de Maria Petrache
Medicii atenţionează că o mulţime de sfaturi despre diete care circulă între prieteni sunt doar simple mituri şi nu au efectul scontat asupra organismului nostru. Aşadar, nu este suficient să bem foarte multă apă sau să facem ore întregi de sport dacă numărul de calorii pe care le consumăm este ridicat.
1. Dacă mănânci după ora 20:00, te îngraşi - fals
Mulţi dintre noi sar peste mese, în special peste micul dejun, iar cina devine masă principală şi, totodată, cea mai săţioasă - cea mai bogată în calorii. „Dacă se consumă prea multe calorii la o masă, indiferent de oră, acestea se depozitează sub formă de grăsime. Cea mai bună strategie este să iei mai multe mese pe zi, egale cantitativ, decât să mănânci o dată sau de două ori pe zi. Deci, puteţi mânca la ora 20:00, cu condiţia să nu fie mai mult decât trebuie”, spun specialiştii în nutriţie.
2. Dacă faci sport, automat slăbeşti - fals
Medicii recunosc că există foarte multe motive pentru care este bine să facem sport - dezvoltă rezistenţa la efort, conferă o stare de bine, previne bolile cardiovasculare şi diabetul zaharat, tonifică pielea, dar nu este un mijloc sigur pentru a slăbi.
3. Dacă bei foarte multă apă, nu te îngraşi - fals
„Excesul de greutate înseamnă exces de grăsime, şi nu retenţie de apă. Singurul mod eficient de a pierde kilogramele în plus este scăderea insulinei, care determină părăsirea grăsimii din celula de depozit şi transfomarea ei în energie consumată”, precizează specialiştii. Consumul recomandat pentru o hidratare corespunzătoare este de 8-10 căni de lichide pe zi.
4. Dacă mănânci fructe slăbeşti - fals
„Limitaţi-vă la două fructe pe zi şi evitaţi sucul de fructe, chiar dacă nu are zahăr adăugat”, ne sfătuieşte nutriţionistul. Unele fructe consumate în exces îngraşă prin aportul de fructoză conţinut care stimulează insulină, creşte pofta de mâncare şi nu ţine de foame.
5. Dacă mănânci pâine şi paste te îngraşi - fals şi adevărat
Produsele făinoase, ca pâinea sau pastele, este indicat să le consumăm cu moderaţie, în special atunci când le servim în combinaţie cu carne grasă ori cu legume bogate în amidon, precum cartofii sau orezul.