Main menu

header

957 27 1de Gheorghe Zmaranda

Toamna, anotimpul care vorbește despre compromis ca fiind un nou început, vine într-o paletă bogată de culori și texturi. Aproape orice din natură poate fi folosit pentru a-i da un alt sens, pentru a crea decoruri interesante pentru interior și exterior. Dovlecii, indiferent de dimensiunea lor, pot fi folosiți în diferite moduri pentru a realiza decoruri de toamnă. La finalul lunii octombrie, pe 31 mai exact, are loc Halloweenul, sărbătoare preluată și de unii români. Dovlecii sunt folosiți, în mod special, ca decor pentru această sărbătoare, dar ei pot fi transformați și în alte obiecte ornamentale.

Vaze pentru un decor rustic, dar foarte elegant

957 27 2Una dintre ideile interesante prin care putem da o altă utilitate dovlecilor este aceea de a-i transforma în vaze. În funcție de florile alese și de accesorii (frunze, licheni sau mărgele, funde decorative) puteți crea un decor rustic, dar foarte elegant. Pentru a realiza aceste vaze naturale trebuie să faceți un capac în partea superioară a dovleacului și să îi goliți interiorul de pulpă. În cazul în care doriți ca durata de viață a vazei să fie mai lungă, este indicat să puneți la uscat dovleacul. Dacă vă interesează să îl păstrați pentru scurt timp, atunci puteți să îl folosiți fără a-l usca în prealabil. Pentru a păstra florile vii, puteți folosi un burete floral, pe care să îl umeziți, îl puneți în interiorul dovleacului și fixați în el tulpinile. Puteți alege pentru realizarea aranjamentului flori de sezon sau chiar flori uscate. O altă variantă, dar care implică tot folosirea florilor, este aceea de a crea un decor pe suprafața dovleacului, fără a fi nevoie să i se golească interiorul. În general, pentru a realiza un astfel de proiect, este nevoie de dovleci de dimensiuni mai mari. Puteți, spre exemplu, să aranjați florile în forma unei inimi. Decideți ce formă vreți pentru aranjamentul floral și faceți câteva semne pentru a știi unde să faceți găurile. Pentru a nu exista goluri mari în aranjament, faceți găurile la cel mult doi centimetri una de alta, dar și în funcție de dimensiunea florilor folosite. Tăiați tija florilor scurt, să rămână din tulpină circa 2 cm, și introduceți-le în găurile din dovleac.

Pictură, mesaje inspiraționale sau flori presate lipite

957 27 3Dacă este curătață cu atenție, coaja dovleacului poate deveni suport pentru pictură. Dacă nu aveți un talent deosebit în acest sens, puteți realiza pur și simplu niște fețe haioase. Este o activitate foarte potrivită, mai ales pentru copii. Spălați dovleacul, astfel încât coaja lui să fie curată și schițați ochii, nasul și gura. Pentru a crea un efect și mai realist puteți realiza din carton sau alte materiale reciclabile o pălărie pe care să o puneți dovleacului. Dacă nu vă descurcați deloc cu pictura, puteți vopsi dovlecii integral în alte culori. Îi puteți vopsi complet roz sau violet și puteți scrie pe ei mesaje variate. Dovlecii își pot schimba înfășișarea și dacă lipiți pe ei flori presate. Pentru un astfel de proiect trebuie însă să aveți deja florile. Dacă nu le-ați presat din timp, puteți cumpăra deja presate. Este foarte important să spălați dovlecii bine. Este necesar să îi degresați cu apă și săpun pentru a îndepărta toată murdăria. Ulterior trebuie lăsați la uscat cel puțin jumătate de oră. Înainte de lipirea florilor este important ca dovlecii să fie complet uscați. Pentru a lipi florile folosiți adeziv. Pentru a le presa uniform folosiți o pensulă fină. Ideal este să lipiți plante mai puțin lemnoase care, după presare, au aspectul unor foițe. Sunt foarte potrivite panseluțele sau ferigile. Astfel este mai ușor să le lipiți.

Felinare pentru seri cu magie

957 27 4O utilizare destul de comună a dovlecilor este sub formă de felinare. Pentru un astfel de proiect aveți nevoie de un dovleac mai înalt. Este important ca acesta să fie bine copt pentru că astfel va fi mai ușor de golit de conținut. Trasați schița modelului de pe dovleac cu un marker care poate fi șters în cazul în care greșiți. Puteți folosi un șablon de hârtie, lipit pe dovleac pentru a realiza corect modelul, în cazul în care acesta este mai complex. Întoarceți dovleacul cu susul în jos și faceți o gaură în spatele lui. Astfel tăietura nu va fi vizibilă, iar imaginea dovleacului va fi intactă. Dacă intenționați să folosiți lumânări de ceară, este indicat să faceți totuși o mică gaură de aerisire a căldurii și a fumului eliminat de acestea. Goliți conținutul cu atenție (în acest sens puteți folosi, spre exemplu, o lingură de înghețată), astfel încât să nu provocați distrugerea coajei de dovleac. Pentru sculptura propriu-zisă a dovleacului puteți folosi un set de sculptură sau un cuțit de mici dimensiuni, dar foarte bine ascuțit. Tot acest proces necesită multă atenție, iar dovleacul trebuie să fie neclintit pentru a nu strica modelul. După ce ați sculptat modelul dorit, puteți pudra în interiorul lui scorțișoară. După ce se va usca, parfumul ei va persista. În locul lumânărilor naturale puteți folosi „lumânări” reutilizabile, care funcționează pe baterii.

În fiecare an, pe 26 octombrie, este sărbătorită Ziua Internaţională a Dovleacului

Ştiaţi că...

... există peste 150 de soiuri diferite de dovleci în lume astăzi?

... potrivit Guiness World Record, cel mai greu dovleac din lume cântărește 1.246,9 kilograme? Acesta a fost prezentat de Travis Gienger (SUA) la cea de-a 50-a ediție Safeway World Championship Pumpkin Weigh-Off, organizată în Half Moon Bay, California, SUA, pe 9 octombrie 2023

Reţetă simplă de dovleac la cuptor cu feta

În zilele reci de toamnă puteți încerca o rețetă foarte simplă cu dovleac. Preîncălziți cuptorul la 180°C. Aranjați dovleacul, spălat și tăiat în felii, în prealabil, într-o tavă mare, puțin adâncă. Stropiți cu ulei de măsline și împrăștiați peste fulgi de ardei iute. Se lasă la cuptor circa 30 de minute până se rumenesc felii. Puteți verifica cu o scobitoare sau o furculiță consistența lor. În momentul în care sunt făcute acestea sunt moi. Adăugați feta în ultimele cinci minute de gătit.