de Cătălina Tăgârţă
- Învăţaţi cum să economisiţi chiar şi câteva mii de euro la un apartament
Vă aflaţi în situaţia de a nu avea propria locuinţă? Staţi cu chirie de multă vreme şi vă gândiţi că a sosit timpul să vă cumpăraţi o căsuţă cât de mică? Ei bine, atunci trebuie să fiţi extrem de atenţi când porniţi pe acest drum. Indiferent că aveţi ceva bănuţi puşi deoparte sau vă gândiţi să faceţi un împrumut la bancă, dacă sunteţi în căutarea unui apartament e bine să profitaţi de criză şi de preţurile scăzute, astfel încât să vă luaţi casa mult visată la jumătate din valoarea de acum doi-trei ani, când preţurile de pe piaţa imobiliară „explodaseră”.
Chirie versus rată
În multe situaţii, valoarea unei chirii e la fel de mare ca rata pe care aţi putea-o plăti lunar pentru propria casă. Spre exemplu, decât să daţi 150-200 de euro chirie la o garsonieră, mai bine plătiţi o rată de 100 de euro pe lună la propria garsonieră. În acest fel, veţi putea sta în confortul propriei case, care peste câţiva ani va rămâne a dumneavoastră. Aşadar, chiar dacă nu aveţi bănuţi suficienţi, iar salariile s-au diminuat simţitor, în cazul în care aveţi un loc de muncă e bine să vă interesaţi de programul „Prima Casă” sau de orice alt tip de credit la care vă încadraţi. E bine să ştiţi că, în cele mai multe cazuri, poate dura chiar şi un an până să găsiţi locuinţa mult visată, mai ales dacă aveţi o anumită preferinţă legată de zonă, iar preţul vreţi să fie acceptabil. Spre exemplu, un apartament cu două camere în Capitală, în apropierea unei staţii de metrou, poate costa în jur de 55.000-70.000 de euro, iar într-un cartier mărginaş, în jur de 35.000-45.000 de euro. Aşadar, vizionaţi cât mai multe locuinţe periodic, păstraţi legătura cu proprietarii acestora şi reveniţi la ei când vă hotărâţi.
Negociaţi „la sânge”
Atunci când vizionaţi un imobil nu vă arătaţi entuziasmaţi, ci folosiţi următorul truc: întrebaţi care e preţul şi explicaţi-i vânzătorului că nu aveţi toţi banii, că ar trebui să mai strângeţi şi că e posibil să dureze. De asemenea, analizaţi atent piaţa. Multe persoane sunt încolţite, au datorii sau se grăbesc să vândă, şi în acest caz le puteţi presa să mai lase din preţ. În unele cazuri, diferenţa finală între preţul cerut şi cel plătit poate ajunge până la câteva mii de euro. Aşadar, negociaţi cât mai mult!
De preferat ar fi să căutaţi singuri şi să nu apelaţi la o agenţie imobiliară, pentru că aceasta vă va „uşura” buzunarul de un comision deloc neglijabil. Urmăriţi anunţurile din ziare şi întrebaţi-vă prietenii, rudele şi colegii de serviciu dacă nu cumva au auzit pe cineva care se pregăteşte să vândă. E bine să ştiţi că în blocurile vechi apartamentele sunt mai ieftine decât în cele noi, însă aveţi mare grijă la starea instalaţiilor, altfel e posibil să fiţi nevoiţi să investiţi ulterior.
De asemenea, puteţi să vă interesaţi de executările silite care se fac în zona care vă interesează, mergeţi la bănci şi participaţi la licitaţii. Dacă perseveraţi, sigur veţi reuşi să găsiţi ceva ieftin.
În cazul în care v-aţi propus să vă construiţi o casă, analizaţi cu atenţie toate ofertele de pe piaţă şi alegeţi materialele mai ieftine, dar de bună calitate. Veţi observa că puteţi găsi acelaşi produs la preţuri diferite, în funcţie de magazine.
Imobilele „la gri” sunt mult mai ieftine
Un alt lucru de care trebuie să ţineţi cont este starea imobilului. Nu vă uitaţi să fie aranjat, să aibă gresie, faianţă sau parchet, pentru că, în acest caz, proprietarul va ţine la preţ. Oricum, este posibil să nu vă placă „decorurile” şi atunci veţi dori să puneţi altele, ceea ce înseamnă bani în plus. Aşa că ideal este să cumpăraţi totul „la gri” şi să amenajaţi aşa cum vă place şi astfel veţi economisi chiar şi 4.000 de euro. Fiţi însă atenţi la documente (să aibă cadastru, intabulare, să fie înregistrat în Cartea Funciară)! Dacă acestea nu sunt în regulă, veţi pierde foarte mult timp şi energie pe drumuri, la ghişee, ca să le obţineţi. În plus, veţi cheltui şi foarte mulţi bani. Fiţi cu ochii în patru la imobilele care au bulină roşie, deoarece riscaţi să nu-i puteţi face asigurare, iar în caz de cutremur sau alte calamităţi naturale să-l pierdeţi fără drept de apel. De asemenea, atunci când cădeţi de comun acord cu vânzătorul asupra unui preţ e bine să ţineţi cont şi de datoriile pe care le are acesta. Verificaţi ca blocul să nu aibă datorii la furnizori, iar proprietarul să nu fie restanţier, pentru că în acest caz va trebui să achitaţi dumneavoastră aceste datorii. Interesaţi-vă la asociaţia de proprietari cu privire la starea în care se află terasa şi izolaţiile, ca să nu vă treziţi că vă plouă în casă. Acestea intră în categoria cheltuieli suplimentare. Nu e greşit dacă veţi cumpăra un astfel de apartament, însă trebuie să negociaţi la sânge cu persoana care vă vinde: fie achită aceasta cheltuielile restante, fie scade contravaloarea acestora.
Profitaţi de orice neregulă pentru o reducere
Dacă nu aveţi suficienţi bănuţi să vă cumpăraţi propria casă sau nu îndepliniţi condiţiile necesare pentru a putea accesa un credit nu vă rămâne decât să mai staţi o vreme în chirie. Iată câteva trucuri la care puteţi apela pentru a obţine un preţ mai mic la aceasta: căutaţi pe internet sau prin ziare anunţurile mai vechi, poate găsiţi locuinţe care nu au fost încă ocupate, verificaţi obiectele sanitare, pereţii şi repartitoarele de la calorifere şi profitaţi de orice neregulă ca să cereţi un discount, mai ales dacă intenţionaţi să reparaţi micile probleme, încercaţi să micşoraţi preţul dacă aveţi de gând să staţi acolo cel puţin doi ani (convingeţi-l pe proprietar că va scăpa de corvoada căutării altor chiriaşi peste câteva luni şi e posibil să economisiţi chiar şi 50 de euro pe lună).
Pont! Mai ales în vremuri de criză, negociaţi pentru fiecare tranzacţie imobiliară făcută, indiferent cât ar fi de mic preţul iniţial.
Sfat! O casă ecologică poate micşora preţurile facturilor la utilităţi. Aşadar, dacă intenţionaţi să investiţi în panouri solare sau în instalaţii de producere a energiei termice pe bază de biomasă, puteţi depune un dosar la Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului şi astfel veţi beneficia de programul „Casa Verde”, prin care veţi putea recupera o parte din cheltuială.