pentru ele cel puțin o oră. După ce scoateți piesele, în momentul în care le veți șterge, se va duce și murdăria.
Adună cioburile de pe podea
Ați spart un pahar sau o farfurie? Se mai întâmplă. Iar cioburile aduc noroc, se spune. Lăsați norocul să vină la voi, însă măturați cu grijă cioburile de pe jos. Bucățile mari, medii și mici le veţi mătura fără probleme, dar ce faceți cu acele cioburi care sunt aproape imposibil de văzut? Luați un cartof crud, tăiați-l în jumătate, după care apăsați cele două jumătăți pe suprafața unde bănuiți că încă se mai află cioburi. Resturile nemăturate se vor lipi de bucăţile de cartofi.
Dezabureşte ochelarii
Persoanele care poartă ochelari sunt deseori deranjate de faptul că anumite schimbări de temperatură provoacă instantaneu aburirea lentilelor. Nu mai spunem de cei care încă mai poartă mască pe față… pentru ei această problemă este și mai enervantă. Și aici vine în ajutor cartoful, dacă nu aveți la îndemână soluții speciale. Frecați lentilele ochelarilor cu partea tăiată a unui cartof crud. Amidonul va ajuta la împiedicarea aburirii lor.
Elimină petele uşoare
Cu un cartof nu se face primăvară și nici nu se pot elimina petele adânci de vin de pe covorul cel alb din sufragerie, dar cu siguranță se pot curăța petele mai mici și mai superficiale, dacă le tamponați cu partea tăiată a cartofului crud. De asemenea, se pot curăța și petele de pe alte țesături sau obiecte, de la mobilier și până la haine. Radeți câțiva cartofi, adăugați-i într-un recipient împreună cu circa 500 ml apă, amestecând totul foarte bine. După două minute, scoateți cartofii din apă și adăugați alți 500 ml apă. Lăsați-o să stea la temperatura camerei timp de 15 minute, după care înmuiați un burete în această soluție și frecați bine obiectul pătat. Clătiți cu apă rece.