Main menu

header

935 28 1de Georgiana Mihalcea

Există nenumărate întrebări cu privire la plinta potrivită pentru pardoseli. De la ce culoare să aibă, dacă ea merge asortată cu parchetul sau cu tâmplăria ușilor interioare la întrebări privind înălțimea acesteia. Dar înainte de toate: ce este plinta? Este un element de finisaj care se montează la contactul dintre pardoseală și perete cu rolul de protecție al rosturilor perimetrale. Designerul de interior Adela Pârvu (medalion; adelaparvu.com) ne-a răspuns la toate aceste întrebări pentru a putea face în final alegerea perfectă.

„Acoperă fisurile și imperfecțiunile”

- Care este rolul acestui element de design?

- Plintele au un rol de protejare a pereților și pardoselii, de mascare a imperfecțiunilor și de sigilare a rosturilor perimetrale, dar deopotrivă au și un rol estetic. Orice pardoseală are terminațiile imperfect către perete. Și asta pentru fie pereții nu sunt perfect drepți, fie pentru că materialele folosite pentru pardoseală trebuie tăiate, iar în urma acestei operațiuni apar fisuri sau neregularități. Plinta protejează peretele de daune cauzate de mobilier, aparate electrocasnice sau alte obiecte care se pot ciocni de acesta. De asemenea, asigură protecția peretelui la manevrele care se fac pentru curățirea spațiului, lovituri cauzate de aspirator sau umezeala rezultată în urma întrebuințării mopurilor.

- Există și alte motive pentru care este important să o montăm?

- Da, de exemplu pentru că poate ajuta la protejarea marginilor pardoselii de deteriorarea cauzată de murdărie, apă sau alte substanțe care se pot acumula în acea zonă. În privința apei, aceasta este oprită să ajungă sub pardoseală, ceea ce împiedică formarea mucegaiurilor. Și, în final, să nu uităm că plinta poate fi folosită ca element de design pentru a îmbunătăți aspectul estetic al încăperii. De multe ori îmi place să spun că plinta arată ca manichiura french, asta pentru o comparație mai pe înțelesul doamnelor.

„Înălțimea potrivită depinde de dimensiunile camerei”

935 28 2- Cum alegem înălțimea corectă?

- Înălțimea potrivită a plintei depinde de mai mulți factori, inclusiv de dimensiunile camerei, de tipul de podea și de stilul de design. În general, plintele sunt disponibile în înălțimi standard, care variază de la 5 până la 12 cm. Dacă aveți o cameră mică, o plintă mai mică poate fi mai potrivită pentru a nu reduce vizual spațiul. În camerele mai mari, plintele mai înalte pot fi folosite pentru a umple mai bine spațiul.

- Contează grosimea pardoselii?

- Dacă aveți o pardoseală mai groasă, cum ar fi din parchet sau podeaua din lemn masiv, o plintă mai înaltă poate fi necesară pentru a acoperi și a proteja marginile expuse ale podelei. În cazul pardoselilor mai subțiri, cum ar fi cele din PVC, o plintă mai mică poate fi suficientă. Plintele pot fi folosite pentru a crea un impact vizual în camerele casei, așadar trebuie să se potrivească cu stilul de design pe care îl alegeți. Plintele mai înalte pot fi potrivite pentru interioarele tradiționale, clasice, în timp ce cele mai mici și mai subțiri se potrivesc mai bine cu interioarele moderne.

„Pot fi asortate cu uşile interioare, cu pereţii sau cu pardoseala”

935 28 3- Cu ce se asortează?

- Plintele pot fi asortate cu ușile interioare, cu pereții sau cu pardoseala, în funcție de preferințe și de stilul de design ales. Alegerile sunt practic personalizate. Dacă doriți un aspect uniform, puteți alege plinte care se asortează cu pardoseala. De exemplu, dacă aveți o podea din lemn, puteți opta pentru o plintă din lemn care se potrivește cu textura și culoarea podelei, chiar dacă aveți uși albe sau de altă culoare. În situația în care vreți să creați un contrast, puteți alege plinte care se asortează cu ușile interioare sau cu pereții. De exemplu, puteți opta pentru o plintă albă dacă ușile interioare sau pereții sunt albi, sau o plintă de culoare închisă dacă ușile interioare sau pereții sunt de culoare deschisă.

- Plintele sunt alese și în funcție de cornișe?

- Nu există o regulă strictă care să spună că plintele trebuie să fie alese în funcție de cornișe. În general, cornișele sunt utilizate pentru a crea o linie superioară între pereți și tavan, în timp ce plintele sunt utilizate pentru a acoperi joncțiunea dintre pardoseală și pereți. Cu toate acestea, dacă doriți să creați un aspect uniform și coerent în încăpere, puteți apela la plinte și cornișe care au aceeași formă sau același stil. De exemplu, puteți alege unele cu o formă simplă și dreaptă pentru a crea un aspect minimalist și modern. În general, alegerea plintelor și cornișelor depinde de stilul de design pe care îl doriți pentru locuința voastră și de modul în care vreți să arate elementele de finisaj din încăpere.

„Plintele mai înalte pot fi potrivite pentru interioarele tradiționale, clasice, în timp ce acelea mai mici și mai subțiri se potrivesc mai bine cu interioarele moderne“

„În general, plintele sunt mai puţin vizibile decât pereţii sau pardoseala, aşadar puteţi să le alegeţi în funcţie de preferinţe şi de stilul de design pe care îl doriţi pentru camerele casei voastre“

„Cele mai comune sunt cele din lemn, MDF şi duropolimer“

- Din ce materiale se poate confecționa?

- Există o varietate de materiale din care se pot confecționa plinte de pardoseală. Cele mai comune sunt plintele din lemn, MDF (o pastă obținută tot din lemn), PVC, aluminiu, piatră, cărămidă, ceramică sau duropolimer (un material termorezistent).

- Spune-ne câteva cuvinte despre fiecare în parte!

- Plintele din lemn se potrivesc bine cu podelele din lemn, piatră, ceramică, microciment și pot adăuga un aspect natural și cald încăperii. Cele din MDF sunt cunoscute datorită costurilor mai reduse și a ușurinței de instalare. Plinte din PVC sunt rezistente la apă și la uzură și sunt o alegere populară pentru băi, bucătării și unde se montează parchet laminat, fiind și foarte ieftine. Acestea pot fi ușor curățate și sunt disponibile într-o gamă largă de culori. Cele din aluminiu sunt rezistente și durabile și pot fi o alegere bună pentru zone cu trafic intens.

- Care sunt cele mai rezistente?

- Aș începe aici cu plinte din piatră care pot adăuga o notă elegantă și sofisticată încăperii, dar sunt mai scumpe și mai greu de instalat pentru că necesită multă migală și manoperă specializată. Trecem la cele din ceramică pe care le găsim la secțiunea de plăci ceramice ca și completări ale gresiei, dar montajul lor trebuie făcut migălos. Plintele din cărămidă sunt populare pentru casele cu aspect rustic sau industrial. Acestea pot fi lăsate în culoarea naturală a cărămizii sau pot fi vopsite în diferite culori. Și, în final le avem pe cele din duropolimer. Acesta este un material termoplastic, care se obține prin amestecarea mai multor componente polimerice, astfel încât să se obțină proprietăți specifice, cum ar fi rezistența la impact și la foc, duritatea și flexibilitatea.