de Cătălina Tăgârță şi Daniel Alexandrescu
Contrar vorbei din popor, potrivit căreia „cu bani cumperi tot ce vrei”, în viață există câteva lucruri care nu sunt de cumpărat. E vorba despre sănătate și... despre noroc. Declanșarea unui cutremur, spre exemplu, îi ia întotdeauna prin surprindere pe oameni. În plus, un astfel de eveniment are efecte psihologice negative, care persistă mult timp după aceea. Imaginea clădirilor care se zguduie/prăbușesc dintr-o dată, a obiectelor căzute, a geamurilor sparte, a victimelor prinse între dărâmături etc. nu se uită ușor. Totuși, pentru a salva cât mai multe vieți într-o astfel de situație, Ministerul Afacerilor Externe (MAI) - Departamentul pentru Situații de Urgență a lansat campania națională de informare și pregătire intitulată: „Nu tremur la cutremur”.
Evenimentul nu poate fi prevenit, dar consecințele, da
În ultima perioadă, pe teritoriul României s-au înregistrat mai multe cutremure de magnitudine redusă sau moderată. În acest context, Ministerul Afacerilor Interne - Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, şi-a propus demararea unei campanii naționale de informare preventivă, al cărei obiectiv principal este conștientizarea, informarea și pregătirea populației (cu ajutorul spoturilor publicitare) pentru a reacționa corect în situația producerii unui cutremur. „Sigur că subiectul sperie pe toată lumea, însă demersul nostru este unul normal, raportat la existenţa acestui tip de risc a cărui manifestare poate afecta o zonă întinsă a ţării. Trebuie să înţelegem că un astfel de eveniment nu va putea fi prevenit, iar consecinţele lui, mai mult sau mai puţin grave, cu mai multe sau mai puţine victime, depind în bună măsură de modul în care fiecare dintre noi înţelegem să ne pregătim şi să ne comportăm corect într-o astfel de situaţie”, arată comunicatul publicat pe site-ul oficial: www.nutremurlacutremur.ro.
Opriți curentul și gazele
Fiecare familie e necesar să aibă un „Plan de urgență” în caz de cutremur. Trebuie stabilite următoarele aspecte: din ce tip de structură este realizată locuinţa; dacă va oscila mai mult sau mai puţin la cutremur; unde există pereţi despărţitori şi pereţi de rezistenţă, tencuieli groase și ornamente care pot cădea; mobilier suprapus, de care trebuie să se ferească locatarii şi care trebuie fixat de structură; ce surse de incendiu există (sobă, aragaz). Apoi, e necesar ca fiecare să cunoască unde sunt amplasate comutatoarele, siguranţele, robinetele generale şi locale pentru electricitate, pentru apă şi pentru gaze, dar şi modul de manevrare al acestora, astfel încât, la nevoie, să poată fi acţionate.
În loc de cască de protecție, puteți folosi un scaun
În caz de cutremur, clădirile trebuie părăsite calm, fără a lua lucruri inutile, iar drumul spre ieşire trebuie verificat cu grijă, pentru a evita expunerea la pericole. Pentru orice eventualitate, trebuie prevenită rănirea provocată de căderea unor tencuieli, cărămizi etc. la ieşirea din clădire, utilizând o cască de protecţie sau, în lipsa acesteia, un scaun (taburet) ori alt obiect protector (geantă, ghiozdan, cărţi groase etc.) care va fi ținut deasupra capului. Dacă uşile de la ieşire sunt blocate, trebuie să se acţioneze fără panică pentru deblocarea acestora, iar în cazul în care acest lucru nu este posibil se recomandă spargerea geamului (și curăţirea ramei şi a zonei de cioburi utilizând un scaun, pentru a nu vă răni) şi evacuarea prin golul astfel creat. Însă, acest lucru se face fie la finalul evenimentului, fie dacă nu există pericole în zonă. Oricum, specialiștii MAI oferă soluții pentru fiecare situație în parte.
Elevii să se adăpostească sub pupitre
În cazul în care la declanșarea cutremurului sunteți acasă, păstrați-vă calmul și liniștiți persoanele din jur. Nu ieșiți, nu fugiți pe scări și, mai ales... nu folosiți liftul! Ideal e să vă protejați sub tocul ușii, sub o grindă, lângă un perete de rezistență ori adoptați o poziție ghemuită într-un loc acoperit, susținut de un obiect solid (cum ar fi, de exemplu, de o masă foarte groasă, de un suport din fier gros etc.). Dacă în momentul începerii evenimentului vă aflați în apropierea unei clădiri, îndepărtați-vă pe cât posibil de aceasta, dar și de stâlpii de electricitate, de copaci sau de alte obiecte ce vă pot vătăma (de la geamuri până la ghivece cu flori, așezate pe pervazul extern al acestora). Dacă vă aflați la serviciu (deci, tot într-o încăpere), îndepărtați-vă de ferestre, de pereți exteriori sau de obiecte grele. Protejați-vă sub o piesă solidă de mobilier, sub o grindă de rezistență sau sub tocul ușii. Personalul tehnic va acționa conform procedurilor stabilite. În orice caz, nu părăsiți imobilul, nu fugiți pe scări și nu luați liftul nici în acest caz. Dacă vă aflați într-un centru comercial, depărtați-vă de ferestre, de rafturile de mărfuri sau de alte obiecte care vă pot vătăma. Elevii surprinși la școală se pot poziționa sub pupitre, iar cadrul didactic va deschide ușa clasei și va sta sub peretele de rezistență. Evacuarea se realizează abia după terminarea cutremurului și verificarea căilor de acces.
Nu blocați rețeaua de telefonie
Pentru a nu bloca rețeaua, telefonul nu trebuie utilizat decât pentru apeluri către serviciile de urgenţă, și doar în cazuri justificate. „Soluțiile noastre sunt cele optime, corecte, recomandate în Japonia și peste tot în lume, pentru protecția celui mai mare număr posibil de persoane afectate de cutremur. Rucsacul de prim ajutor îl recomandăm, pentru că, în prima fază, statul va fi extrem de ocupat cu salvarea de vieți”, a declarat Raed Arafat cu ocazia lansării campaniei. Mai mult, secretarul de stat în MAI a mai declarat că autoritățile pregătesc pentru următorii ani echipe speciale de căutare-salvare, care să poată interveni într-o zonă afectată de cutremur. Pompierii au deja o astfel de echipă acreditată internațional. „Planul nostru la nivel de IGSU este ca, în următoarea perioadă, să creăm un număr de echipe de căutare-salvare (...) ca să poată interveni operativ într-o zonă calamitată de un seism. În cazul unui seism major, trebuie să ne ocupăm nu numai de București, dar și de țară, iar intenția noastră este să ajungem la cel puțin 20-25 de echipe de căutare-salvare din diferite județe, cu dotarea corespunzătoare și care să se poată mobiliza imediat când se întâmplă o asemenea situație”, a explicat Raed Arafat. Pe această cale, secretarul de stat a făcut și un apel public către populație să coopereze cu autoritățile locale și să își dea acordul pentru începerea lucrărilor de consolidare acolo unde este cazul.
Rucsac cu provizii pentru trei-cinci zile
Potrivit reprezentanților MAI, în cazul situaţiilor de urgenţă în care trebuie să părăsiți locuința aveți nevoie de un rucsac cu obiecte și cu provizii pentru circa trei-cinci zile. Rezerva este constituită din: minimum patru litri de apă; alimente ușoare și neperisabile (biscuiți, batoane energizante etc.); trusă de prim ajutor; pătură; aparat de radio cu baterii; lanternă; baterii de rezervă; fluier; articole de igienă personală (săpun, pastă, periuță de dinți, hârtie igienică); agendă cu numere de telefon importante. Ideal ar fi ca aceste lucruri să stea într-un loc ușor accesibil din casă/birou, iar cu excepția hranei, rucsacul să fie pregătit cam tot timpul.
În cazul în care există persoane rănite, acestea trebuie să fie eliberate din locurile unde au rămas prinse şi să li se acorde primul ajutor. Răniţii grav nu trebuie mişcaţi până la acordarea unui ajutor sanitar-medical calificat, decât dacă sunt în pericol imediat de a fi răniţi suplimentar din alte cauze