Main menu

header

510 3 2de Cătălina Tăgârță

Cea mai recentă invenție în materie de slăbit (realizată de americani) i-a șocat pe mulți, însă se pare că are sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). E vorba despre un nou medicament, denumit și „pastila meselor imaginare”, care ar putea reprezenta o soluţie eficientă împotriva epidemiei mondiale de obezitate, informează dailymail.co.uk.

Luptă cu obezitatea

Noul medicament „păcăleşte” organismul, făcându-l să creadă că a consumat un număr mare de calorii, ca şi cum persoana în cauză ar fi terminat de mâncat o masă consistentă. Pastila, un veritabil ţel suprem al dieteticienilor, ar permite oamenilor să continue să consume alimente bogate în grăsimi, dar fără să se îngraşe. De asemenea, are capacitatea de a reduce nivelul de colesterol din organism şi de a ţine glicemia sub control. Noua pastilă a fost creată într-o perioadă în care forurile medicale sunt extrem de îngrijorate, întrucât omenirea pare să piardă lupta împotriva obezităţii. Această boală a atins proporţiile unei pandemii globale, iar cel puţin 2,8 milioane de persoane mor în fiecare an din cauza faptului că sunt supraponderale sau obeze, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Nu e afectat apetitul

Aproximativ 44% dintre cazurile de diabet, 23% din totalul cazurilor de maladii cardiace şi între 7 şi 41 de procente din anumite tipuri de cancer sunt atribuite persoanelor supraponderale şi obeze. Tot mai mulţi oameni încearcă să slăbească apelând la intervenţii chirurgicale. Noul medicament (a cărui denumire oficială este Fexaramine) a fost primit cu entuziasm de comunitatea internaţională. Administrat unor şoareci, care au devenit obezi în urma unui regim bogat în grăsimi, medicamentul le-a ajutat pe acele animale: depozitele lor de grăsime s-au diminuat, concentraţiile de colesterol au scăzut, iar glicemia a fost mai bine ţinută sub control. În plus, medicamentul a accelerat metabolismul şi a transformat grăsimea albă, dăunătoare, care se acumulează de obicei în jurul taliei, în grăsime benefică, brună.

În mod remarcabil, produsul a făcut toate aceste lucruri fără să afecteze apetitul. Deci, practic, pastila poate înlocui una sau două mese pe zi, iar în rest se pot consuma produse în mod obișnuit.

Studiul cercetătorilor americani, care speră că medicamentul lor va genera rezultate similare şi pe pacienţi umani, a fost publicat în revista „Nature Medicine“