Main menu

header

de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Ciripitul păsărilor schimbă în bine starea de spirit

A fi în preajma păsărilor îi face pe oameni mai fericiți și le sporește bunăstarea mintală, arată oamenii de știință de la King’s College, din Londra, care au realizat o cercetare în urma căreia a rezultat faptul că a vedea sau a auzi ciripitul zburătoarelor generează o senzație de bine care se instalează instantaneu și care durează până la opt ore. Acesta este unul dintre puținele studii care au evaluat efectiv impactul păsărilor asupra sănătății mintale în timp real și într-un mediu real.

Vacanţele lângă ape fac din copii adulţi mai sănătoşi

Un studiu de anvergură, derulat de experți italieni de la Universitatea Sapienza, din Roma, în 18 țări, a relevat faptul că vacanțele de vară la plajă sau serile petrecute la marginea unui lac în copilărie promovează o sănătate și o stare psihică mai bune zeci de ani mai târziu. Cercetătorii au descoperit că adulții cu o bună sănătate mintală incluși în cercetare petrecuseră cândva mult timp jucându-se în preajma apelor. „Construirea încrederii în jurul spațiilor albastre în timpul copilăriei poate avea consecințe benefice pentru sănătatea mintală a adulților”, detaliază expertul Valeria Vitale.

Severitatea COVID-19, identificată în… degete!

Diferențele de lungime a degetelor dintre mâna stângă și cea dreaptă ar putea oferi răspunsuri la cât de grav va evolua starea celor infectați cu SARS-CoV-2. Potrivit experților britanici de la Universitatea Swansea, care au derulat un studiu, bărbații și vârstnicii au fost predispuși la forme severe de COVID-19, așa că scăderea testosteronului ar putea fi legată de această evoluție. Informațiile despre testosteron sunt „păstrate” în diferențele de lungime a degetelor. În comparație cu femeile, bărbații au degete laterale mai lungi decât mijlociul și indexul.

Fumul ţigării electronice devastează vasele de sânge

Utilizarea pe termen lung a țigărilor electronice poate afecta semnificativ funcția vaselor de sânge ale corpului, crescând riscul de boli cardiovas- culare, sugerează două noi studii publicate de revista Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology. Astfel, potrivit experților conduși de Matthew L. Springer, de la Universitatea California San Francisco, țigările electronice afectează masiv funcția circulatorie, expunând la boli cardiovasculare cu potențial fatal în aceeași măsură ca fumatul țigărilor clasice.