Main menu

header

908 12 1de Camelia Onciu

Suplimentele cu acid folic pot fi un instrument eficient în prevenirea sinuciderii, susțin autorii unui studiu observațional amplu publicat recent în JAMA Psychiatry. „Nu există efecte secundare reale, nu costă mulți bani și le puteți obține fără prescripție medicală”, spune dr. Robert Gibbons, profesor de biostatistică și medicină la Universitatea din Chicago.

Mai eficient decât sute de medicamente

Cercetătorii au aplicat o nouă metodologie de screening statistic numită iDEAS (High Dimensional Empirical Bayes Screening) la o bază de date cuprinzând prescripțiile medicale a 160 de milioane de americani, pe o perioadă de 10 ani, explică dr. Gibbons. S-au analizat asocierile dintre tentativele de sinucidere și mai mult de 900 de medicamente diferite, inclusiv suplimente. S-a constatat că 10 medicamente au fost asociate cu un risc crescut de sinucidere și 44 cu un risc scăzut. În mod neașteptat, acidul folic a fost unul dintre primele 5 medicamente cel mai puternic asociate cu mai puține tentative de sinucidere.

Mult mai puține tentative

Cercetătorii au identificat aproximativ 866.000 de adulți care au primit rețetă pentru acid folic între 2012 și 2017. Dintre aceștia, au fost cercetate separat persoanele diagnosticate cu depresie și anxietate, afecțiuni care ar putea crește riscul de sinucidere, dar au fost studiate și persoanele care iau un anumit medicament pentru artrită reumatoidă, cunoscut ca având o contribuție importantă la epuizarea rezervelor de acid folic din organism. În grupul în care s-a prescris acid folic pe parcursul perioadei de cinci ani, au existat 261 de evenimente suicidare (încercări de sinucidere și autovătămare intenționată) pe perioada administrării suplimentului și 895 de evenimente când acidul folic nu a fost administrat, la aceiași indivizi.

Un miligram pe zi

După ajustarea în funcție de vârstă, sex, diagnostice de sănătate mintală și alte medicamente ale sistemului nervos central care ar putea afecta rezultatele, cercetătorii au descoperit o rată cu 44% mai mică a evenimentelor suicidare în timp ce a fost administrat acid folic, la o doză de 1 miligram zilnic. Cu cât subiecții au luat suplimentul mai mult timp, cu atât riscul suicidar a devenit mai mic. Fiecare lună de administrare a acidului folic a fost asociată cu o scădere suplimentară de 5% a riscului de tentativă de sinucidere.

Metodologie care va salva vieți

Autorii acestui studiu care va salva mii de vieți plănuiesc să folosească aceeași metodologie pentru a identifica și alte asociații nebănuite între afecțiuni și diferite medicamente. Sinuciderea este o cauză importantă a mortalității în toată lumea. Conform Fundației Americane pentru Prevenirea Sinuciderii, în 2020, 45.979 de americani s-au sinucis și au existat aproximativ 1,2 milioane de încercări de sinucidere.

Suplimentele cu acid folic nu au efecte secundare, nu costă mult, se vând fără reţetă şi vă pot scoate din cea mai adâncă indispoziţie

Vitamina necesară mămicilor

908 12 2Acidul folic sau vitamina B9 ajută organismul să producă celule noi sănătoase. Toată lumea are nevoie de acid folic, dar este necesar mai ales femeilor care pot rămâne însărcinate, deoarece s-a dovedit că doza optimă de vitamină, înainte și în timpul sarcinii, previne malformațiile congenitale majore la creierul sau la coloana vertebrală a bebelușului.