de Cătălina Tăgârţă
Primăvara este momentul potrivit pentru renovat. În cazul în care consideraţi că locuinţa dumneavoastră necesită unele îmbunătăţiri şi o reamenajare e bine să ţineţi cont de câteva sfaturi. Unele vă vor ajuta să economisiţi timp, altele bani, iar o parte dintre sugestii vă vor ţine departe de amenzi în cazul în care intenţionaţi să faceţi modificări în apartament.
Modificarea structurii de rezistenţă, numai cu autorizaţie
Dacă locuiţi la bloc e bine să ştiţi că nu puteţi muta sau sparge pereţii, mai ales cei de rezistenţă, fără a avea aprobare de la primărie. În caz contrar, vă puteţi alege cu o amendă usturătoare. Mai exact, este interzisă modificarea structurii de rezistenţă, cum sunt stâlpii, grinzile, pereţii de rezistenţă exteriori şi interiori. Autorizaţia va putea fi eliberată de la primărie, potrivit Legii 50/1991, în termen de 30 de zile de la data depunerii cererii, dar nu trebuie să vă surprindă dacă nu vi se aprobă o cerere ce are în vedere distrugerea unui perete de rezistenţă, de exemplu, pentru că legea protejează drepturile locatarilor, care pe viitor pot avea de suferit din cauza lucrărilor dumneavoastră.
Pe de altă parte, e bine să ştiţi că nu aveţi nevoie de autorizaţie de construire pentru: reparaţiile efectuate la acoperişuri, învelitori sau terase, atunci când nu se schimbă forma acestora şi nici materialele din care sunt executate, pentru reparaţii de tâmplărie interioară şi exterioară, la fel, dacă se păstrează forma, dimensiunile golurilor şi ale tâmplăriei, inclusiv în situaţia în care se schimbă materialele. Mai aveţi voie să zugrăviţi, să vopsiţi interiorul şi exteriorul (cu condiţia să nu se modifice elementele de faţadă şi culoarea), se pot face la discreţie reparaţii şi înlocuiri de pardoseli, dar şi reparaţii şi înlocuiri de finişaje interioare şi exterioare.
Molozul nu se aruncă oriunde
Când vă ocupaţi de renovare e bine să ţineţi cont de programul de linişte, iar dacă lucrarea vizează proprietatea comună, de exemplu pereţii comuni cu holul sau casa scării, trebuie să cereţi aprobare de la conducerea Asociaţiei de Proprietari.
Cât despre molozul rezultat, acesta nu trebuie aruncat pe tubulatura ghenei, depozitat pe casa scării sau la parterul blocului. În cazul în care îl aruncaţi pe tubulatura ghenei riscaţi să o stricaţi, şi atunci veţi suporta cheltuielile de desfundare, respectiv munca suplimentară a îngrijitorului, în timp ce dacă îl aruncaţi la întâmplare, chiar şi la o groapă de gunoi, riscaţi amenzi uriaşe. Ce rămâne de făcut? Vorbiţi cu o firmă specializată să vi-l ridice.
Lambriul din lemn masiv, mai călduros decât rigipsul
Rigipsul este o variantă la îndemână pentru a modifica sau a crea pereţi ori măşti care să acopere diverse tubulaturi. În plus, acesta este uşor de montat. Totuşi, dacă intenţionaţi să-l montaţi pe tavan sau pe pereţi e bine să ştiţi că lambriul din lemn masiv este mai călduros şi are o durată de viaţă mai mare spre deosebire de alte materiale. În plus, lemnul este sursa şi simbolul sănătăţii şi armoniei în locuinţă, e uşor de întreţinut şi nu necesită lucrări suplimentare, spre deosebire de pereţii din rigips sau de clasica tencuială.
Vopseaua lavabilă este la modă
Vopseaua lavabilă este foarte la îndemână şi preferată de mulţi în ultima vreme. Avantajul este că, datorită noii tehnologii de preparare a acesteia, se pot face aplicări succesive, fără riscul ca pereţii să capete un aspect neplăcut. Nu daţi însă cu vopsea lavabilă peste humă sau var, deoarece nu va prinde bine şi nici nu va rezista. În acest caz, mai întâi pereţii trebuie curăţaţi cu şpaclul şi apoi amorsaţi înainte de a se aplica vopseaua lavabilă.
Protejaţi parchetul în timpul lucrărilor
Aveţi grijă ca în timpul lucrărilor să nu zgâriaţi parchetul, mai ales dacă este laminat, deoarece acesta nu poate fi şlefuit, precum cel stratificat, iar în majoritatea cazurilor aceste stricăciuni sunt iremediabile. De asemenea, izolaţi bine sistemele de deschidere a geamurilor termopan, mai ales dacă sunt oscilobatante, pentru a nu intra var sau glet la aceste mecanisme. În plus, nu uitaţi să chemaţi meseriaşi ca să verifice dacă e necesar să reparaţi sau să înlocuiţi instalaţia electrică ori pe cea sanitară. E păcat să renovaţi, iar la scurt timp să vi se spargă vreo ţeavă.
Pentru a economisi bani la factura pentru întreţinere ar fi bine să luaţi în calcul varianta izolării. Ţevile de apă caldă trebuie îmbrăcate în izolaţie, pentru a reduce pierderile de căldură, iar factura la apă poate fi redusă mult dacă instalaţi robinete cu jet de apă mai redus şi bazine ecologice pentru toalete, ce utilizează mai puţină apă. Becurile ecologice, deşi reprezintă o investiţie mare la început, sunt o garanţie pentru facturile mici pe viitor.
- În general, materialele costă aproape la fel de mult ca un meseriaş, aşa că n-ar fi rău să vă rugaţi prietenii şi rudele să vă dea o mână de ajutor.