de Elena Şerban
Donald Fauntleroy Duck este unul dintre cele mai populare personaje de desene animate din toate timpurile, invenţie a lui Walt Disney. Este îmbrăcat mereu în cămaşă de marinar, are papion şi beretă, dar nu are pantaloni. Cunoscătorii în desene animate afirmă că ziua de naştere a gălăgiosului, dar simpaticului răţoi este 13 martie 1934, chiar dacă primul film animat al cărui personaj a fost Donald, „The Wise Little Hen”, a fost lansat la 9 iunie 1934. Se spune că deoarece s-a născut pe 13, într-o zi de vineri, are permanent ghinion.
Răţoiul iese în evidenţă prin faptul că poartă pantaloni doar când merge la plajă, dar şi prin faptul că are un discurs puţin... inteligibil. Donald este atât de iubit, încât este al cincilea cel mai publicat personaj de cărţi animate după Batman, Superman, Spiderman şi Wolverine.
De când a fost creat, doar două persoane i-au dat voce: Clarence Nash, din 1934 până în 1985, şi Tony Anselmo, din 1985 până în prezent.
De altfel, ideea de a-l crea pe Donald i-a venit lui Disney după ce l-a auzit pe Nash cântând „Mari avea un mieluşel” cu vocea gâjâită. Chiar dacă este un răţoi de Pekin, rudele lui Donald sunt Ludwig şi Scrooge Von Drake (unchi) şi Huey, Dewey şi Louie, nepoţi. Nu trebuie uitată însă Daisy Duck, veşnica logodnică a lui Donald, cu care are trei fii: Tick, Trick şi Track.
Răţoiul irascibil a apărut şi în filme cu caracter propagandist. Unul dintre ele, „Faţa Fuhrerului”, apărut în 1943, prezintă povestea lui Donald, muncitor la o fabrică din „Nutzi Land”, care salută ori de câte ori vede chipul lui Adolf Hitler. Chiar şi în fotografie. Filmul a câştigat Oscarul în 1942 la categoria Film scurt animat.
Din 1934 până astăzi, Donald a apărut în 17 filme, opt seriale de televiziune şi 19 jocuri video. În plus, el este singurul personaj de desene animate care este mascota unei universităţi.