de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu
Statuile imortalizează momente importante din istorie, reprezintă credințe fundamentale sau celebrează realizări majore. Pe lângă statuile controversate sau cele care fac obiectul demolărilor atunci când se schimbă epoci sau credințe, poveștile din spatele celor mai impozante monumente de acest fel din lume continuă să rămână uimitoare și vorbesc despre spiritul creator uman.
Pegas și dragonul, în onoarea cailor lumii
Mii de cai au intrat prin istorie, jucând un rol esențial în transporturi, dezvoltarea orașelor, descoperiri sau război. În 2011, pentru a celebra importanța cailor în parcursul omenirii, fondatorul Grupului Stronach, Frank Stronach, a schițat o idee aproximativă despre cum ar trebui să arate un monument masiv în onoarea cailor. Cinci ani mai târziu, viziunea sa s-a concretizat sub forma statuii Pegas și Dragonul, înălțată la 100 de metri, situată în partea de nord a parcului Gulfstream, din Florida. Statuia de bronz este cea mai mare sculptură din lume dedicată nobilului animal și a fost ridicată în cinstea tuturor cailor care au adus contribuții neprețuite la civilizația umană. În doi ani a fost edificat acest monument care îl înfățișează pe miticul armăsar cu aripi Pegas doborând un dragon. Tot cailor le este dedicat și monumentul Kelpi, dar din altă perspectivă - kelpie este o ființă acvatică schimbătoare, prezentă în legendele scoțiene. În 2013, două statui în formă de cap de kelp, înalte de 100 de metri, au fost dezvelite între Falkirk și Grangemouth și marchează poarta de intrare estică a canalului Forth și Clyde.
Confucius de pe Muntele Ni, un gigant din alamă
Unul dintre cei mai influenți filosofi ai Chinei, fondatorul unei mișcări care are adepți și astăzi, Confucius nu putea rămâne fără un monument care să-l celebreze. Tradiția spune că marele gânditor s-a născut într-o peșteră de pe Muntele Ni, situat în provincia chineză Shandong. Potrivit mitologiei, mama lui Confucius l-a abandonat și cel care avea să devină un mare filosof a fost îngrijit de… un tigru și un vultur. Muntele Ni etalează o statuie de alamă de 72 de metri înălțime a lui Confucius, care a fost dezvelită în 2018.
Chemarea Patriei are cea mai mare sabie din lume
Cea mai înaltă statuie din Europa, cea mai impozantă a unei femei și monumentul cu cea mai mare sabie este statuia Chemarea Patriei, din orașul Volgograd, din Rusia. Monumentul a fost ridicat în cinstea eroilor uneia dintre cele mai sângeroase bătălii din istorie, în care au pierit circa 2 milioane de militari - Stalingrad. Povestea cutremurătoare a acestui monument vorbește despre prezența în zona înconjurătoare a unor locuri de odihnă veșnică ale unor militari. În 1967, cu cei 85 de metri înălțime, Chemarea Patriei era cea mai înaltă statuie din lume.
Renașterea Africii, finanțată de… Coreea de Nord
În 2010, președintele Senegalului, Abdoulaye Wade, dezvelea cea mai înaltă statuie din Africa, un monument închinat renașterii africane. Statuia de bronz, de peste 48 de metri înălțime, a fost menită să fie un simbol al eliberării continentului și să atragă turiști. Sculptura înfățișează un bărbat care ține un copil pe un braț, iar cu celălalt susține o femeie. Statuia a stârnit destule controverse, nu doar din cauza faptului că femeia este prea sumar înveșmântată pentru o țară predominant musulmană, dar aproape jumătate din populația țării trăiește sub pragul sărăciei, iar monumentul a costat 27 de milioane de dolari. Pentru a-și apăra statuia, autoritățile au dezvăluit că finanțarea a venit din… Coreea de Nord.
Vișnu din Garuda a costat 100 de milioane de dolari
În 1990, sculptorul indonezian Nyoman Nuarta a prezentat designul unei statui care înfățișează zeitatea hindusă Vișnu, purtată de pasărea mitică Garuda. Construcția a început în Bali, în 1997, dar eșecurile s-au ținut lanț și proiectul a fost finalizat abia în 2018. Costul total al monumentului a ajuns astfel la uluitoarea sumă de 100 de milioane de dolari. La cei 75 de metri înălțime, realizată din cupru și oțel, statuia este un conglomerat de detalii fine, care sunt puse în valoare printr-un sistem special de iluminat arhitectural.
Petru cel Mare a fost inițial… Cristofor Columb
Cu o înălțime de peste 98 de metri, statuia lui Petru cel Mare stă în vârful unui turn din Moscova. Chiar foarte impozantă și spectaculoasă, statuia nu a întrunit niciodată sufragiile moscoviților, care o consideră de-a dreptul urâtă și nu cred că-l reprezintă pe legendarul țar. Unul dintre motive este acela că nu i-a fost destinată - inițial, statuia îi era dedicată lui Cristofor Columb, pentru a se marca 500 de ani de la prima sa călătorie. Dar, cum nu s-a găsit un finanțator pentru uriașul monument, unele detalii au fost refăcute, astfel încât să reprezinte 300 de ani de la înființarea Marinei Ruse, fondate de Petru cel Mare. Acesta este un alt motiv pentru care mscoviții nu agreează statuia, pentru că țarul a mutat capitala la Sankt Petersburg. Numai că nici locuitorii de acolo nu vor să primească monumentul care seamănă cu… Columb.
Unitatea Indiei rezistă la vânturi de 180 de kilometri pe oră
Una dintre cele mai mari statui din lume îl înfățișează pe omul de stat indian Vallabhbhai Patel, un fost prim-vicepremier și ministru de Interne al Indiei de numele căruia se leagă unirea Indiei. Monumentul se află în Gujarat și este cel mai înalt din lume, cu o înălțime de 181 de metri. Statuia poate rezista vânturilor de până la 180 de kilometri pe oră și cutremurelor de până la 6,5 grade pe scara Richter. Impresionantul monument a fost construit în 33 de luni și inaugurat în 2018. În interior există patru lifturi care pot transporta vizitatorii în vârf, în 30 de secunde. Proiectul a stârnit și multe controverse, întrucât pentru a-l edifica a fost nevoie de relocarea a 185 de familii.
Sendai Daikannon şi donaţiile pentru îndeplinirea dorinţelor
La 100 de metri înălțime, pe locul cinci în lume, statuia Sendai Daikannon este un monument care privește spre orașul Sendai, din regiunea Tohoku, Japonia. La intrarea de la parter în acest uriaș ansamblu sunt alte 33 de statui, iar dincolo de acestea alte multe statui. Vizitatorii iau liftul până în vârful monumentului, iar la întoarcere, coboară pe scări pentru a admira cele 108 statui budiste care reprezintă emoțiile și dorințele. Povestea spune că dacă o persoană dorește să scape de un sentiment negativ, trebuie să se oprească în dreptul statuii care îl reprezintă și să lase o donație.