de Dana Purgaru
Creşteri de preţuri la gaze, electricitate şi combustibil, scăderi draconice de cheltuieli pe toate planurile, dar şi de salarii, achitarea datoriilor către FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială şi o clasă mijlocie, şi aşa aproape inexistentă în România, zdrobită sub zbaterile „greilor” şi prăvălită peste săracii deveniţi şi mai săraci. 2013 se pare că va fi „anul scadenţei generale” în România, potrivit specialiştilor. Situaţia economiei mondiale nu este deloc mai „roz”.
Dr. Doom prezice „furtuna perfectă”
Nouriel Roubini, economistul care a devenit cunoscut în lumea întreagă după ce a prevăzut criza mondială, a anunţat că economia globală se îndreaptă spre o criză endemică, iar speranţele salvării sunt tot mai mici, deoarece capitalismul se va autodistruge. „Dr. Doom”, cum este supranumit Roubini, a declarat că anul viitor urmează „colapsul zonei euro, stagnarea SUA din cauza deteriorării situaţiei fiscale, creşterea preţului petrolului din cauza războiului din Iran şi picajul dur al Chinei şi al pieţelor emergente. Există prea multă datorie a mediului privat şi a celui guvernamental. Din datorie nu poţi să ieşi decât prin economisire, printr-o creştere economică puternică sau prin metoda periculoasă a inflaţiei”. Practic, Roubini a apelat la tema enunţată de Karl Marx, potrivit căreia capitalismul se va autodistruge mai devreme sau mai târziu.
Austeritatea frânează investiţiile şi consumul
Dr. Doom are şi o soluţie la această situaţie: „stimularea economiei sub forma investiţiilor în infrastructură, creşterea taxelor pentru cei bogaţi, reducerea datoriilor şi reglementarea mai strictă a sistemului financiar”. De asemenea, el a mai spus că măsurile de austeritate frânează investiţiile şi consumul, deci soluţia reală este găsirea unui plan de stimulare economică, nu austeritatea. Uşor de spus, greu de făcut. Mai ales când există interese ca faimoasa „criză”, din care unii - speculanţii - au numai de câştigat, să continue. Exemplul clar în acest sens este Grecia, ce a fost sacrificată din cauza datoriilor, iar marile afaceri din acea ţară, la fel ca şi multe domenii, au fost preluate pe nimic de investitori „strategici”. Se pare că urmează Portugalia, Spania (care are cel mai mare şomaj din zona euro şi a început deja să-şi acopere necesarul de finanţare din 2013 cu două emisiuni de obligaţiuni în valoare cumulată de peste 7 miliarde de euro, pentru a se feri pe cât posibil de un ajutor financiar extern) şi Italia. Foarte afectate vor fi şi Marea Britanie, Germania şi Franţa (ale cărei motoare ale economiei sunt în pană) - de la care, de altfel, se aşteaptă salvarea zonei euro - dar şi SUA. În opinia lui Roubini, Grecia ar putea ieşi din zona euro în 2013, înaintea Spaniei şi Italiei, care au mari şanse să părăsească zona euro la sfârşitul anului viitor.
Ieşirea Germaniei din zona euro ar distruge moneda europeană
Potrivit altor experţi europeni, cel mai mare pericol îl reprezintă o eventuală ieşire din zona euro a Germaniei, ţara cu cea mai puternică economie din UE şi care contribuie cu 25% la bugetul Uniunii. Însă acest lucru se pare că nu s-ar întâmpla mai devreme de alegerile programate în septembrie 2013. Potrivit ziarului britanic „The Financial Times”, în lumea bancară americană se vehiculează informaţia potrivit căreia colapsul zonei euro poate avea loc în maximum doi ani, din cauza renunţării la această monedă unică a ţărilor-cheie.
România, bună de plată
Pentru România urmează un an negru. Turbulenţelor economice din vecinătate, ce ne influenţează direct, li se vor adăuga: liberalizarea preţurilor la gaze şi electricitate ce ar putea mări, potrivit specialiştilor, chiar şi cu 80% factura la căldură şi la lumină, limitarea draconică a cheltuielilor statului pentru a „vindeca” problemele economice şi începerea rambursării împrumutului de aproape 20 de miliarde de euro (plus dobânzi) de la FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Potrivit analistului economic Ilie Şerbănescu, 2013 nu are cum să fie un an bun pentru noi. „Cu poverile şi mai şi adăugate ulterior în cârca lui 2013, devine şi mai ridicol să-i atribui acestuia puterile magice, de natură providenţială, cu care să rezolve toate menţionatele probleme şi să mai consemneze şi o creştere economică de care ne vorbesc în mod mincinos unii, în frunte cu FMI, care este interesat a camufla eşecul reţetelor prescrise României”, şi-a exprimat analistul opinia. Cei mai afectaţi vor fi românii din aşa-zisa clasă mijlocie. „Spre deosebire de săraci, care vor primi niscai compensaţii în calitate de consumatori vulnerabili, aceasta nu va primi nimic, iar reprezentanţii ei din întreprinderile mici şi mijlocii vor fi ca antreprenori pur şi simplu năruiţi de un calendar de liberalizări extrem de rapid, aproape fulgerător, cu sporiri de 10%-15% pe trimestru”, a mai declarat Ilie Şerbănescu.
De asemenea, în anul ce vine ne putem aştepta la creşterea preţurilor la carburanţi, la un curs defavorabil faţă de euro şi la preţuri mai mari la alimentele de bază, din cauza secetei severe ce va fi. Nici cu şomajul nu vom sta mai bine din cauza lipsei investiţiilor în ţara noastră.
China, pe muchie?
În ceea ce priveşte China, au apărut informaţii potrivit cărora sistemul financiar se prăbuşeşte. Astfel, conform unui raport al PriceWaterhouseCoopers, creditele ajunse la scadenţă şi neplătite sunt estimate la suma de 489 de miliarde de yuani la finalul celui de-al doilea semestru al acestui an. La finalul anului 2011, aceste credite, predispuse să devină neperformante, erau de doar 112,9 miliarde de yuani, ceea ce înseamnă că, în doar şase luni, creditele devenite restante au crescut cu 333%. Potrivit experţilor, problemele economice ale Chinei sunt cauzate, în principal, de factori care nu sunt sub controlul său, adică de situaţia din Europa şi Statele Unite, iar cum acestea vor avea mari probleme anul viitor, este evident că nici chinezii n-o vor duce mai bine.
SUA, ameninţate de „vârful fiscal”
Şi în SUA vremurile vor fi extrem de grele în 2013, dacă nu chiar haotice. Analiştii anticipează o scădere a PIB-ului din cauza „vârfului fiscal”, adică o nouă majorare a taxelor şi impozitelor şi o reducere a cheltuielilor bugetare menite să reducă datoria ţării, care se află la cel mai înalt nivel din ultimii 70 de ani. Toate acestea vor duce la creşterea şomajului din cauza scăderii investiţiilor, iar preţurile alimentelor vor creşte şi din cauza secetei care a afectat anul acesta 80% din suprafaţa ţării.
În restul ţărilor, în special în cele sărace şi afectate de şomaj, unde oamenii cheltuiesc mai mult de jumătate din veniturile familiale pe alimente, se prevăd revolte, din cauza faptului că preţurile vor sări în aer ca urmare a secetei ce a afectat foarte multe state exportatoare de cereale.
Pe termen lung, experţii internaţionali spun că este previzibilă înfiinţarea unei Autorităţi Globale Monetare (GMA), ce ar veni cu o nouă monedă unică şi ar surclasa Fondul Monetar Internaţional (FMI). De asemenea, aceasta ar îngloba bancheri din SUA, Marea Britanie, Uniunea Europeană, Japonia, China, Arabia Saudită şi Brazilia. „Va fi finanţată prin contribuţii obligatorii de fiecare ţară care se va angaja la aceasta şi de prime de tip asigurare plătite de companiile financiare globale, publice sau private”, a declarat profesorul american Jeffrey Garten, membru al Consiliului pentru Relaţii Externe (CFR) pentru „Financial Times”. Potrivit pasionaţilor de conspiraţii mondiale, acest sistem de control se va detaşa de autorităţile statelor şi va exercita, de fapt, un control global al banilor... şi nu numai.
„Soarta lumii depinde de ce decizii vor lua guvernele şi băncile centrale“ (raportul Morgan Stanley)
„Uneori e necesară o criză pentru ca oamenii să cadă de acord asupra faptului că nu mai poate fi amânat ceea ce era evident că trebuia făcut cu ani în urmă“ (Gordon Brown, fostul premier al Marii Britanii, BBC, 2009)