de Gabriela Niculescu
Diana Știrbu este una dintre cele mai bune instructoare de kangoo jumps din România, numărându-se printre primele persoane care au adus acest sport în România, dar și ghetele originale. A studiat în detaliu tehnicile acestui sport în străinătate, iar acum este autoarea unor programe de slăbire și tonifiere extrem de eficiente, pe care le desfășoară la clubul său din București. Diana organizează și tabere de nutriție și sport, „Bye, bye, belly camp”, la care vă puteți înscrie, cea mai apropiată fiind în perioada 18-24 august, la Bran.
„Echilibrul se poate păstra numai în poziția corectă a coloanei”
- Ce înseamnă kangoo jumps?
- Este aerobic făcut în săritură, pe niște ghete speciale ce se numesc tot kangoo jumps sau kangoo jumps boots și, în general, se fac coregrafii. Ora de antrenament începe cu încălzire, se face trecerea treptat către intensitatea maximă a exercițiilor cardio, apoi scade, se fac exerciții și la sol, se lucrează și exerciții funcționale cu ghetele, care sunt cu atât mai eficiente, cu cât o pereche cântărește un kilogram și jumătate, iar atunci când lucrezi, de exemplu, fesierii, având greutate în picioare, exercițiul este mai intens.
- Care sunt regulile în kangoo jumps?
- Să pornim de la ghete, care sunt similare celor de schi, se închid ușor, au un arc între două semicercuri prinse pe talpă, iar prima oară când vă ridicați pe ele simțiți un ușor dezechilibru, dar redresarea este imediată. Se folosesc ușor și recomand să se alerge cu ele, să fie folosite mult afară. În primele cinci minute începeți să transpirați și, pentru o persoană care nu a mai făcut de multă vreme sport, este perfect. Apoi, întotdeauna se începe antrenamentul cu încălzirea, ca înaintea oricărei ore de sport, pentru a evita accidentările. Se pornește de la cap în jos, se încălzește gâtul foarte bine, apoi umerii, se merge ușor pe loc până începeți să transpirați puțin, apoi se începe antrenamentul fără griji. Poziția corectă a corpului este următoarea: picioarele, depărtate, genunchii, orientați spre exterior, bazinul, jos și împins spre față, coloana trebuie menținută dreaptă și umerii, lăsați puțin în față, astfel încât să nu apară curbă la nivel lombar. Nu trebuie să știi neapărat poziția corectă, pentru că ghetele sunt făcute astfel încât să nu poți sta nici în vârf, nici pe călcâi, doar pe jumătatea semicercului, iar echilibrul în zona aceea se poate păstra numai în poziția corectă a coloanei. Nu este bine să mâncați înainte de ora de kangoo jumps, ultima masă pe care o luați trebuie să fie cu minimum trei ore înaintea antrenamentului, altfel veți avea o stare de disconfort.
„Prin săritură, creierul secretă endorfine, de aici vine starea de bine”
- Care sunt beneficiile aduse de kangoo jumps?
- Beneficiile au fost îndelung dezbătute, pornind de la arderea caloriilor până la tonifiere, însă eu aș insista asupra stării de spirit pe care o conferă acest sport. Prin săritură, creierul secretă endorfine, hormonii fericirii, exact ca în copilărie. De aici vine starea de bine atât în momentul antrenamentului, dar și după. Niciodată nu a plecat cineva obosit de la o oră de kangoo jumps, și asta din două motive: primul este săritura, al doilea vine din faptul că nu te doare nimic atunci când sari. Arcul ghetelor evită impactul cu solul și atunci nu se instalează febra musculară, ce apare doar la impactul cu solul.
- Cui nu i se recomandă acest sport?
- Doar celor care suferă de spondiloză cervicală, pentru că în timpul săriturii capul se mișcă stânga, dreapta, și nu este indicat în această afecțiune. Eu lucrez cu multe persoane care au hernii de disc, probleme cu ligamentele, fără repercusiuni negative.
- Vorbește-mi puțin despre programul tău „Bye, bye, belly!” („La revedere, burtică!)”.
- S-au făcut tot felul de studii și am văzut de-a lungul anilor de antrenament că grupa de mușchi foarte solicitată la acest sport nu este numai cea a picioarelor, ci și cea a abdomenului. Stând încordată pentru păstrarea echilibrului se lucrează și fesierii, și picioarele, iar abdomenul capătă o formă tonifiată. Am dezvoltat acest program, dar nu este unul obișnuit, pentru că am avut foarte multe participante care-și doreau să slăbească rapid. Aici, antrenamentul se face la intensitate maximă, combinând sărituri diferite cu exerciții funcționale la care folosim inclusiv steppere, corzi și greutăți. Astfel, facem o oră extraordinar de intensă, în care se ard foarte multe calorii. Participantele primesc și o dietă, ce poate fi adaptată ușor după ce termină programul „Bye, bye, belly!”, pentru că nu are restricții, ci sunt reguli pe care trebuie să le știe despre combinarea alimentelor.
„Ultima masă pe care o luați trebuie să fie cu minimum trei ore înaintea antrenamentului, altfel veți avea o stare de disconfort“
- Ce se va întâmpla în tabăra de o săptămână „Bye, bye, belly camp” din luna august?
- Vom merge într-un complex închis, la Bran, unde avem un hotel închiriat numai pentru noi. Vor exista câteva ore de odihnă, în care participantele pot merge la spa, la masaj, la piscină sau pur și simplu să doarmă, dar nu vor avea voie să iasă din complex, pentru a nu ajunge la tentații. Asta pentru că vor avea ore fixe de masă, iar meniul este stabilit de mine. Participanții sunt obligați să vină la toate antrenamentele, care nu vor fi numai de kangoo jumps, pentru că diversitatea contează enorm. Vor fi antrenamente de kangoo jumps, funcționale, aqua gym, tenis, volei, fotbal, vom închiria biciclete, vom avea și pistă de alergare pe care vom alerga și cu ghete și fără, pentru a sesiza diferențele. Există și două zile de detoxifiere, pentru că ei nu se pregătesc pentru regim și digestia lor funcționează greoi, deci trebuie puțin ajutată. Acolo vor învăța cum să mănânce sănătos și vor face mult sport. Participantele vor fi măsurate și cântărite și vor vedea cât au slăbit atât în centimetri, cât și în kilograme. Rezultatele primei tabere au fost spectaculoase, fetele slăbind mulți centimetri și până la cinci kilograme. Există și posibilitatea să se înscrie doar patru zile. Voi face și în iarnă două tabere, înainte de Revelion și alta în luna februarie. Costul participării este de 1.500 de lei, în care sunt incluse cazarea în camere duble, la hotel de trei stele, mesele, închirierile ghetelor și ale bicicletelor și toate antrenamentele, iar mai multe detalii găsesc pe site-ul meu www.dianastirbu.ro