de Dana Purgaru
Deşi aproape în fiecare zi aflăm despre o nouă descoperire tehnologică, rareori se poate întâmpla să fim martori, în timpul vieţii noastre, la „moartea” unei invenţii care a scris istorie. Un astfel de eveniment s-a petrecut duminică, 14 iulie, când mii de indieni s-au călcat în picioare în oficiile poştale pentru a apuca să trimită ultima telegramă de pe Pământ.
„Ucisă” de tehnologia modernă
Serviciul de trimitere a telegramelor a fost scos din funcţiune în India - ultima ţară în care mai era utilizat -, după mai bine de 160 de ani. Dată fiind importanţa acestui moment istoric, autorităţile se aşteptau ca oficiile să fie luate cu asalt, aşa că numărul angajaţilor a fost suplimentat. O telegramă în India a costat minimum 29 de rupii (50 de cenţi), iar pentru faptul că a păstrat acest serviciu, compania de stat Bharat Sanchar Nigam Limited a înregistrat pierderi anuale de peste 23 de milioane de dolari. La apogeul acestui sistem, în 1985, instituţia trimitea 600.000 de telegrame pe zi pe întregul teritoriu al ţării, dar, o dată cu apariţia metodelor moderne de comunicare, aproape nimeni nu a mai trimis telegrame.
• Comunicarea la distanţă a evoluat în timp, de la focurile aprinse în turnuri, farurile de pe ţărmuri, semnalele cu fum, sunetele emise de diverse instrumente (precum buciumul nostru) la telescop, telegraful simplu, apoi cel electric şi, în final, la telex.