Main menu

header

825 3 1de Călin Popa şi Daniel Şuta

Autosugestia prin miros este de notorietate, acest simț determinând o multitudine de atitudini umane de toate felurile. În acest tablou general, cercetări de dată recentă arată că mireasma de lămâie poate ajunge să-i facă pe oameni să se simtă mai supli.

Influențează percepția asupra imaginii proprii

Lămâile sunt nelipsite din ceea ce se numește stil de viață sănătos. De la apa caldă cu zeama acestui fruct pe care o popularizează vedetele preocupate de detoxificare și de menținere a greutății optime, până la vitamina C, care stă la baza unui sistem imunitar puternic, aceste citrice stau la loc de cinste în meniul a sute de milioane de oameni. Un studiu recent, derulat în cadrul Universității Sussex, din Marea Britanie, extinde lista beneficiilor acestui fruct, al cărui miros îi face pe oameni să se simtă mai supli, mai proaspeți și mai ușori. „Studiul nostru a demonstrat capacitatea mirosului de a influența percepția asupra imaginii proprii, cu toate emoțiile, sentimentele și măsurile implicite, de ordin practic, pe care le presupune. În acest context, efectul mirosului de lămâie poate sta la baza unor terapii destinate celor care au probleme de autoevaluare”, punctează specialistul Giada Brianza.

Sunetul asociat are efect asupra subconștientului

Potrivit experților britanici, mirosul de lămâie este asociat în subconștient cu formele ascuțite și subțiri, ceea ce este luat în considerare pe direcția tratării naturale, cu ajutorul lămâilor, a întregului tablou clinic al distorsionărilor de imagine personală. În același timp, lămâile au și un surprinzător efect „auditiv”, mirosul lor fiind legat de sunete înalte. „Una dintre cele mai interesante observații este aceea că sunetul are un efect mai pronunțat asupra subconștientului, în timp ce mirosul are un efect mai puternic asupra comportamentului conștient”, detaliază expertul Marianna Obrist. De altfel, potrivit experților, unul dintre cele mai concrete aspecte pe direcția efectului mirosului de lămâie este acțiunea destresantă a uleiului esențal de lămâie, care elimină anxietatea și stresul, reflectate în foarte multe cazuri în mâncatul compulsiv. În același timp, aroma uleiului esențial de lămâie îmbunătățește activitatea neurologică ce descompune grăsimea corporală.

Potrivit unor studii recente, mirosul de lămâie contribuie la o energizare sporită a organismului și implicit susține menținerea greutății optime