de Cătălina Tăgârţă
Importanţa examenului Babeş Papanicolau nu e contestată de nimeni, cu atât mai mult cu cât testul a fost promovat continuu în ultimii ani şi este văzut ca un salvator de la decesul prin cancerul de col uterin. Femeile stau liniştite din momentul în care primesc un rezultat bun, însă e bine de ştiut că şi multe dintre cele care merg periodic la control prezintă un risc crescut de îmbolnăvire, chiar dacă rezultatul citologiei este normal. Aşa reiese din datele furnizate de site-ul nou-lansat de Roche România: www.totuldesprehpv.ro.
Trebuie făcut şi examenul HPV
Studiile au demonstrat faptul că sensibilitatea citologiei Papanicolau este scăzută în ceea ce priveşte detecţia leziunilor precanceroase. De aceea, specialiştii au realizat deja şi un ghid privind screening-ul cancerului de col uterin, pentru depistarea cât mai exactă a riscului de cancer de col uterin. Astfel, se recomandă realizarea ambelor teste: Babeş-Papanicolau şi HPV de risc crescut în cazul femeilor între 30 şi 65 de ani. Şi asta cu atât mai mult cu cât în prezent este pe deplin acceptat faptul că boala este cauzată de infecţia persistentă cu genotipurile HPV de risc crescut, şi în special HPV 16 şi 18. Potrivit ghidului ACOG, orice femeie cu un rezultat negativ, atât în cazul citologiei Papanicolau, cât şi în cazul testării HPV; ar trebui rechemată la testare după cinci ani. Femeile cu un rezultat pozitiv pentru HPV 16 sau HPV 16/18 ar trebui să fie menţionate în mod direct pentru colposcopie, iar cele cu rezultate negative pentru HPV 16 sau HPV 16/18, dar cu semne de întrebare la testul Pap ar trebui să fie co-testate după 12 luni.
Efectuaţi online testul de risc
Persoanele interesate pot găsi pe site-ul nou-lansat, care este uşor de utilizat şi conţine o gamă largă de informaţii în ceea ce priveşte HPV, şi un calculator de RISC, cu ajutorul căruia medicul poate estima, în funcţie de rezultatul testului Papanicolau şi al testului HPV, riscul pacientei de a avea leziuni precanceroase. Mai mult decât atât, în această secţiune sunt prezentate, pe lângă riscurile afecţiunii şi recomandările medicilor, şi rezultatele studiului ATHENA, cel mai amplu studiu clinic realizat în SUA, în care au fost înrolate peste 47.000 de femei, şi care a evaluat performanţele testului HPV în screening-ul cancerului de col uterin.
• România are cea mai mare incidenţă şi mortalitate cauzate de cancerul de col uterin din Uniunea Europeană. Astfel, 3.402 femei sunt diagnosticate cu această boală, iar 2.005 femei mor anual