de Silviu Ghering și Adrian Barna
Masivul Siriu, din Munţii Buzăului, este unul dintre cele mai generoase în peisaje spectaculoase din ţară. Iar traseul montan de la Cabana Valea Neagră spre Poarta Vânturilor și apoi Şaua Tabla Buţii este unul de vis.
Traseul montan durează, dus-întors, aproximativ 8 ore
Traseul pleacă de la cabana Valea Neagră, 12 kilometri după lacul de acumulare de la Siriu. Ajungeți acolo, dinspre Buzău, pe DN10 şi la 300 m de viaductul Gramaticu intrați pe un drum fores- tier. Traversaţi râul pe la coada lacului și mergeți cam 400 m pe un drum îngust de-a lungul apei până daţi de o punte suspendată, dincolo de care se arată cabana. De acolo începe traseul montan, 18 kilometri, marcat cu bandă roşie. Care cuprinde punctele Dosul Muntelui, Şaua Poarta Vânturilor, Obârşia Crasnei, Culmea Tătăruţu, Culmea Tătaru Mare şi Pasul Tabla Buţii. Durata de parcurgere, dus-întors, este de aproximativ 8 ore, cu timp intermediar de trei-patru ore la Şaua Poarta Vânturilor. Până acolo sunt cam două ore de mers fără oprire. Dacă vă opriți să admirați peisajul și să faceți fotografii, timpul crește corespunzător.
Locul în care se întâlnesc curenţii de aer din Carpaţi
Poarta Vânturilor este o şa foarte largă la 1.490 m altitudine, între vârful Bocârnea (1.657 m) la Nord şi culmea Malâia (1.662 m) la Sud. Acolo se „canalizează” mari mase de aer din NV, vânturi care dau numele locului. Au o activitate puternică zi şi noapte, un fel de „sfat al vânturilor”, un curent permanent. Capătul traseului este Pasul Tabla Buţii, numit şi Pasul Tătarilor, trecătoare care leagă Valea Teleajenului de cea a Buzăului în Munţii Tătaru din Carpaţii Orientali. Și uneşte comunele Vama Buzăului din Țara Bârsei cu Ceraşu din Muntenia. Pasul Tabla Buții este situat între Plaiul Boncuţei la Est şi Muntele Tătaru Mare (1.476 m) la Vest, pe cumpăna apelor dintre Buzău şi Teleajen. Relieful mai puţin accidentat, un plai cu forme domoale, acoperit de fâneţe şi păşuni, face traseul uşor accesibil.
De la Tabla Buţii puteți ajunge la Lacul Vulturilor (sau Lacul Fără Fund), lac periglaciar din Munții Siriului, la o altitudine de 1.420 m, în apropierea comunei Chiojdu