de Irina Ţolea şi Claudia Mîţoi
Primăvara aduce pe scenele românești producții proaspete și antrenante, spectacole aniversare ce prilejuiesc publicului întâlniri de neuitat cu protagoniști celebri și interpretări de înaltă ținută. În continuare vă recomandăm câteva dintre evenimentele pe care nu trebuie să le ratați în această săptămână.
Corul Madrigal la ceas aniversar: „Gala Madrigal 60”, la TNB
Mai multe generații de români au fost încântați de farmecul și armonia vocilor reunite în cadrul celebrului Cor Național de Cameră Madrigal, care pe 28 februarie, de la ora 19:00, va marca, la Sala Mare a Teatrului Național din Capitală, aniversarea celor 60 de ani de existență în cadrul Spectacolul Extraordinar „Gala Madrigal 60”. Momente memorabile din istoria Madrigalului vor fi evocate printr-un program prezentat în premieră absolută, sub bagheta dirijoarei Anna Ungureanu, la care vor contribui și copiii din Programul Cantus Mundi dar și reprezentanți de seamă din trei generații de coriști și dirijori ai Madrigalului. Corul Madrigal a fost înfiinţat în aprilie 1963 de Maestrul Marin Constantin și un grup de studenți de la Conservatorul din București. De-a lungul timpului Corul Madrigal a devenit o emblemă culturală autohtonă, a susținut mii de concerte, a lansat aproape 100 de discuri și a obținut premii prestigioase, precum: „Palme d’Or” la Cannes sau „Il Saggitario d’Oro”.
Gabriel Fătu și Ana Odagiu, amor cu năbădăi în „Ispită pentru soțul meu”
Care e primul lucru pe care vrei să-l faci când te părăsește nevasta? Un răspuns ingenios și plin de umor este oferit în spectacolul „Ispită pentru soțul meu”, cea mai nouă comedie produsă de Teatrul Principal din Capitală. Textul ne introduce în intimitatea unui cuplu aflat la început de căsnicie, care, în urma repetatelor certuri, ajunge într-un punct critic, iar ea își face bagajul și pleacă la mama. Doar că după două zile, când se întoarce acasă, soţia constată că a fost deja „înlocuită” de o jună sexy. Conflictul furtunos este condus cu naturalețe de interpreții celor doi soți (Gabriel Fătu şi Ana Odagiu), alături de Ispita (Doina Teodoru), foarte pricepută în a turna gaz pe foc. Comedia ilustrează vesel modul în care este perceput adulterul în zilele noastre. „Ispită pentru soțul meu” se joacă pe 24 februarie, de la ora 19:00, la Sala Dalles din București.
Istorii din Bucureștiul de altădată: „Femeia, eterna poveste”
Sărbătoarea Dragobetelui este întâmpinată de echipa Teatrului „Stela Popescu” din Capitală în atmosfera Bucureștiului interbelic, fermecător reconstituită în spectacolul „Femeia, eterna poveste”, o producție ce împletește misterul, acțiunea și istoriile inspirate de personaje și fapte reale cu muzica, dansul și momentele de cabaret. Acțiunea se petrece pe terasa locantei „Leul și Cârnatul”, unde o apariție mondenă surprinzătoare stârnește zarvă, amintind de o crimă misterioasă, încă nerezolvată. Între protagoniști pe scenă îi veți putea remarca pe Crina Matei, Daniel Filipescu, Ana Maria Ivan, Cristian Neacșu, Sorin Aurel Sandu și Viorel Păunescu. Reprezentația spectacolului „Femeia, eterna poveste” o puteți vedea pe 24 februarie, de la ora 19:00, de Sala Savoy a Teatrului „Constantin Tănase” din București.
Ionică Minune, aniversat la Festivalul Muzicii Lăutărești de la Sala Palatului
Fanii muzicii lăutărești au ocazia unei întâlniri unice cu cei mai renumiți artiști de profil din România și din străinătate, în cadrul Festivalului Muzicii Lăutărești, un eveniment creat de maestrul acordeonist Ionică Minune, ajuns acum la cea de-a treia ediție. Pe 25 februarie, de la ora 12:00, la Sala Luceafărul din Capitală are loc Gala Tinerelor Talente, în care se întrec reprezentanții noii generații de lăutari, iar pe 26 februarie, de la ora 17:00, la Sala Palatului are loc Concertul „Cântarea României”, un maraton muzical de cinci ore care va reuni pe aceeași scenă artişti renumiți, precum Steliana Sima, Constantin Enceanu, Mariana Căpitănescu, Ionel Tudorache, Bogdan-Mihai Simion, Panseluța Feraru, Marian Mexicanu și, bineînțeles, maestrul Ionică Minune. Născut în februarie 1959, artistul își va aniversa pe scenă ziua de naștere, alături de public și de prieteni, marcând, totodată, o carieră de aproape cinci decenii, în care a făcut cunoscute ritmurile autentice românești în toate colțurile lumii.