de Cătălina Tăgârţă
Chiar dacă nu se numără printre cele mai frecvente forme de cancer, neoplazia ovariană este una dintre cele mai agresive maladii din sfera ginecologică, înregistrând cele mai mici şanse de supravieţuire. Anul acesta, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) s-a alăturat asociaţiilor de pacienţi din întreaga lume şi a sărbătorit, pentru prima oară în România, Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian (la 8 mai).
În fază incipientă nu există simptome specifice
Cancerul ovarian este o boală gravă, dar care rămâne de cele mai multe ori ascunsă, neavând simptome specifice în fază incipientă, ceea ce face diagnosticarea precoce foarte dificilă. „Am simţit nevoia să ne manifestăm solidaritatea cu femeile care sunt afectate de această boală mutilantă atât fizic, cât şi psihic. Primii paşi pe care noi, ca asociaţie de pacienţi, putem să-i facem, sunt orientaţi în direcţia informării corecte, pentru a încerca să creştem frecvenţa cu care femeile peste 30 de ani merg la control ginecologic”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele FABC.
În fiecare an, în întreaga lume sunt identificate aproximativ 224.747 de cazuri noi şi sunt înregistrate 140.163 de decese cauzate de cancerul ovarian, mortalitatea fiind de 3,8 cazuri la 100.000 de locuitori. „În România sunt raportate anual 1.686 de cazuri noi pe an, incidenţa acestei boli în ţara noastră fiind de 9,4 cazuri la 100.000 de locuitori - cu 981 de decese din cauza cancerului ovarian”, a spus doctor Dana Stănculeanu, de la Institutul Oncologic Bucureşti, în cadrul conferinţei de presă prilejuită de Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian. Mai mult, potrivit specialistei, în România această boală este pe locul 7 la numărul de cazuri noi pe an, iar pe locul 8 la mortalitate, în ambele topuri pe locul întâi aflându-se cancerul mamar.
„Să se adreseze cât mai repede medicului”
În timp ce la majoritatea femeilor cu cancer ovarian nu se cunoaşte ce a declanşat apariţia bolii, cercetătorii au descoperit câţiva factori care cresc riscul de apariţie a acesteia precum: vârsta înaintată, istoricul familial şi genetic, menarha precoce sau menopauza tardivă, apariţia primei sarcini după vârsta de 30 de ani, nuliparitatea sau istoricul de cancer de sân. „Ca multe alte tipuri de cancer, şi cel ovarian poate avea o evoluţie bună dacă este depistat în stadiu incipient. Dacă încă este localizat doar în ovar, supravieţuirea la cinci ani se situează în zona prognosticului optimist. Aşadar, este un motiv în plus ca femeile care manifestă simptome sugestive pentru cancerul ovarian să se adreseze cât mai repede medicului, pentru a obţine un diagnostic corect”, a mai adăugat doctor Dana Stănculeanu.
„Consultul medical anual este obligatoriu”
Totuşi, dintre simptomele frecvente care pot apărea la un moment dat amintim: dureri abdominale sau pelvine, modificări ale tranzitului intestinal - respectiv diaree sau constipaţie, modificări urinare, sângerări vaginale neobişnuite, dureri în timpul contactului sexual, pierdere în greutate, oboseală, astenie. „Femeile trebuie să fie atente la toate semnele care apar, chiar şi la inapetenţă, flatulenţă sau senzaţia de prea plin după masă. În plus, consultul medical anual este obligatoriu”, a mai spus specialista. În ceea ce priveşte diagnosticul, acesta se pune în urma unor analize precum: ecografie abdominală sau transvaginală, tomografie computerizată sau rezonanţă magnetică nucleară, test de sânge pentru măsurarea markerului tumoral CA 125, laparotomie sau laparoscopie - proceduri chirurgicale pentru recoltarea unei probe de ţesut tumoral şi biopsie -, prelevarea unei probe de ţesut tumoral pentru a depista existenţa celulelor canceroase. Potrivit doctor Dana Stănculeanu: „Nu există o medotă de diagnostic cu exactitate 100%, ci doar de 70%-80%, de aceea trebuie făcute mai multe analize”.
Tratamentul e bine să fie personalizat
Tratamentul cancerului ovarian depinde de mai mulţi factori, printre care dimensiunea sau tipul tumorii. Intervenţia chirurgicală se face pentru îndepărtarea tumorii ovariene şi a altor organe din jur - dacă este cazul -, precum trompele uterine sau uterul şi reprezintă primul pas obligatoriu al secvenţei terapeutice. Chimioterapia şi radioterapia sunt, de asemenea, folosite în tratamentul cancerului ovarian pentru distrugerea celulelor canceroase, însă ultimele cercetări au pus la dispoziţia medicilor şi terapii ţintite, care pot oferi beneficii pacientelor cu cancer ovarian. „Există o polemică între tratamentele decontate de Casa de Asigurări de Sănătate şi cele date acestor femei, însă nu vreau să intru în conflict cu nimeni. Tot ce pot spune este că, pentru a avea sorţi de izbândă mai mari, tratamentul e bine să fie personalizat. E adevărat că metodele moderne sunt destul de scumpe, dar există posibilitatea ca pacientele să participe la studii clinice. Astfel vor avea acces gratuit la tratament modern. Cu ajutorul UE, dar nu numai, România poate beneficia de studii clinice la fel ca şi celelalte ţări, aşa că pacientele nu au de ce să se teamă. În plus, nu trebuie să uite că orice tratament are efecte secundare şi că pot renunţa la participarea la studiu oricând doresc”, a declarat doctor Dana Stănculeanu. Apropo de tratamentele inovative disponibile în ţara noastră, aceasta a mai subliniat că e vorba despre unul singur, care speră să fie rambursat o dată cu aprobarea de Ministerul Sănătăţii a noilor liste de servicii compensate şi gratuite.
5 lucruri pe care trebuie să le ştiţi
- Toate femeile pot face cancer ovarian;
- Cunoaşterea semnelor incipiente ale bolii poate salva vieţi;
- Diagnosticarea în fază incipientă îmbunătăţeşte semnificativ şansele de supravieţuire;
- Cancerul ovarian este diagnosticat de cele mai multe ori în stadii târzii;
- Multe femei consideră că testul Babeş-Papanicolau poate depista cancerul ovarian, însă acesta detectează doar modificări precanceroase la nivelul colului uterin, de aceea e necesar consultul medical anual.
„Există posibilitatea ca pacientele să participe la studii clinice internaţionale multicentrice. Astfel vor avea acces gratuit la tratament modern“ - doctor Dana Stănculeanu