de Cătălina Tăgârţă
Înainte de a vă lua un prieten necuvântător asiguraţi-vă că aveţi suficient timp pentru el, că va fi bine îngrijit şi va primi toată afecţiunea de care are nevoie. Nu contează că optaţi pentru un hamster, un căţel, o pisicuţă, o pasăre, peşti sau un iepure. Indiferent cât de mici sunt, aceste vietăţi au nevoie de foarte multă atenţie. O dată ce v-aţi convins că sunteţi „părinţi” buni, puteţi începe căutările. Iată câteva sfaturi utile referitoare la achiziţionarea unui animal cu bani puţini.
Un câine de rasă, între câteva zeci de lei şi sute de euro
În momentul în care vă hotărâţi să vă luaţi un prieten de companie e bine să întrebaţi mai întâi prietenii, vecinii şi rudele. Poate aveţi noroc şi unii dintre ei vor să dea puiuţi de la companionii lor. De asemenea, nu uitaţi de forumurile de pe internet. Acest loc virtual se poate dovedi extrem de util în acest caz, deoarece puteţi găsi exact ce vă doriţi chiar şi la jumătate de preţ sau chiar fără bani.
Majoritatea iubitorilor de animale optează pentru un câine sau o pisică. În funcţie de talie şi de rasă însă, acestea pot ajunge chiar şi la câteva sute sau chiar mii de euro, mai ales dacă doriţi să luaţi puiuţul pentru a-l dresa şi a-l duce la concursuri. „Un Beagle de şapte săptămâni costă 210 euro, un Shih-Tzu sau un Labrador de 230 de euro, iar un Yorkshire Terrier, care e mai «de fiţă», costă şi 350 de euro. Cam astea sunt preţurile noastre pentru căţeluşii de rasă”, ne-a spus Raluca Gheorghe, reprezentanta firmei Canisa Kris, prezentă la Pet Expo, ce s-a desfăşurat luna aceasta în Bucureşti. La acelaşi eveniment, puiul de Ciobănesc Elveţian alb costa 250 de euro.
Urmăriţi târgurile, pentru reduceri
La târgurile sau expoziţiile de animale, unele firme fac reduceri la animalele de rasă, aşa că dacă doriţi să cumpăraţi un astfel de exemplar trebuie să profitaţi neapărat de ofertă. „Un exemplar din rasa Shih-Tzu care, în mod normal, costă 1.300 de lei, la târgul Pet Expo, unde am făcut o reducere, l-am vândut cu 1.150 de lei. Reducerea pentru Beagle a fost de la 1.200 de lei la 1.000 de lei, iar preţul pentru un Golden Retriever l-am lăsat de la 1.380 la 1.100. Şi exemplarele mai scumpe au cunoscut o reducere de preţ. Chihuahua a putut fi achiziţionat la târg cu 1.700 de lei, faţă de 1.980, care este preţul iniţial din magazin, iar Chevalier King Charles Spaniel, la 2.000 de lei, faţă de 2.300 de lei cât costă în pet-shop”, ne-a spus Mădălina Ciucu, reprezentanta pet-shop-ului Baby’s Boutique. Aceasta susţine că în primul an de viaţă, pe lângă achiziţionarea propriu-zisă, viitorul stăpân trebuie să ia în calcul şi investiţia pe care trebuie să o facă în accesorii, vaccinuri, deparazitare, mâncare şi vitamine. „E extrem de important ca fiecare cumpărător să primească sfaturi referitoare la animăluţul pe care-l va lua acasă. Noi le sugerăm clienţilor noştri să nu le dea mâncare gătită căţeilor, deoarece le poate dăuna. În pet-shop li se oferă numai mâncare de calitate, tip Premium, şi ideal e ca şi după ce ne părăsesc să mănânce tot bobiţe, de preferat fără proteine, deoarece mai ales cei de culoare albă şi cei de talie mică pot face alergii”, a mai spus Mădălina Ciucu.
Porcuşorul de Guineea costă 59-80 de lei
În cazul în care optaţi pentru un porcuşor de Guineea, un iepuraş sau un hamster, interesaţi-vă mai întâi la prieteni. Aceste rozătoare se înmulţesc des şi fac mulţi pui, aşa că puteţi lua unul sau două exemplare gratis, preferabil de acelaşi sex dacă nu doriţi să vă umpleţi casa cu astfel de animăluţe. Dacă vreţi însă un companion de rasă deosebită, cum ar fi cel de Angora, apelaţi direct la crescătorii autorizaţi sau la pet-shop-uri, unde media preţului este de 59-80 de lei. „Diferenţa între pet-shop şi crescătorie este că dacă achiziţionaţi exemplarul de la aceasta din urmă aveţi certitudinea că animalul pe care-l luaţi nu are boli şi evitaţi astfel să daţi bani ulterior la veterinar. De asemenea, puteţi şti sigur că femela nu este gestantă la o vârstă fragedă, caz în care poate muri. Investiţia iniţială la crescătorie e puţin mai mare, în cazul nostru e vorba despre 100-200 de lei, însă suma este amortizată prin faptul că aveţi certitudinea că porcuşorul e sănătos, are Pedigree şi carte de identitate Cavia Club, acesta fiind clubul în care sunt înscrişi toţi porcuşorii de Guineea cu Pedigree. Aceste rozătoare sunt animale gregare, de turmă, astfel încât celor cărora cumpără mai multe exemplare le pot face reduceri de până la 10%”, ne-a spus Aurelian Coşereanu de la Crescătoria Inka. Acesta a oferit celor interesaţi şi un pont: se pot adopta gratuit animăluţe de pe site-ul http://gemon.ro.
În numărul următor puteţi citi despre cum vă puteţi face un acvariu cu bani puţini.
Dacă vă plac păsările şi vreţi să vă luaţi o pereche alegeţi-o în funcţie de cât timp aveţi la dispoziţie pentru ele. Specialiştii susţin însă că peruşii sunt cel mai uşor de îngrijit şi, în acelaşi timp, cei mai ieftini. „Păsările se împart în mai multe categorii, exotice şi de colivie, iar preţurile depind de calitate, de ce ştiu să facă, dacă au un cântec specific. Canarii costă aproximativ 100 de lei bucata la crescător, iar media la peruşi este de 35-40 de lei, în timp ce păsările rare pot ajunge şi la 300 de euro. În magazine însă, acestea sunt şi de două-trei ori mai scumpe. În plus, dacă vând multe o dată, evident că fac şi o reducere de până la 20% din valoarea păsării”, ne-a declarat Cristian Radu, reprezentantul Asociaţiei Ornitologice Române.
În condiţiile în care în România există, din păcate, multe animale fără stăpâni, adopţiile sunt o variantă minunată atât pentru micile vieţuitoare, cât şi pentru stăpâni, deoarece se ştie că, de exemplu, un căţel adoptat îţi va întoarce recunoştinţa toată viaţa. „Îi sfătuiesc pe toţi cei care doresc un căţel sau o pisică să apeleze la asociaţiile pentru protecţia animalelor, ONG-uri şi internet. Acolo sunt postate nenumărate anunţuri, cu tot cu poze, iar cei interesaţi îşi pot lua acasă animalul preferat cu zero bani. Decât să cumpere unul de rasă, mai bine să dea o a doua şansă unuia de pe stradă. Oricum, şi dacă ţin neapărat să fie de rasă e bine să întrebe totuşi la asociaţii. Oamenii abandonează orice în ziua de azi, aşa că se găsesc pe toate gusturile”, ne-a spus şi Carmen Măndescu, reprezentanta Asociaţiei pentru protecţia animalelor „A doua şansă”.
- Iată câteva dintre site-urile unde puteţi găsi un sufleţel care are nevoie de o căsuţă: www.adouasansa.com, www.cutu-cutu.ro, www.4animals.ro, www.prieteniipisicilor.ro, www.cautstapan.ro, www.animale.ro sau www.cutzu.ro, www.adoptiicaini.ro, www.adoptiipisici.ro sau adoptieanimale.blogspot.com.