de Cătălina Tăgârţă
V-aţi întrebat vreodată cât costă sănătatea dumneavoastră? Ei bine, aflaţi că aceasta poate echivala cu preţul unei asigurări de sănătate. Rolul acesteia este să acopere toate sau aproape toate daunele, în cazul în care viitorul vă pregăteşte vreo surpriză mai puţin plăcută. Dacă nu sunteţi mulţumit de asigurările sau serviciile din sistemul public puteţi opta pentru unele din domeniul privat. În acest sens, Dan Tuvic (foto), reprezentantul www.asigura.ro, ne-a vorbit despre asigurările private de sănătate şi despre avantajele acestora.
Reducere de 5% pentru toată familia
Produsele de pe piaţa asigurărilor de sănătate sunt diferite atât ca servicii, cât şi ca preţ, şi fiecare poate alege ce i se potriveşte, în funcţie de câţi bani dispune. După ce veţi cere oferte de la mai multe firme, analizaţi-le cu atenţie. Pentru a economisi, căutaţi instituţiile care oferă reducere pentru asigurarea întregii familii, de exemplu de 5% sau pentru cele care fac un discount de 15% dacă vă asiguraţi pentru doi ani.
Fiţi atenţi la clauze! Multe firme au o clauză potrivit căreia nu vă pot despăgubi pentru bolile deja existente în momentul semnării contractului, lucru pentru care, în multe cazuri, sunteţi nevoiţi să faceţi analize înainte sau să aduceţi o adeverinţă de la medicul de familie. În plus, la majoritatea instituţiilor se calculează suma datorată în funcţie de vârsta şi de istoricul medical al clientului.
„Pachetul Economic Plus acoperă cheltuielile din orice cauză”
Iată şi câteva exemple de asigurări şi ce acoperă acestea. „La Generali găsiţi asigurarea de deces şi sănătate «Focus Plus» şi puteţi alege între mai multe pachete disponibile. Pachetul «Economic» acoperă cheltuielile medicale pentru spitalizare şi intervenţiile chirurgicale care au loc în urma unui accident şi costă 509 lei/an. Pachetul «Economic Plus» acoperă cheltuielile medicale din orice cauză şi se ridică la preţul de 1.917 lei/an, cel «Business» acoperă cheltuielile medicale din accident şi este în valoare de 1.137 lei/an, iar pachetul «Business Plus», mult mai complex, acoperă cheltuieli medicale din orice cauză şi costă 4.600 lei/an. Tarifele prezentate sunt valabile pentru persoanele cu vârste între 25 şi 40 de ani. Deşi atât «Economic Plus», cât şi «Business Plus» acoperă cheltuieli din orice cauză, diferenţa stă în sumele acoperite. Astfel, pentru spitalizare din orice cauză, clientul abonat la «Economic» poate primi 100 de lei pe zi, pe când cel abonat la «Business», 250 de lei pe zi. Pentru intervenţiile chirurgicale, sumele acordate sunt de 10.000, respectiv 15.000 de lei, iar indemnizaţia zilnică pentru recuperare din orice cauză este 50, respectiv 125 de lei şi aşa mai departe”, ne-a spus Dan Tuvic.
Pentru 431 de lei pe an primiţi 10.000 de lei în caz de operaţie
BCR Asigurări de Viaţă oferă îngrijiri medicale în reţeaua MedLife. „Asigurările sunt în trei variante, diferenţiate în funcţie de gama serviciilor medicale oferite: «Classic» - 183 euro/an, «Business» - 299 euro/an şi «Executive» - 498 euro/an. Pe de altă parte, dacă optaţi pentru compania Grawe, asiguratorul vă va achita o indemnizaţie pentru fiecare zi de spitalizare, precum şi pentru fiecare intervenţie chirurgicală, în funcţie de complexitate. De exemplu, dacă persoana asigurată este o femeie în vârstă de 30 de ani, iar durata contractului cu firma este de zece ani, atunci indemnizaţia zilnică de spitalizare este în valoare de 100 de lei/zi, iar cea în caz de intervenţii chirurgicale este de 10.000 de lei. În această situaţie, prima de asigurare anuală este de 431,36 lei”, a mai spus specialistul.
Plătiţi în funcţie de istoricul medical
În cazul firmei Signal Iduna, care oferă accesul la servicii medicale într-o reţea de peste 300 de clinici şi spitale private, pachetele de asigurare sunt structurate modular. „«Signal Klar» permite accesul la toate procedurile medicale din zona a şase specialităţi medicale, «Signal Klassik» include 11 specialităţi medicale, iar «Signal Komplett» are toate specialităţile. Iată şi un exemplu de calcul: pentru un bărbat de 30 de ani, pachetul «Signal Klar» costă 62,33 lei/lună, «Signal Klassik» costă 136,10 lei/lună, iar «Signal Komplett», 201,07 lei/lună. Preţurile pentru o femeie de aceeaşi vârstă sunt următoarele: «Signal Klar» - 112,17 lei/lună, «Signal Klassik» - 192,88 lei/lună şi «Signal Komplett» - 277,22 lei/lună”, ne-a mai declarat Dan Tuvic. Aşadar, avantajul acestei oferte este că vă puteţi alege pachetul cu specialităţile medicale de care credeţi că veţi avea nevoie în viitor, în funcţie de istoricul medical, astfel încât să plătiţi mai puţin.
Ofertele prezentate sunt orientative. Este bine să vă consultaţi cu medicul de familie înainte de a încheia o poliţă de asigurare de sănătate.
Dacă ştiţi că aveţi antecedente în familie, cazuri cu boli grave sau rare, ar fi bine să vă puneţi la „adăpost” din timp şi să vă faceţi asigurare de sănătate atât dumneavoastră, cât şi copiilor. În acest caz, e bine să ştiţi că există asigurări care acoperă şi serviciile medicale din străinătate, dar acestea sunt ceva mai scumpe. Dacă ne gândim însă că un transplant cu celule stem, spre exemplu, costă câteva zeci de mii de euro, atunci suma este incomparabil mai mică, raportată la o astfel de intervenţie chirurgicală. „Produsul Astra pune la dispoziţie pachete de asigurări de lux care oferă accesul fără niciun fel de restricţii la serviciile medicale, experţii şi spitalele din România, Germania şi Austria, într-o reţea de peste 3.000 de clinici. Potrivit specialistului, pachetele disponibile oferă servicii spitaliceşti: „Astra Sante Premium” - 213 euro/lună sau servicii ambulatorii şi spitaliceşti - „Astra Sante Gold” la 283 de euro/lună. Tarifele sunt calculate pentru o persoană cu vârsta cuprinsă între 30 şi 34 de ani.
Sfat! Pentru asigurările mai mari de doi sau de trei ani, unele firme oferă discount de până la 25% în cazul în care nu aţi primit nicio despăgubire până la momentul respectiv. Aşadar, e preferabil ca, odată aleasă o firmă, să rămâneţi client fidel, pentru a putea beneficia de această reducere.
Important! Cel mai recent studiu realizat de IMAS la cererea MedLife arată că numărul celor care au declarat că nu merg deloc la medic a scăzut semnificativ de la 13% în 2010 la 3% în 2011.