de Cătălina Tăgârţă
Aţi încercat nenumărate diete până acum, dar tot n-aţi reuşit să slăbiţi? Poate nu aţi respectat ca la carte regulile impuse, nu aţi făcut deloc mişcare sau poate aţi avut ghinionul să optaţi pentru un regim nepotrivit. Conform Daily Mail, experţii din cadrul Asociaţiei Dieteticienilor din Marea Britanie (BDA) au realizat un top al celor mai periculoase diete.
DUKAN e consumatoare de timp şi rigidă
Din păcate, persoanele disperate să slăbească nu realizează că dietele renumite nu sunt întotdeauna şi sănătoase. Aşa se face că, după ce presa a scris că vedetele Jennifer Lopez sau Giselle Bundchen au ţinut dieta DUKAN, multe persoane le-au urmat exemplul. Total greşit, întrucât specialiştii au clasat acest regim în topul clasamentului celor mai periculoase diete. DUKAN presupune ca timp de zece zile să se consume doar proteine, drept pentru care ea a fost catalogată de realizatorii studiului: „confuză, consumatoare de timp şi foarte rigidă”, iar persoanele care o urmează pot suferi de lipsă de energie, constipaţie şi pot avea coşmaruri.
Party Girl IV Drip Diet, ţinută de Rihanna
Nici dieta urmată de Rihanna, respectiv Party Girl IV Drip Diet, nu este agreată de specialişti. Folosită iniţial pentru a-i trata pe cei care sufereau de malnutriţie sau pe bolnavii cronici, dieta presupune injectarea unei soluţii ce conţine, în principal, vitamine, magneziu şi calciu. „Există puţine dovezi că dieta funcţionează pentru oamenii sănătoşi. Chiar dacă ar funcţiona, este preferabil să mănânci mai puţin sau să consumi multe lichide decât să ţi se injecteze ceva în corp. Îngrijorarea noastră este că multe dintre aceste diete sunt invazive, ceea ce demonstrează că oamenii sunt dispuşi la măsuri extreme pentru a slăbi”, a declarat Sian Porter. Rihanna, de exemplu, a ajuns de mai multe ori la perfuzii din această cauză.
KEN, rezervată doar persoanelor bolnave
O altă dietă nerecomandată este KEN (Ketogenic Enteral Nutrition). Aceasta presupune ca persoana care o urmează să nu mănânce absolut nimic, iar timp de zece zile un amestec lichid de proteine şi nutrienţi este picurat direct în stomac cu ajutorul unui tub de plastic care pătrunde în corp prin nas. La celălalt capăt al tubului se află o pompă electrică, ce funcţionează în permanenţă pentru a „livra” doi litri de lichid în stomac.
Consultanţii BDA susţin că procedura este „şocantă”, întrucât ea e rezervată doar persoanelor foarte bolnave. Pe deasupra, întrucât constipă foarte tare, cei care recurg la această metodă de slăbit sunt nevoiţi să ia laxative.
OMG = „şase săptămâni de iad şi izolare”
Cele şase săptămâni de OMG (prescurtare de la Oh My God - O, Doamne!) constau într-o dietă foarte strictă, dar care asigură că la sfârşitul perioadei persoana care o ţine va avea un corp de invidiat. Nu o luaţi însă în seamă, întrucât ea a fost condamnată grav de Asociaţia Dieteticienilor din Marea Britanie, care a numit-o „şase săptămâni de iad şi izolare”. Mai exact, OMG presupune: efectuarea de exerciţii fizice în prima parte a zilei, imediat după ce a fost consumată o cafea neagră, după care urmează o baie rece, care să ardă grăsimile stocate de organism.
Drunkorexia privează organismul de nutrienţi
O dietă de-a dreptul stupidă, Alcorexia sau Drunkorexia presupune o alimentaţie cu foarte puţine calorii pe timpul săptămânii, dar care permite consumul de alcool în week-end. Din păcate, aceasta este foarte populară în rândul tinerilor.
• Regimul personalizat, însoţit de mişcare, este varianta cea mai sigură de a slăbi sănătos şi de a menţine greutatea pe termen lung.