de Dana Purgaru
- Erupţii solare, fenomene meteo extreme şi un asteroid care va „rade“ Pământul...
Printre fenomenele cel mai îngrijorătoare care ne vor da fiori în anul ce vine se numără două evenimente foarte importante: o erupţie solară fără precedent în timpurile noastre şi trecerea unui asteroid foarte aproape de Pământ. Pe lângă acestea, oamenii de ştiinţă prevăd fenomene meteo extreme, ce vor cauza multe pierderi de vieţi omeneşti.
„Ştim că asta va urma, dar nu ştim cât de rău va fi”
Pământul ar putea fi paralizat anul viitor timp ce câteva luni de efectele celei mai puternice serii de explozii solare, când ne putem aştepta la un vârf al activităţii astrului, potrivit specialiştilor de la NASA. Exploziile vor duce la o puternică activitate electromagnetică, ce ar putea cauza întreruperi masive de energie electrică, lipsa mijloacelor de comunicare, de navigaţie, dar şi de transport, paralizarea sateliţilor, imposibilitatea asigurării serviciilor medicale şi de distribuţie, lipsa banilor cash şi probleme majore în desfăşurarea activităţilor de zi cu zi. Per total, haos. „Ştim că asta va urma, dar nu ştim cât de rău va fi”, a declarat dr. Richard Fisher, director în cadrul NASA.
Petele de pe Soare sunt situate în regiunea 1416, iar eventualele explozii vor fi îndreptate chiar spre Pământ. Acestea vor aduce un câmp electromagnetic puternic, cu posibilitatea de formare a aurorelor, informează SpaceWeathercom.
Nivelul de radiaţii solare va fi masiv
Se preconizează că explozia solară ar putea semăna cu cea din 1859, ce a produs dezastru în Europa şi America, arzând liniile de telegraf de pe ambele continente. Potrivit dr. Liam Fox, secretar în Ministerul Apărării al SUA, dezastrul ar fi incomensurabil în timpurile moderne dacă explozia ar egala-o pe cea din 1859, şi de aceea este nevoie urgentă de elaborarea unor strategii de apărare şi de supravieţuire. Autorităţile americane sunt deja în alertă.
Ciclul de energie magnetică atinge apogeul o dată la 22 de ani, în timp ce numărul de pete solare ajunge la nivelul maxim o dată la 11 ani, iar în 2013, acestea se vor combina, fapt ce va duce la un nivel incredibil de mare de radiaţii solare ce vor ajunge pe Pământ.
Numai în SUA, inelele de foc, ce vor avea puterea a 100 de bombe cu hidrogen, ar putea cauza de 20 de ori mai multe pagube decât Uraganul Katrina.
Dacă în ceea ce priveşte aparatura oamenii de rând nu au prea multe de făcut, este foarte important ca fiecare dintre noi să îşi protejeze sănătatea de intensitatea razelor ultraviolete ce va atinge nivelul maxim anul ce urmează. Astfel, specialiştii recomandă populaţiei, pentru 2013, mai mult ca oricând, să nu se expună la soare fără protecţie, chiar dacă e vorba despre simple plimbări în aer liber şi nu neapărat despre plajă.
De asemenea, experţii sugerează ca oamenii să aibă mereu în case provizii şi bani lichizi.
Asteroidul „DA14” ne dă târcoale
Luna februarie ne va da emoţii de proporţii din cauza unui asteroid recent descoperit. Botezat de astronomi „DA14”, acesta va trece atât de aproape de planeta noastră în jurul datei de 15 februarie, încât ar putea distruge un număr considerabil de sateliţi, potrivit experţilor NASA. Astronomii din cadrul Observatorului LaSagra din Spania au descoperit acest „intrus” la 23 februarie 2012. Deşi are un diametru de numai 45 de metri, va trece la mică distanţă de Terra. Conform datelor din prezent, Staţia Internaţională Spaţială nu ar fi lovită de acest asteroid.
Până în prezent, astronomii nu consideră asteroidul drept un pericol major, declarând chiar că acesta va putea fi văzut cu ajutorul unor binocluri şi lunete de rezoluţie bună. Însă, cercetătorii iau totuşi în calcul şi factorul gravitaţiei Terrei, care ar putea modifica traiectoria iniţială a asteroidului, o dată ce acesta va trece prin apropierea planetei noastre.
Dacă asteroidul „DA14” va lovi Terra, oamenii de ştiinţă estimează că, sub impactul greutăţii de circa 130 de tone a asteroidului, şocul resimţit va fi comparabil ca forţă cu impactul provocat de explozia unei bombe de 2,4 megatone.
Terra „fierbe”
Una dintre cele mai mari temeri ale omului este frica de cutremur. Din păcate, se pare că pământul „fierbe” în această perioadă şi ne putem aştepta la mişcări destul de serioase. Interiorul Terrei rezonează cu exteriorul, iar efectele încălzirii globale, pe care le resimţim la suprafaţă, influenţează plăcile tectonice şi magma. Potrivit Global Weather Oscillations, cea mai turbulentă perioadă din acest punct de vedere ar putea fi iulie 2013 şi perioada decembrie 2013 - martie 2014.
România ar putea fi lovită de un cutremur oricând, chiar şi în 2013. „Cutremurul din ţara noastră nu va fi dintre cele mari, va avea o magnitudine 7,1-7,7 pe scara Richter. Va avea loc la curbura Carpaţilor, în Vrancea”, a declarat George Purcaru, şeful Comisiei Europene de Seismologie. În ciuda asigurărilor date de specialişti, că acest fenomen nu va fi unul „mare”, este evident că ar putea distruge mare parte dintre clădirile vechi din România.
• Pe baza estimărilor, oamenii de ştiinţă apreciază că, din punct de vedere al uraganelor, în 2013 vor avea loc unele „surprize“ neplăcute, aproape la fel ca în 2012.
Încălzirea globală nu mai este un mit. Ea face parte din ciclul normal al Terrei, dar este influenţată şi accelerată şi de poluare. Din această cauză, şi în 2013 oamenii de ştiinţă se aşteaptă la fenomene meteorologice extreme. Unele părţi ale lumii se vor confrunta cu secete, iar în alte zone se vor manifesta precipitaţii abundente, inundaţii şi alunecări de teren. Seceta din vara lui 2012 a afectat Europa şi mai ales Statele Unite ale Americii, iar dacă fenomenul se va manifesta şi anul viitor, se estimează creşteri foarte mari la preţul alimentelor, o criză de cereale, foamete şi chiar revolte sociale. În ceea ce priveşte încălzirea globală, în ultimii 30 de ani, media şi recordul de temperatură au crescut simţitor, ceea ce dublează probabilitatea de a ne confrunta cu fenomene climatice extreme, ce pot devasta anumite zone. Practic, vara va fi din ce în ce mai cald, vor exista multe fenomene meteo extreme, iar iernile vor fi din ce în ce mai „tăioase”. Să nu uităm că vara lui 2012 a fost cea mai călduroasă de când se fac măsurători în România, prin numărul şi mai ales persistenţa zilelor caniculare, cu temperaturi de peste 35 de grade Celsius, şi a nopţilor tropicale, cu peste 20 de grade Celsius. Şi Elchin Khalilov, preşedintele Organizaţiei Mondiale pentru Cooperare Ştiinţifică, a avertizat că în 2013 se vor intensifica dezastrele naturale şi evenimentele meteorologice extreme ce vor avea la bază activitatea solară intensă şi intensificarea proceselor din miezul Pământului. „Deplasarea polului nord magnetic s-a accentuat, ceea ce arată o intensificare a proceselor din interiorul miezului Pământului, ce generează câmpul magnetic”, a explicat Khalilov. „Natura le reaminteşte oamenilor despre pericolul care îi pândeşte. Dar se pare că nici oamenii, nici guvernele nu sunt pregătite să înţeleagă aceste avertismente ameninţătoare”, a mai spus Elchin Khalilov.
„Confirm că în 2013 vor fi cutremure mari, taifunuri, inundaţii, incendii şi erupţii vulcanice între 10 februarie 2013 şi 25 martie 2013 şi între 22 aprilie 2013 şi 25 mai 2013. Acestea vor fi cauzate atât de erupţiile solare, cât şi de oscilaţiile gravitaţionale şi de presiunea scăzută a aerului determinate de activitatea celor şapte planete: Soarele, Venus, Marte, Mercur, Jupiter, Neptun şi Saturn“ (Vasudev Moolrajani, cunoscut om de ştiinţă din India)