…Am ajuns sub Tâmpa pentru un foarte interesant Târg de Carte și Muzică „Libris”, 21-24 martie 2019! Eveniment de top, dar cum să nu dau o fugă la Teatrul „Sică Alexandrescu”, să văd, după ani, un spectacol pe scena brașoveană, nu în turneu la București. Se juca „Trei femei înalte”, celebra piesă a americanului Edward Albee, laureat, în 1994, cu Premiul Pulitzer. Premiera brașoveană fusese în noiembrie 2012! Dar, acum, „Sold out”! Nu mai erau bilete de două săptămâni!... L-am sunat pe Dan Cogălniceanu, directorul teatrului brașovean, care, generos, peste un ceas, mi-a adus, la Târgul de Carte, invitația pentru spectacolul de teatru! Nu piesa mă interesa, o știam, o mai văzusem, în 1997, la Teatrul de Comedie, și în 2012, la „Unteatru”. Miza era alta: nu mai urmărisem pe scena brașoveană Legenda aflată în distribuția serii, din 1981, când o aplaudam în „Matca” lui Marin Sorescu, și în 2014, în „Angajare de clovn”, scrierea lui Matei Vișniec.
Altfel, o văzusem în turneu, la București, în „Filumena Marturano”, prin 2001… M-am bucurat, fie și de la distanță, că o Doamnă a Teatrului Românesc a primit, la Gala UNITER din 2000, Premiul „Cea mai bună actriță din 1999”, pentru rolurile Martha din „Cui îi e frică de Virginia Wolf” (tot Albee) și Elena din „Șantaj” de letona Razumoskaia. Știam că debutase, cu vreo jumătate de secol în urmă, pe scena Teatrului de sub Tâmpa în rolul lui Luluță, din „Chirița în Iași”, înlocuind-o pe Stela Popescu, plecată în Capitală, că joacă strălucitor și roluri de tragedie și de comedie... Și, acum, în martie 2019, la 85 de ani, cap de afiș în „Trei femei înalte”, în regia tinerei Sânziana Stoican. În rolul Doamnei! Flancată de Gabriela Butuc (în rolul Menajerei) și tânăra Ada Condeescu (Avocata), de 25 de ani, ca un joc al Destinului, câștigătoarea, în 2011, a Premiului „Inima orașului Sarajevo” pentru un rol în filmul „Loverboy”. Două partenere de scenă, care, în partea a II-a, o vor interpreta pe Doamnă, la 20 și 50 de ani, prilej să-și arate personalitatea, căci, în prima parte, tânăra regizoare, eclipsată, poate, de fascinația Marii Doamne și de text, le-a cam izolat!
…Rol uluitor al interpretei Doamnei! Retrospecție și introspecție cu luciditate în fața Morții. Povestire rară, Vârstele (trei!) Femeii, trei ipostaze ale Omului. Destinul unei femei, refăcut din fantastice trăiri, prinsă și în conflictul dintre generații. Complexitatea unei femei frumoase, înalte, ajunsă la senectute, neuitând că și-a pierdut un fiu (apare fugar în spectacol, interpret Relu Sirițeanu). Maiestuoasă și misterioasă în orice gest. Fantastică în iuțeala transfigurării. Între furie și înțelepciune, amnezie și persiflare, mereu ancorată în demnitate. Joc minunat din priviri și din grimase, din tonalitatea vocii. Un Regal care a fascinat sala, Teatrul. Cu o sublimă tinerețe artistică, amintind de Radu Beligan, în formă pe scenă și la 95 de ani!
…Mulțumesc, fantastică Legendă VIRGINIA ITTA MARCU! Și încă multe Primăveri pe scena Teatrului Românesc!