de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Una dintre cele mai emoționante povești despre regăsire este cea dintre gemenele Ann și Elizabeth, care au fost separate la naștere, au crescut extraordinar de departe una de cealaltă și într-o zi, printr-un miracol, s-au regăsit prin ceea ce se poate numi un episod de un inedit ieșit din comun.
„Am citit și mi-au sărit ochii din cap”
Elizabeth avea 78 de ani în 2013, când, printr-o scrisoare primită în Albany, SUA, unde locuia, din Aldershot, Marea Britanie, localitatea unde se născuse, a avut șocul să afle că avea o soră geamănă de care fusese separată la naștere. „Am deschis plicul, am citit și mi-au sărit ochii din cap. Îmi venea să mă ciupesc ca să mă conving că este real. În curând vorbeam la telefon cu Ann și nu puteam fi mai fericită de atât”, își amintește Elizabeth. Un an mai târziu, cele două se întâlneau în Fullerton, lângă Los Angeles, iar Cartea Recordurilor înregistra regăsirea perechii de gemeni care fusese despărțită cel mai mult timp.
Același model de bijuterii, purtate pe aceleași degete
Născute Elizabeth Lamb și Patricia Susan Lamb în 1936, în Aldershot, cele două erau copilele unei mame tinere, necăsătorite. Ann a crescut în Aldershot. Mult mai târziu, cu totul întâmplător, când a avut nevoie de o copie a certificatului său de naștere, a descoperit numele mamei sale biologice, dar nu exista vreo mențiune despre un alt copil. Dar fiica sa, Samantha Stacey, o pasionată a arborilor genealogici, a aflat după căutări pe care le-a susținut mai mulți ani, că mama sa avea nu doar un frate vitreg, ci și o soră geamănă. Imediat, Ann i-a scris lui Elizabeth, explicându-i că mama sa o păstrase pe ea pentru că avea o afecțiune care în anii 1930 făcea adopția aproape imposibilă. După regăsire, cele două au constatat că se căsătoriseră cu bărbați pe care îi chema Jim și că semănau în foarte multe privințe, inclusiv la preferința pentru același tip de bijuterii, pe care le purtau pe aceleași degete.
„Chiar dacă gemenii cresc în medii diferite, uneori chiar în culturi diferite, au atitudini similare și opinii foarte apropiate despre politică, religie, comportament social. Genele comune le imprimă același temperament și o personalitate care îi determină să vadă lumea la fel“ (Nancy L. Segal, director al Centrului pentru Studiul Gemenilor de la Universitatea California)
Fraţii care au uluit cercetătorii
Gemenii care se reunesc după ce au fost separați la naștere oferă un domeniu de studiu foarte bogat. Un caz uimitor pentru oamenii de știință a fost al celor doi Jim, în vârstă de 39 de ani, care s-au întâlnit în 1979, după ce au crescut separat în familii adoptive aflate la aproximativ 65 de kilometri una de cealaltă, în Ohio, SUA. Cercetătorii au descoperit uimiți, alături de frați, că amândoi s-au căsătorit cu femei pe nume Linda, au divorțat și s-au recăsătorit cu femei pe nume Betty, sufereau de dureri de cap puternice, fumau același brand de țigări, conduceau aceeași marcă de mașină, de aceeași culoare și şi-au numit primii fii James Alan și… James Allan. Povestea lor inedită l-a inspirat pe psihologul Thomas Bouchard să înceapă un proiect de studiu asupra gemenilor separați la naștere, numit Minnesota Study of Twins Reared Apart (MISTRA), care a durat două decenii.