de Carmen Ciripoiu
Ciudat și fascinant (într-o parte a ciclului său biologic este plantă, în altă parte este insectă!), Cordyceps Sinensis sau Aurul Medicamentelor, cum mai este numit, a reușit să uimească medicina tradițională chineză încă de acum 1.200 de ani. Catalogat de botaniști în clasa ciupercilor, Cordycepsul reușește ca alături de ginseng și cornițele pufoase de cerb (Deer Antler) să fie unul dintre cele mai importante trei remedii naturale ale lumii.
Bun protector pentru plămâni
Potrivit specialiștilor, în Cordyceps se găsesc nu mai puțin de 80 de substanțe benefice organismului (fermenți, aminoacizi, betacaroten, vitaminele E și C, dar și seleniu), motiv pentru care planta este considerată un imunoregulator, antibiotic, antiinflamator, antidepresiv, hipoglicemiant, antioxidant și anticancerigen de excepție. De asemenea, Cordypcesul este unul dintre cei mai buni protectori pulmonari pe care i-a lăsat natura, fiind un adjuvant folosit frecvent în terapiile împotriva gripei, tusei, pentru reducerea secrețiilor în cazul bronșitei, pneumoniei, emfizemului pulmonar sau astmului bronșic. Tot ciuperca Cordyceps Sinensis este cea care are capacitatea de a mări rezistența organismului în cazul insuficienței respiratorii, combate oboseala, scade nivelul colesterolului, reglează nivelul calciului și a fosforului în sânge.
Înlătură efectele negative ale chimioterapiei
Cordycepsul este și un prieten de nădejde al persoanelor care suferă de rinichi și de ficat, deoarece elimină toxinele, reface celulele afectate și distruge virusurile din celulele hepatice. Totodată, previne bolile aparatului cardiovascular și ale vaselor de sânge, fiind indicat în cardiopatia ischemică, infarct miocardic sau tromboze și înlătură efectele negative ale chimioterapiei și radioterapiei. Uluitorul Cordyceps Sinensis are și capacitatea de a întări puterea mușchilor cardiaci, crește numărul de eritrocite și întărește rezistența lor, previne formarea produșilor toxici din metabolismul lipidic și îmbunătățește capacitatea de memorare, ameliorează funcția de excreție (eliminarea din organism a substanțelor toxice sau nefolositoare) și facilitează detoxifierea organismului, intensifică funcția imunitară și crește secreția de insulină.
Cordyceps Sinensis mai este denumit și aurul medicamentelor, fiind unul dintre cele mai importante trei remedii naturale ale lumii
Inhibă formarea ulcerelor
Nu în ultimul rând, ciuperca reușește să inhibe formarea ulcerelor, mai ales a celor cauzate de stres și stimulează activitatea sexuală. O altă calitate a ciupercii Cordiceps Sinensis este că înlătură depresia și dificultățile de concentrare, îmbunătățește calitatea vieții la pacienții cu tumori avansate și ameliorează disconfortul dat de picioarele obosite. Printre puținele sale contraindicații se numără faptul că nu se recomandă femeilor însărcinate și celor care alăptează. În farmaciile și plafarurile din România, se găsește un supliment naturist de excepție sub formă de capsule sau fiole buvabile, cu denumirea Cordyang, a cărui componentă principală este extractul de Cordyceps Sinensis.