Main menu

header

de Anda Postolache

- Pierdeţi în greutate în doar trei săptămâni

Despre ştevie (Rumex alpinus) se spune în popor că este un înnoitor al sângelui ca şi urzica, spanacul şi leurda. Intuiţia şi experienţa populară confirmă ceea ce ştiinţa a demonstrat: această plantă are, într-adevăr, efecte purgative, laxative şi de detoxificare. Săracă în calorii, însă plină de vitamine şi de minerale, este ideală în curele de slăbire.

Taie pofta de mâncare
Ştevia stabilizează fluiditatea sangvină, are capacitatea de a regla nivelul zahărului din sânge, reducând senzaţia de foame, dar şi pofta de dulciuri, fiind eficientă pentru cei cu hipoglicemii frecvente. De asemenea, poate micşora dorinţa de a consuma alimente grase, este un diuretic natural, indicat persoanelor cu retenţie de apă, scade oboseala mentală şi fizică, armonizează digestia, reglează presiunea sângelui şi ajută la pierderea în greutate. Toate aceste calităţi o recomandă ca adjuvant în curele de slăbire. Prin urmare, dacă v-aţi hotărât să daţi jos kilogramele în plus începeţi să faceţi sport, reduceţi numărul caloriilor din farfuria dumneavoastră, dar nu uitaţi să mâncaţi des ştevie.

Salată cu frunze proaspete, pe stomacul gol
Dimineaţa, la cinci minute după trezire, se consumă 60-70 g de frunze crude de ştevie, într-o salată cu puţin ulei de măsline şi cu multă zeamă de lămâie. Nu beţi niciun fel de lichid înainte de salată, nici cafea, suc de fructe sau apă. Acest lucru este important, deoarece lipsa fluidelor din stomac favorizează digestia unor pigmenţi din ştevie, care au rol în slăbire. După micul dejun, care trebuie să fie sărac în calorii, consumaţi 150-200 g mâncare caldă de ştevie, preparată în felul următor: frunzele fierte (nu foarte mult) şi tăiate mărunt se pun într-un vas peste care se adaugă puţin ulei, bulion şi sare.
Masa principală a zilei trebuie să fie mai săracă în supe ori ciorbe şi total lipsită de proteine şi grăsimi de porc. Ştevia se serveşte ca salată crudă, nesărată şi acrită cu zeamă de lămâie. Puteţi avea la masa de prânz mâncăruri pe bază de legume fierte, dar şi câteva felii de pâine, deoarece creierul are nevoie de carbohidraţi pentru a funcţiona corect (lipsa acesteia din meniu creează senzaţia de foame şi chiar o cădere glicemică). După masă se mănâncă o feliuţă subţire de lămâie. Este important ca în următoarea oră după dejun să nu se bea mai mult de 100 ml apă, de preferat deloc.
Seara, cu 20-25 de minute înainte de cină, se consumă 150-200 g salată de ştevie în combinaţie cu 70 g urzici crude. La masa de seară se mănâncă un fel cald de ştevie, preparat după reţeta de mai sus, alături de o friptură slabă de vită sau de pui. După cină se bea o limonadă naturală, îndulcită cu cel mult o linguriţă rasă cu zahăr.
Pe parcursul curei cu ştevie, care durează trei-patru săptămâni, sunt interzise dulciurile.

Este uşor de digerat

Bogată în vitamine şi săruri minerale (potasiu, magneziu, calciu şi fier), ştevia este uşor de digerat. Nutriţioniştii recomandă această dietă şi în tratamentul unor afecţiuni, printre care se află şi cele dermatologice, cele hepatice şi cele hematologice. Acest regim ajută la tratarea diabetului, a reumatismului, a tuberculozei, a ulcerului şi a tusei. În lupta contra anemiei, medicina naturistă recomandă decoctul de rădăcină de ştevie. Acesta se obţine dintr-o linguriţă cu rădăcină rasă de ştevie, care se fierbe într-o cană cu apă aproximativ cinci minute. Apoi se strecoară şi se consumă două căni pe zi, înainte de masă, una dimineaţa şi una seara.