Main menu

header

De-a lungul secolelor au influenţat destinele celor care au crezut în simbolistica lor - Semnificaţia cărţilor de tarot (III)

    Tarotul este o modalitate de a cerceta trecutul, de a găsi răspunsuri pentru prezent şi de a prezice viitorul cu ajutorul unor cărţi de joc ce conţin simboluri mistice şi imagini. După cum spuneam, Arcana Majoră este compusă din 22 de cărţi, ce reprezintă mesaje simbolice, elemente în universul psihic şi experienţele pe care le vom aduna în călătoriile noastre spirituale. Arcana Majoră include toate cărţile asociate cu Tarotul, fiecare numerotată cu un număr roman. Continuăm prezentarea cărţilor de tarot.

IV. Împăratul - Lider, paternitate Această carte guvernează elementele conştiente, localizate în lumea materială. Împăratul este o versiune învechită a Magicianului, cunoştinţele sale despre afaceri oferindu-i un loc pe tron. El ţine lumea în mâna stângă, iar în dreapta, un sceptru în formă de T. Lumea este reprezentată în numerologie de numărul 4. Litera T este folosită în construcţii şi design, pentru matematică şi planuri.    Această carte reprezintă felul în care lucrurile sunt făcute.
 

     V. Preotul - Reguli convenţionale Acest personaj reprezintă sinele fiinţei noastre, învăţătorul şi intuiţia. Aceasta din urmă este o colecţie a tuturor lucrurilor din mintea noastră conştientă, trimise către subconştient. Acesta din urmă analizează informaţia şi o trimite la rândul său înapoi, către conştient. Adevărata intuiţie este bazată pe motive şi pe o colecţie de fapte. Coroana preotului are cinci puncte, ce reprezintă cele cinci simţuri. De asemenea, are trei niveluri, cele trei etaje ale minţii: conştiinţa, subconştientul şi supraconştientul. Fundalul gri este simbolic pentru înţelepciune, deoarece această culoare este o combinaţie de negru şi alb, este balanţa celor două forţe.
    Cheile de la picioarele personajului din această carte reprezintă accesul către supraconştient, pentru că, prin unirea conştientului cu subconştientul, se obţine iluminarea.

VI. Îndrăgostiţii - Relaţii, alegeri în dragoste Această carte este simbolică pentru relaţiile de iubire şi pentru partenerii de viaţă. Reprezintă uniunea opusurilor, dar şi a lucrurilor compatibile. Bărbatul şi femeia stau faţă în faţă, sunt dezbrăcaţi (astfel se evidenţiază diferenţele dintre cei doi). Bărbatul priveşte spre femeie, în timp ce ea se uită la îngerul de deasupra.
    Acesta din urmă este simbolic pentru supraconştient. Bărbatul reprezintă mintea conştientă, iar femeia, subconştientul. Aceasta este ordinea ce trebuie urmată - conştientul, subconştientul, supraconştientul - pentru a ajunge la sursa puterii şi pentru a ne inspira în vederea obţinerii inspiraţiei. Copacul din spatele bărbatului reprezintă semnele zodiacale, 12 la număr, iar cel din spatele femeii semnifică înţelepciunea. Şarpele din acesta din urmă este simbolic pentru forţa kundalini ce se înalţă din cel mai înalt punct. Dacă ar rămâne încolăcită jos, ar însemna că vom fi mereu legaţi de materie.

VII. Carul - Raţiunea ce stăpâneşte emoţiile, călătorii, direcţii noi Conducătorul carului controlează caii fără frâie. El deţine puterea de a stăpâni atât forţele pozitive, cât şi pe cele negative, reprezentate de sfincşii alb şi negru. Această carte este simbolică pentru suflet şi pentru învelişul fizic. De asemenea, reprezintă vorbirea. Vocabularul poate servi ca o protecţie prin puterea vorbelor ce pleacă dintr-un suflet şi ajung în altul. Pătratul de pe pieptul personajului din această carte este semnificativ pentru ordine şi pentru controlul asupra lumii materiale.

VIII. Forţa
- Ură, hotărâre, caracter Această carte reprezintă controlul asupra forţelor materiale. Leul este un simbol al focului lăuntric sau kundalini ce zace încolăcită în noi, la baza spinării. Femeia este simbolică pentru subconştientul ce controlează funcţiile vitale, fără a avea nevoie de conştient. Ea controlează leul cu o atingere spirituală, blândă.

IX. Eremitul
- Înţelepciune, căutarea sufletului, introvertire Acest personaj stăpâneşte toate elementele trecutului şi stă pe muntele împlinirilor. Crestele înzăpezite semnifică izolarea sa, din cauza faptului că înţelepciunea neobişnuită îl desparte de restul lumii. În această poziţie, eremitul ţine un felinar pentru a lumina drumul ce va fi străbătut de ceilalţi către iluminare şi căutarea înţelesurilor. Lumina este alcătuită din două triunghiuri, unul în sus şi altul în jos.

X. Roata
- Eparhia vieţii, destin bun sau rău Această carte reprezintă lupta pentru înţelegerea propriei persoane. Când acest lucru se întâmplă nu vom fi fără posesiuni materiale. Numărul 10 semnifică un nou ciclu, iar în numerologie, 10 este egal cu 1. Figura umană cu cap de şacal simbolizează evoluţia omului, iar urechile deasupra centrului roţii înseamnă de fapt că intuiţia şi vocea interioară îi permit omului să se ridice la un nivel mai înalt. Sfinxul de deasupra roţii reprezintă idealul spre care tindem cu toţii, ciclul complet ce echilibrează caracteristicile femeieşti cu cele bărbăteşti. Personajele din colţ reprezintă sumele fixe ale zodiacului.

XI. Justiţia
- Echilibru sufletesc, aspecte legale Acest semn echilibrează relele din trecut şi le corectează. La fel ca şi în legile karmice, există o cauză şi un efect pentru fiecare acţiune pe care o facem. Sabia este ţinută sus, cu mâna dreaptă, pentru a reprezenta acţiunea de a corecta greşelile, iar susţinerea balanţei justiţiei semnifică îndepărtarea gândurilor negative. (va urma) Dana Purgaru